Helló syrah!

Házigazda: Csorba Gábor

Európában syrah-ként ismerjük, de az újvilágban shirazként lett belőle szupersztár.

Csak a ’90-es évek végén derült ki róla, hogy francia eredetű, a legszebb európai példákat a mai napig itt, a Rhone folyó völgyében találjuk.
Legnagyobb fegyvere az illata: csokoládés, feketeribizlis, áfonyás jegyeivel hódít, amit általában sűrű és gazdag korty követ - ennek és a jó érlelhetőségnek köszönhetően lehetett belőle Ausztrália legfontosabb kékszőlő fajtája.


Milyen a bor, ha a híres, francia apellációból, Hermitage-ból származik és milyen, ha a híres, ausztál Barossa-valley-ből? 
Miért lettek olyan népszerűek a gyakran újhordóval fűszerezett ausztrál, chilei vagy épp dél-afrikai syrah-k?
Hogyan vált sok-sok cabernet-fanatikus kedvencévé?

Ezen az estén kiderül, milyen iskolázásai vannak a fajtának, és mindez hogyan mutatkozik meg a belőle készülő borokban. De arról is beszélgetünk, miről lehet felismerni és melyik területekről érdemes kóstolni, miközben bejárjuk a fajta legmeghatározóbb régióit, Villánytól egészen Chiléig.

 

Amiket biztosan kóstolunk:

Márkvárt Syrah Szekszárd
Lindeman's Bin 50 Shiraz, Ausztrália
M. Chapoutier Crozes-Hermitage La Petite Ruche, Rhone-völgye, Franciaország
Sauska Syrah , Villány
E.Guigal Cote-Rotie Brune & Blonde, Rhone-völgye, Franciaország
Peter Lehmann The Barossan Shiraz, Barossa-völgy, Ausztrália

Montes Folly Syrah , Chile

Azoknak ajánljuk, akik:
ismerik a szőlőfajtákat és könnyen megkülönböztetik a belőlük készített borokat 
szeretnék jobban megismerni a syrah fajtát 
megismernék a syrah-ból készített borok változatos stílusait 
gyakran kóstolnak, ismerik a vörösborokat, de szeretnének szintet lépni. 

Szint:
Haladó /gyakorlott kóstolóknak ajánlott, akik már könnyen megkülönböztet

2021. szeptember 17. 19:00 - 21:00

10 000 Ft
9 500 Ft
Helyette ajánljuk:

2021. október 5. 19:00

Csorba Gábor

2021. október 7. 19:00

Csorba Gábor