Helló chardonnay!

Házigazda: Furják Andrea

A chardonnay a borok nullkilométere. Kiegyensúlyozottan jó termést hoz, tartalmas bort ad, jól érlelhető - nem véletlen, hogy alig-alig találunk a világon borboltot vagy éttermi borlapot chardonnay nélkül.

 

Ezen az estén alaposan körüljárjuk a chardonnay evolúcióját: mitől lett népszerű, és miért lehetséges, hogy a sauvignon blanc vagy a rajnai rizling letaszíthatja a trónról a hosszú ideig egyeduralkodó chardonnay-t? Franciaoszágban és az Újvilágban

ennek ellenére még közel sincs vége a chardonnay-láznak, és igazi champagne sem készül a fajta nélkül, úgyhogy érdemes figyelni rá. Megkóstolunk több különböző stílust, hogy jobban megismerjük.

 

Amiről beszélgetünk:

chardonnay - ilyen a szőlőfajta, és a belőle készített bor

stílusok: a könnyű, gyümölcsös reduktívtól az érett, gazdag hordósig

chardonnay a világban: Franciaországtól Ausztráliáig

 

Amiket biztosan kóstolunk:

Etyeki Kúria, Etyek

Wiliam Fevre, Chablis

Montes Alpha, Chile

Tormaresca Chardonnay Puglia

Chateau de Puligny Montrachet, Clos du Chateau Bourgogne blanc

Ch de Puligny Montrachet, Monthelie Les Duresse 1er cru

Billecart-Salmon Blanc de blancs, Champagne

 

Azoknak ajánljuk, akik:

ismerik a szőlőfajtákat és könnyen megkülönböztetik a belőlük készített borokat

szeretnék jobban megismerni a chardonnay fajtát

gyakran kóstolnak, ismerik és szeretik a fehérborokat, de szeretnének szintet lépni

 

Szint:

haladó /gyakorlott kóstolóknak ajánlott, akik már könnyen megkülönböztetnek egymástól fajtákat és stílusokat, vagy tovább szeretnék bővíteni a Fehér és Vörösbor ABC-n, esetleg az Így iszunk mi kóstolón megszerzett tudásukat/

 

A borokon kívül minden kóstolón van:

üdvözlőital

kóstolófüzet és ceruza jegyzeteléshez

friss, helyszínen sütött kenyér és olívaolaj

korlátlan mennyiségű ásványvíz

Schott Zwiesel poharak a kóstoláshoz

2020. január 21. 19:00 - 21:00

9 500 Ft
9 000 Ft

Szőlőfajták – chardonnay