Hogy készül az aszú és a sauternes? Milyenek az erősített borok? Erre az estére nyolc édes bort válogattunk össze, a késői szüretelésűtől a portóiig, hogy megmutassuk, mennyi izgalmas részlet, különböző karakter rejlik a desszertborokban. 

Ezen a kóstolón azon túl, hogy részletesen megismerjük Burgundiát, a régió szerteágazó területi osztályozását, és a borvidék fő fajtáit, a pinot noirt és a chardonnay-t, a borvidék híres területeinek, dűlőinek csúcsborait is kóstoljuk Fiáth Attilával. 

Hol és hogy készülnek a Bestillo pálinkák? Van-e immunrendszere a sárgabaracknak? Milyen egy cuvée, ha nem borról, hanem pálinkáról van szó? Ezen az estén a Czakó Gábor pálinkafőző mester és párja, Mónika lesznek a vendégeink, aki bepillantást engednek abba a szinte mérnöki munkába, amit nap mint nap végeznek.

1993-at írunk, amikor elindult a Bortársaság elődje, a Budapest Wine Society, mindössze két kistermelő boraival. Az egyik Gere Attila volt. A néhány négyszögöles pincéből azóta 70 hektáros birtok lett, és az évek alatt gondoskodtak róla, hogy még a laikusoknak is csillogjon a szeme, ha egy palack Kopart vagy Solust kapnak ajándékba.

Ez az este nem csak a közös múlt, vagy a borok miatt lesz különleges, hanem azért is, mert Gere Andrea az elsőosztályú dűlők, a villányi terroir mellett a pincészet egyik legjelentősebb folyamatáról, a bioművelésre való áttérésről is mesél, miközben több ritkaságot, igazi nagyborokat kóstolunk.

Ezen az estén kiderül, hogyan lett a napóleoni háborúk idejében a kékfrankos a jó bor szinonimája és egyben valuta. Hogy milyen iskolázásai vannak a fajtának, és mindez hogyan mutatkozik meg a belőle készülő borban. De arról is beszélgetünk, miről lehet felismerni és melyik területekről érdemes kóstolni. Közben egy meglepetés bor mellett hét különböző stílusú kékfrankos kerül a poharunkba.

Az olaszrizling és a rajnai rizling együtt olyan, mintha Houdinit és Copperfieldet egy előadásban látnánk. Merthogy a két fajta hiába hasonló hangzású, valójában tökéletesen más karakterek, és külön-külön is komoly attrakcióra képesek.
Ezen az estén hazai és külföldi példákat is mutatunk mindkét fajtából, a borokkal Ausztrián, Németországon, Horvátországon át egészen Muzsláig és Pannonhalmáig jutunk.

Ezen az estén Olaszország Toszkána régióját ismerjük meg fehér- és vörösborokon keresztül: szó esik a terület adottságairól, a szőlőfajtákról, a híres eredetvédett nevekről és a velük azonosított stílusokról, és mindarról az érzékenységről, amivel a borkészítéshez viszonyulnak a világ egyik legszebb és legnagyobb borrégiójában. Közben, ahogy szoktuk, különböző stílusú borokat kóstolunk a borvidékekről, hogy igazán közelről tapasztaljuk meg a toszkán életérzést.

Ezen az estén alaposan megismerjük Bordeaux régióját, és a három folyó által szabdalt vidék alrégióit, stílusait, fajtáit. A vörösbor-stílusokon és a három fő fajtán túl szó esik híres chateau-król, a cabernet domináns bal-, valamint a merlot-hangsúlyos jobb partról is, és útmutatót adunk a régió nehezen értelmezhető címkéihez 

Ezen a kóstolón részletesen megismerjük Burgundiát, a régió szerteágazó területi osztályozását, és a borvidék fő fajtáit, a pinot noirt és a chardonnay-t. Kóstolunk különböző stílusú és évjáratú burgundikat, közelebb hozunk híres dűlőket – azaz cru-ket –, amelyek borai csillagászati áron kelnek el, de megoldókulcsot is adunk Burgundia nehezen értelmezhető címkéihez.

