Ezen a kóstolón egy nemzetközi keresztmetszetet mutatunk, amennyi időnkbe belefér, így leszszuper toszkán, spanyol, chilei, villányi, hogy minél inkább teljes legyen a kép. Beszélgetünk arról, hogy mitől kivételesek ezek a borok, területek. Emellett itt debütál a Sauska Cuvée 5 2012-as évjárata is, és a borról Hága Balázs borászuk is beszél részletesen.

Ezen az estén több egymástól nagyon különböző területről kóstolunk pinot noir-okat, beszélgetünk a fajtáról, klasszikus és feltörekvő termőterületekről, és arról, hogy minek köszönheti töretlen sikerét a borkritikusok körében.

When we think about Hungarian winemaking, the first one that comes to mind is likely to be the sweet wine from Tokaj. However, Hungary has much more to offer. Its small wine regions with different soils and climate, local grape varieties with distinguishing wine characters enrich the country.

Németország négy vidékről, Pfalzból, Moselből, Rheingauból és Badenből hoztunk rieslingeket, az Ahr-völgyéből pedig pinot noirt. Közülük kóstolunk hetet, és beszélgetünk a régiókról, a borok stílusáról, a szőlőfajtákról, az minőségi osztályozásról, hogy magabiztosan tudjunk eligazodni a német borok között

A Zhao Zhou teaműhelynek köszönhetően mi is közelebb kerültünk a teákhoz. Most a Borsuli egy-egy délutánra Teasulivá változik, ahol szó lesz arról, hogyan kell egy teát jól elkészíteni, mi a különbség a fehér, a zöld, fekete, vagy a puer és a wulong között. Tálos Gábor, a Zhao Zhou vezetője mesél a teákról és azokról az élményekről és tapasztalatokról, amikkel Ázsiában találkozott.

A Fehérbor ABC kóstolóin a legfontosabb fehér szőlőfajtákat és a fehérbor készítés folyamatát néztük meg részletesen, most itt a Fehérbor haladó, ahol szintet lépünk.

A vörösbor ABC elindításakor nem erre gondoltunk, de most a kezünkre játszik, hogy angol nyelvterületen az ABC rövidítés annyit tesz: Anything But Cabernet, magyarul: ’ még egy cabernet, és sikítok’. A globalizáció szerencsére nemcsak egyneműsít, hanem elérhetővé is tesz: távoli kultúrákat, helyi színeket, egzotikus fűszereket. És persze ellenreakciót szül: az eredetiségnek soha nem volt nagyobb kultusza, az őshonos fajták boraira soha nem volt nagyobb kereslet. A borvilág a felfedezés lázában ég, és nemcsak azért, mert a változatosság gyönyörködtet. Szeretnénk megmutatni néhány fajtát, stílust, amire most figyel a világ és érdemes tudnunk róluk.

Egy ország, ahol a bor nem csak egy ital, hanem maga a kultúra hordozója is. Champagne, Burgundia, Bordeaux, Provence, Rhone, csak ha a legnagyobbakat említjük, és sok évszázados hagyomány a bortermelésben. 

Ha Olaszország már megvolt, most jöhetnek a spanyolok. Mediterrán borok az Ibériai-félszigetről, a legismertebb spanyol borrégiókból és tipikusan spanyol szőlőfajtákból.

Az olaszok az ételeiknél csak a boraikra büszkébbek. De csak azért, mert a bor olasz, a minőség nem mindig garantált, és a nevük is sokszor nehezen érthető.

Chianti Classico? Soave? Super Tuscan? Piemont? DOCG?

Az örök kérdés: Újvilág vagy Óvilág? Ezen az estén olyan újvilági borokat kóstolunk, amik néhány évtized alatt meghódították a világot, és ma már a legjelentősebb bortermelő vidékekként tartják őket számon. Mert Dél-Amerika, Dél-Afrika, Új-Zéland, és Ausztrália már szinte mindent tud a borról, amit tudni lehet.

A kóstoló átfogó képet ad a fehér-és kékszőlő fajtákról a világban és itthon, a sauvignon blanctól a rizlingig, a kékfrankostól a cabernet sauvignonig. Borkészítés, borvidékek, kóstolás és vakteszt.

Az ország, ahol a bor évszázados hagyomány és a kultúra része. Nemcsak megkerülhetetlen, ha borokról van szó, de kimeríthetetlen is. Ezért is találtuk ki ez a mostani alkalmat, mely az előző, Champagne-tól a Rhone-völgyig elnevezésű kóstolónk „emelt szintű” változata. 

Csupa champagne-t kóstolunk ezen az estén, de ezen belül mindenféle stílusút, vakon, előre el nem mondott sorrendben. Megnézzük, mitől egyedi és különleges egy-egy tétel, a vakkóstolás miatt pedig még izgalmasabb lesz, hiszen keveseknek van gyakorlata a különböző champagne stílusok felismerésében. 

A rozét szinte mindenki szereti. Rozét inni a meleg napokon a legjobb dolog, ami történhet. Mert könnyű, mert gyümölcsös, mert jól esik. Még ha egyformának is tűnnek, a készítésük, a stílusuk és az ízük sokszor nagyon is különbözik. Megkóstolunk hat rozét, hogy megtudjuk miért!

Mindenről, ami pezseg - a gyöngyözőtől a champagne-ig. Részletesen a szőlőfajtákról, amiből pezsgő készülhet, a pezsgőkészítésről, és például olyanokról, mint a tirázs és a degorzsálás.

Kékszőlő fajták a világban és itthon: kékfrankostól a cabernet sauvignonig. Vörösbor készítés, borvidékek, kóstolás és vakteszt.

Fehérszőlő fajták a világban és itthon: sauvignon blanc-tól a rizlingig. Fehérbor készítés, borvidékek, kóstolás és vakteszt.

Hogyan kóstolunk: szín, illat, íz. Hőmérséklet, pohárfajták, vakkóstolás, borleírás. Talán a legjobban használható a gyakorlatban, amit itt tanulunk.