Helló syrah!

Házigazda: Furják Andrea

Európában syrah-ként ismerjük, de az újvilágban shirazként lett belőle szupersztár.

Csak a ’90-es évek végén derült ki róla, hogy francia eredetű, a legszebb európai példákat a mai napig itt, a Rhone folyó völgyében találjuk.
Legnagyobb fegyvere az illata: csokoládés, feketeribizlis, áfonyás jegyeivel hódít, amit általában sűrű és gazdag korty követ - ennek és a jó érlelhetőségnek köszönhetően lehetett belőle Ausztrália legfontosabb kékszőlő fajtája.


Milyen a bor, ha a híres, francia apellációból, Hermitage-ból származik és milyen, ha a híres, ausztál Barossa-valley-ből? 
Miért lettek olyan népszerűek a gyakran újhordóval fűszerezett ausztrál, chilei vagy épp dél-afrikai syrah-k?
Hogyan vált sok-sok cabernet-fanatikus kedvencévé?

Ezen az estén kiderül, milyen iskolázásai vannak a fajtának, és mindez hogyan mutatkozik meg a belőle készülő borokban. De arról is beszélgetünk, miről lehet felismerni és melyik területekről érdemes kóstolni, miközben bejárjuk a fajta legmeghatározóbb régióit, Villánytól egészen Chiléig.

 

Amiket biztosan kóstolunk:

Moulin de Gassac Classic Rouge 2017, Languedoc, Franciaország
Weninger Syrah 2016, Sopron
M. Chapoutier Crozes-Hermitage La Petite Ruche 2016, Rhone-völgye, Franciaország
Sauska Syrah Konkoly 2013, Villány
Montes Folly Syrah 2016, Chile
E.Guigal Cote-Rotie Brune & Blonde 2015, Rhone-völgye, Franciaország
Peter Lehmann The Barossan Shiraz 2017, Barossa-völgy, Ausztrália

 

Azoknak ajánljuk, akik:
ismerik a szőlőfajtákat és könnyen megkülönböztetik a belőlük készített borokat 
szeretnék jobban megismerni a syrah fajtát 
megismernék a syrah-ból készített borok változatos stílusait 
gyakran kóstolnak, ismerik a vörösborokat, de szeretnének szintet lépni. 

Szint:
Haladó /gyakorlott kóstolóknak ajánlott, akik már könnyen megkülönböztetnek egymástól fajtákat és stílusokat, vagy tovább szeretnék bővíteni a Fehér és Vörösbor ABC-n, esetleg az Így iszunk mi kóstolón megszerzett tudásukat/

A borokon kívül minden kóstolón van:
üdvözlőital
kóstolófüzet és ceruza jegyzeteléshez
friss, helyszínen sütött kenyér és olívaolaj
korlátlan mennyiségű ásványvíz
Schott Zwiesel poharak a kóstoláshoz

2019. október 11. 19:00 - 21:00

10 000 Ft
9 500 Ft
Helyette ajánljuk:

2019. december 10. 19:00

Furják Andrea

2019. október 28. 19:00

Furják Andrea

2019. november 12. 19:00

Furják Andrea

2019. november 28. 19:00

Furják Andrea

2019. november 13. 19:00

Furják Andrea

2019. november 4. 19:00

Furják Andrea

2019. november 19. 19:00

Furják Andrea

2019. november 26. 19:00

Furják Andrea

2019. december 3. 19:00

Furják Andrea

2019. december 11. 19:00

Furják Andrea

2019. november 18. 19:00

Furják Andrea

2019. december 18. 19:00

Furják Andrea

2019. november 25. 19:00

Furják Andrea

2019. december 17. 19:00

Furják Andrea

2019. december 13. 19:00

Furják Andrea

2019. december 23. 19:00

Furják Andrea