Két vagány, fiatal egri borász, akik nemcsak egymás mellett, párhuzamosan dolgoznak évek óta, de közeli barátok is. Izgalmas páros beszélgetést várhatunk ezen az estén a fajtákról, a területről, az egyezésekről és a különbségekről.  

Burgundia évjáratkörképünk egyszerre hagyományos és különleges: már az ötödik éve, hogy megtartjuk. Ezen a kivételes estén ezekből 7 kis példányszámban elérhető borunkból mutatjuk meg a legizgalmasabbakat.

Az első hallásra meglepő párosítást az hívta életre, hogy a magyar kadarka karakterben nagyon hasonlít világ egyik legismertebb és legelismertebb fajtájához, a pinot noirhoz. Ezen az estén közösen kóstolunk sokféle pinot noirt és kadarkát és közben beszélgetünk arról, melyik miben hasonlít és mégis mitől különleges. 

Ha borokról van szó, előbb-utóbb a dűlők is biztosan szóba kerülnek, mi is gyakran írunk, beszélünk róluk, most egy egész estét szentelünk nekik. Ezt a kóstolót vendégelőadóként dr. Bodor Péter, a Szent István Egyetem szőlészeti tanszékének adjunktusa és a téma kutatója tartja.

Németország négy vidékről, Pfalzból, Moselből, Rheingauból és Badenből hoztunk rieslingeket, az Ahr-völgyéből pedig pinot noirt. Közülük kóstolunk hetet, és beszélgetünk a régiókról, a borok stílusáról, a szőlőfajtákról, az minőségi osztályozásról, hogy magabiztosan tudjunk eligazodni a német borok között

A Zhao Zhou teaműhely még csak egy éve nyitott, de nekik köszönhetően mi is közelebb kerültünk a teákhoz. Most a Borsuli egy-egy délutánra Teasulivá változik, ahol szó lesz arról, hogyan kell egy teát jól elkészíteni, mi a különbség a fehér, a zöld, fekete, vagy a puer és a wulong között. Tálos Gábor, a Zhao Zhou vezetője mesél a teákról és azokról az élményekről és tapasztalatokról, amikkel Ázsiában találkozott.

A Fehérbor ABC kóstolóin a legfontosabb fehér szőlőfajtákat és a fehérbor készítés folyamatát néztük meg részletesen, most itt a Fehérbor haladó, ahol szintet lépünk.

A vörösbor ABC elindításakor nem erre gondoltunk, de most a kezünkre játszik, hogy angol nyelvterületen az ABC rövidítés annyit tesz: Anything But Cabernet, magyarul: ’ még egy cabernet, és sikítok’. A globalizáció szerencsére nemcsak egyneműsít, hanem elérhetővé is tesz: távoli kultúrákat, helyi színeket, egzotikus fűszereket. És persze ellenreakciót szül: az eredetiségnek soha nem volt nagyobb kultusza, az őshonos fajták boraira soha nem volt nagyobb kereslet. A borvilág a felfedezés lázában ég, és nemcsak azért, mert a változatosság gyönyörködtet. Szeretnénk megmutatni néhány fajtát, stílust, amire most figyel a világ és érdemes tudnunk róluk.

Egy ország, ahol a bor nem csak egy ital, hanem maga a kultúra hordozója is. Champagne, Burgundia, Bordeaux, Provence, Rhone, csak ha a legnagyobbakat említjük, és sok évszázados hagyomány a bortermelésben. 

Ha Olaszország már megvolt, most jöhetnek a spanyolok. Mediterrán borok az Ibériai-félszigetről, a legismertebb spanyol borrégiókból és tipikusan spanyol szőlőfajtákból.

Az olaszok az ételeiknél csak a boraikra büszkébbek. De csak azért, mert a bor olasz, a minőség nem mindig garantált, és a nevük is sokszor nehezen érthető.

Chianti Classico? Soave? Super Tuscan? Piemont? DOCG?

Az örök kérdés: Újvilág vagy Óvilág? Ezen az estén olyan újvilági borokat kóstolunk, amik néhány évtized alatt meghódították a világot, és ma már a legjelentősebb bortermelő vidékekként tartják őket számon. Mert Dél-Amerika, Dél-Afrika, Új-Zéland, és Ausztrália már szinte mindent tud a borról, amit tudni lehet.

A kóstoló átfogó képet ad a fehér-és kékszőlő fajtákról a világban és itthon, a sauvignon blanctól a rizlingig, a kékfrankostól a cabernet sauvignonig. Borkészítés, borvidékek, kóstolás és vakteszt.

Az ország, ahol a bor évszázados hagyomány és a kultúra része. Nemcsak megkerülhetetlen, ha borokról van szó, de kimeríthetetlen is. Ezért is találtuk ki ez a mostani alkalmat, mely az előző, Champagne-tól a Rhone-völgyig elnevezésű kóstolónk „emelt szintű” változata. 

Csupa champagne-t kóstolunk ezen az estén, de ezen belül mindenféle stílusút, vakon, előre el nem mondott sorrendben. Megnézzük, mitől egyedi és különleges egy-egy tétel, a vakkóstolás miatt pedig még izgalmasabb lesz, hiszen keveseknek van gyakorlata a különböző champagne stílusok felismerésében. 

A rozét szinte mindenki szereti. Rozét inni a meleg napokon a legjobb dolog, ami történhet. Mert könnyű, mert gyümölcsös, mert jól esik. Még ha egyformának is tűnnek, a készítésük, a stílusuk és az ízük sokszor nagyon is különbözik. Megkóstolunk hat rozét, hogy megtudjuk miért!

Mindenről, ami pezseg - a gyöngyözőtől a champagne-ig. Részletesen a szőlőfajtákról, amiből pezsgő készülhet, a pezsgőkészítésről, és például olyanokról, mint a tirázs és a degorzsálás.

Kékszőlő fajták a világban és itthon: kékfrankostól a cabernet sauvignonig. Vörösbor készítés, borvidékek, kóstolás és vakteszt.

Fehérszőlő fajták a világban és itthon: sauvignon blanc-tól a rizlingig. Fehérbor készítés, borvidékek, kóstolás és vakteszt.

Hogyan kóstolunk: szín, illat, íz. Hőmérséklet, pohárfajták, vakkóstolás, borleírás. Talán a legjobban használható a gyakorlatban, amit itt tanulunk.