Belyó Petra

Belyó Petra

Hét éve naponta beszél borászainkkal - borászati kapcsolattartóként dolgozik. Előtte az olajiparban dolgozott, de amikor 30. szülinapjára - amit Kuala Lumpurban ünnepelt a Petronas tornyok lábánál - egy bortanfolyamot kapott ajándékba, rájött, hogy borral akar foglalkozni.
Eredetileg két diplomás közgazdász. Sokat élt külföldön: Prágában, Zágrábban, Lundban, de járt Tibetben és megmászta a kínai szent hegyeket is. A fehérborokért tud leginkább rajongani, főleg a sauvignon blancért, mióta először kóstolt Cloudy Bayt.

 
Ezeken a kóstolókon találkozhatunk vele:
Fehérbor ABC
Vörösbor ABC

Fehérbor Haladó

Pezsgő ABC

Olaszország – Prosecco-tól Sziciliáig

Franciaország – Champagne-tól a Rhone-völgyig

Csorba Gábor

Csorba Gábor

Tizenöt éve kezdett diákként dolgozni a Bortársaságnál. Évekig a Lánchíd boltot vezette, most a bolti értékesítés és képzés vezetője, borkóstolókat tart és tévéműsorokban is sokszor ajánl borokat. Sokat és jól kóstol, precízen elemez, úgyhogy nem volt kérdés, hogy az Így iszunk mi lesz az ő témája. A borok mellett a versenybiciklizés, a tenisz és a futás a szenvedélye. Még csak pár hónapja volt a cégnél, amikor Tálos Attila felhívta egy kóstolóra a Bortársaság akkori irodájába. Pók Tamás Zengőjét  kóstolták - ez volt élete első „barrique” bora, ami azóta is emlékezetes.
 

Ezen a kóstolón találkozhatunk vele:
Így iszunk mi

Dora Tóth Imre

Dora Tóth Imre

Nála az egész sztori egy pohár egri bikavérrel kezdődött. Aztán jött a gyöngyösi főiskola, a bortechnológus szak és nem sokkal később a kecskeméti Bortársaság csapatában találta magát gasztronómiai képviselőként. 2012 óta járja a legjobb éttermeket a környéken, munka közben is sokat kóstol, tanul, tapasztal. A legkedvesebb borvidéke a Balaton-felvidék, ezen belül is a Káli-medence, a maga ásványos boraival, és az olaszrizlinggel.

Dr. Fiáth Attila

Dr. Fiáth Attila

A Budapesti Corvinus Egyetem professzora, nemzetközi borakadémikus.

Legjobban tanulni és tanítani szeret, igazi hivatása ez. 2014-ben az év oktatójává választották. Ő maga is örök diák, aki megjárta a „felsőpolcokat”: tanult Cambridge-ben, a Harvardon és jelenleg az Institute of Masters of Wine hallgatója. Húsz éve szerette meg a borokat, és azóta kóstol rendszeresen és rendszertelenül évi több ezer bort a világ minden részéről. Mindenivó, de a kedvenc bora: a Champagne!

Félix Miklós

Félix Miklós

2010 óta van velünk, a Bortársaság – Allee boltvezetője. Előtte Ausztráliában dolgozott az egyik legnagyobb borászatnál. Itt csinálta meg a WSET felsőfokát is, aztán a honvágy hazahozta. Szakácsként végzett, rajong a gasztronómiáért, folyamatosan képzi magát és még otthon is ő a főnök a konyhában.

2010 decemberében a Lánchíd hotelban kóstolta a legemlékezetesebb borát. Nem titok, egy szitakötős bordeauxi (La Demoiselle De Sociando-Mallet) volt.
 
Ezen a kóstolón találkozhatunk vele:
Így iszunk mi

Furják Andrea

Furják Andrea

A Borsuli vezetőjeként dolgozik nálunk. Az egyetem után első útja Belgiumba vezetett, ahol egy hotel borospincéjében volt az első meghatározó élménye. A bor neve: Chateau Beychevelle.

Talán ezért is költözött később Franciaországba. A Yachts of Seabourn-nál volt Head Sommelier, az elmúlt két évben pedig Dubaiban és a Maldív-szigeteken volt WSET tréner. Évekig dolgozott velünk korábban és márciusban visszajött hozzánk. Januárban a világ 4 legjobb WSET oktatója közé választották Londonban. Jógázik, imádja a filmeket és Budapestet.

 

Ezeken a kóstolón találkozhatunk vele: 
Olaszország – Prosecco-tól Sziciliáig
Spanyolország - Ruedától Riojáig

Franciaország – Champagne-tól a Rhone-völgyig

Újvilág - Chilétől Új-Zélandig

Kelemen András

Kelemen András

Jó évjáratban került a Bortársasághoz; a Rózsakertben ő a "boros", már 2009 óta. Földrajz és töri tanár, a borokon kívül a társadalomföldrajzért és a politológiáért rajong.

