Helló chardonnay!

Házigazda: Furják Andrea

A chardonnay a borok nullkilométere. Kiegyensúlyozottan jó termést hoz, tartalmas bort ad, jól érlelhető - nem véletlen, hogy alig-alig találunk a világon borboltot vagy éttermi borlapot chardonnay nélkül.

 

Ezen az estén alaposan körüljárjuk a chardonnay evolúcióját: mitől lett népszerű, és miért lehetséges, hogy a sauvignon blanc vagy a rajnai rizling letaszíthatja a trónról a hosszú ideig egyeduralkodó chardonnay-t? Franciaoszágban és az Újvilágban

ennek ellenére még közel sincs vége a chardonnay-láznak, és igazi champagne sem készül a fajta nélkül, úgyhogy érdemes figyelni rá. Megkóstolunk több különböző stílust, hogy jobban megismerjük.

 

Amiről beszélgetünk:

chardonnay - ilyen a szőlőfajta, és a belőle készített bor

stílusok: a könnyű, gyümölcsös reduktívtól az érett, gazdag hordósig

chardonnay a világban: Franciaországtól Ausztráliáig

 

Amiket biztosan kóstolunk:

Sauska Tokaj Chardonnay Birs  Zemplén

Wiliam Fevre, Chablis

Montes Alpha, Chile

Tormaresca Chardonnay Puglia

Maison Roche de Bellene Bourgogne Chardonnay Vielles Vignes

Domaine de Bellene Savigny Les Beaune Blanc 

Billecart-Salmon Blanc de blancs, Champagne

 

Azoknak ajánljuk, akik:

ismerik a szőlőfajtákat és könnyen megkülönböztetik a belőlük készített borokat

szeretnék jobban megismerni a chardonnay fajtát

gyakran kóstolnak, ismerik és szeretik a fehérborokat, de szeretnének szintet lépni

 

Szint:

haladó /gyakorlott kóstolóknak ajánlott, akik már könnyen megkülönböztetnek egymástól fajtákat és stílusokat, vagy tovább szeretnék bővíteni a Fehér és Vörösbor ABC-n, esetleg az Így iszunk mi kóstolón megszerzett tudásukat/

 

A borokon kívül minden kóstolón van:

üdvözlőital

kóstolófüzet és ceruza jegyzeteléshez

friss, helyszínen sütött kenyér és olívaolaj

korlátlan mennyiségű ásványvíz

Schott Zwiesel poharak a kóstoláshoz

2019. április 29. 19:00 - 21:00

9 500 Ft
9 000 Ft

Szőlőfajták – chardonnay