Az első vörösbor, amit kóstolt és ami sajnos azóta is felejthetetlen számára, egy bócsai kékfrankos volt, még a középiskolai évekből. Azóta sokat szofisztikálódott az ízlése: kóstolt már 2006-os Chateau Margaux-t is. Na ez nagyon beégett neki!

 

Ezen a kóstolón találkozhatunk vele:
Vörösbor ABC

Rozé ABC

Vörösbor haladó - Helyi hősök

Újvilág - Chilétől Új-Zélandig

Spanyolország – Ruedától RiojáigNémeth Zoltán

Németh Zoltán

Eredetileg közgazdász, a Bortársaság győri képviseletét vezeti a megalakulás, 1999 óta. Legelső borélménye jóval korábbi: a nagymama kertjének végén szüretelt otellóból készült házibor. A legnagyobb – eddigi  – élmény viszont egy Vega Sicilia- és Oremus-kóstoló a Budai Várban, személyesen a borászokkal. Kedvence mégis Somló, az ottani borok karaktere és a pezsgők Kreinbacheréktől. Ha nem dolgozik, akkor (is) kóstol, borászatokat látogat, ráadásul ebben már a gyerekei is partnerek. Azért néha vitorlázik is, a fedélzeten pedig már tényleg csak az utasoknak fér bele a kóstolás.

Orehóczki Soma

Orehóczki Soma

Ha valaki éppen csak ismerkedik a borokkal, általában irsait, sauvignon blanc-t vagy cabernet-t kóstol. Soma a legcizelláltabb fajtával, a pinot noirral indított, és egyből "függő" lett.

Ez első pinot annyira megadta a kezdőlökést, hogy hiába utazta körbe Európát – Hollandiában, Skóciában és Angliában is élt –, hamar rájött, hogy borokkal akar foglalkozni.

A hobbiból szakma lett: elvégezte a WSET felsőfokot és szabadidejében is minden lehetőséget megragad, ami a borhoz kapcsolódik.

Kedvenc fehérborai Burgundiából és Tokajból, vörösborai Bordeaux-ból kerülnek a borhűtőjébe. Így már nem is olyan meglepő, hogy az eddigi legemlékezetesebb bor, amit kóstolt, igazi francia nagyágyú, egy '98-as Chateau Margaux volt.

 

Szabados Erika

Szabados Erika

Szociológusnak készült, de időközben rájött, hogy jó borok társaságában az embereket is még jobban megérti. Korábban több hazai borbárban, étteremben felelt a borokért. Kedvencei: Tokaj és Loire, a furmint és a chenin blanc. Első boros „wow” élménye egy Saumur Blanc volt 2011-ből.

Ha választania kellene, mit vigyen magával a Holdra, egy tradicionális pezsgőt választana.

Szeret utazni, bringázni, futni és a szabad ég alatt aludni. A legtöbb hazai borvidéket körbetúrázta már, most az Országos Kéktúrát szeretné végigjárni.

 

Ezen a kóstolón találkozhatunk vele:
Így iszunk mi

Tálos Gábor

Tálos Gábor

1995-től 16 évig a Bortársaság csapatát erősítette, majd pár éve megalapította az ázsiai teákkal foglalkozó Zhao Zhou teakereskedést. Pekingben végzett közgazdasági egyetemet, innen ered ázsiai kötődése és a teák iránti érdeklődése. Rengeteg teaélménye közül legerősebben az 1950-es évekbeli Puer teák kóstolásának emléke maradt meg benne. Két gyermeke van, Boldizsár és Emma. Hobbija a természetjárás, a meditáció és a vizek. Keveset mesél róla, de élete legmeghatározóbb időszakának azt az egyetem utáni két fél évet tartja, amit Tibetben és Indiában töltött.

 

Ezen a kóstolón találkozhatunk vele: 
Zhao Zhou Teasuli

Vincze Endre

Vincze Endre

Lánchíd utcai borboltunk egyik alapembere, aki tudja, hogy a borkóstolás itt szakmai ártalom – ezért is jár bringával dolgozni minden egyes nap.

Élt már Angliában, Olaszországban és Franciaországban is, és valami megmagyarázhatatlan véletlen folytán mindig szőlővel vagy borral került kapcsolatba.

Szabadidejének jó részét a konyhában tölti, ahol nemcsak ételeket, hanem sört is főz - néha ugyanabban a fazékban, amiben előző vásárnap még a húsleves rotyogott. Kedvenc borával kapcsolatban érdemes hétről-hétre újra megkérdezni, de az biztos hogy egy finom pezsgőre bármikor kapható.

Wágner Ádám

Wágner Ádám

Közel ezerszer ment már át a Lánchídon – 2012 óta dolgozik a Lánchíd utcai borboltban.
Imádja a színházat, a jazzt és Vivaldit, egy kamarakórus tagja. Jól kóstol, figyelmes, nagy türelemmel mesél és magyaráz. Az első nagy élménye a Szent Tamás pincészet 2009-es Percze Furmintja volt, egy meleg nyári estén a Bazilika tövében.

Ezeken a kóstolókon találkozhatunk vele:
Így iszunk mi
Rozé ABC
Pezsgő ABC