Az Észak-Olaszországban készülő proseccokról lesz szó, amik rendkívül népszerűek nálunk is az utóbbi években. Mit nevezünk prosecco-nak, mi a jellemző szőlőfajtája, honnan is származik pontosan és mire kell figyelni kóstolásakor. Sok-sok hasznos és érdekes információval és sok finom pezsgővel készülünk.

Ezen az estén az észak-francia Champagne régiót ismerjük meg, több szempontból: egyedi adottságok, Champagne stílusok, trendek. Beszélünk a szőlőfajtákról, készítési módról, és mindenről , ami fontos, hogy jobban értsük, élvezzük ezt a fantasztikus pezsgő kategóriát.

Ezen az estén több egymástól nagyon különböző területről kóstolunk pinot noir-okat, beszélgetünk a fajtáról, klasszikus és feltörekvő termőterületekről, és arról, hogy minek köszönheti töretlen sikerét a borkritikusok körében.

When we think about Hungarian winemaking, the first one that comes to mind is likely to be the sweet wine from Tokaj. However, Hungary has much more to offer. Its small wine regions with different soils and climate, local grape varieties with distinguishing wine characters enrich the country.

Németország négy vidékről, Pfalzból, Moselből, Rheingauból és Badenből hoztunk rieslingeket, az Ahr-völgyéből pedig pinot noirt. Közülük kóstolunk hetet, és beszélgetünk a régiókról, a borok stílusáról, a szőlőfajtákról, az minőségi osztályozásról, hogy magabiztosan tudjunk eligazodni a német borok között

A nagy bordeaux-i klasszikus fajta, a cabernet sauvignon az egész világon elterjedt és népszerű, olyannyira, hogy több országban már cabernet-napot is tartanak augusztus végén. A kép úgy teljes, hogy a cabernet sauvignon mellett a franc és a merlot, illetve ezek házasítása is szóba kerül. A fajták eredete és jellemzői mellett beszélünk a legizgalmasabb trendekről és a régiókról, ahol ezekkel a legkomolyabban foglalkoznak, és - természetesen - kóstolunk is, több ikonikus borral a sorban.

Ezen az estén sok különböző területről kóstolunk egymástól merőben eltérő stílusú sauvignonokat, megismerkedünk a fajta illatos és tartalmas, mély, komoly arcával is.

Ha létezik borban origo vagy nullkilométer, az kétségtelenül a chardonnay. Ma már olyan trónkövetelőkkel néz szembe a legnépszerűbb fehérbor címért, mint a sauvignon blanc vagy a rajnai rizling. Franciaoszágban és az Újvilágban viszont még mindig hódít: ahogy nem készülhet igazi champagne chardonnay nélkül, úgy Chilében sem lehetne látványosabbat mutatni egy újhordós érlelésű chardonnay-nál.

Az első hallásra meglepő párosítást az hívta életre, hogy a magyar kadarka karakterben nagyon hasonlít világ egyik legismertebb és legelismertebb fajtájához, a pinot noirhoz. Ezen az estén közösen kóstolunk sokféle pinot noirt és kadarkát és közben beszélgetünk arról, melyik miben hasonlít és mégis mitől különleges. 

A Zhao Zhou teaműhelynek köszönhetően mi is közelebb kerültünk a teákhoz. Most a Borsuli egy-egy délutánra Teasulivá változik, ahol szó lesz arról, hogyan kell egy teát jól elkészíteni, mi a különbség a fehér, a zöld, fekete, vagy a puer és a wulong között. Tálos Gábor, a Zhao Zhou vezetője mesél a teákról és azokról az élményekről és tapasztalatokról, amikkel Ázsiában találkozott.

A Fehérbor ABC kóstolóin a legfontosabb fehér szőlőfajtákat és a fehérbor készítés folyamatát néztük meg részletesen, most itt a Fehérbor haladó, ahol szintet lépünk.

A vörösbor ABC elindításakor nem erre gondoltunk, de most a kezünkre játszik, hogy angol nyelvterületen az ABC rövidítés annyit tesz: Anything But Cabernet, magyarul: ’ még egy cabernet, és sikítok’. A globalizáció szerencsére nemcsak egyneműsít, hanem elérhetővé is tesz: távoli kultúrákat, helyi színeket, egzotikus fűszereket. És persze ellenreakciót szül: az eredetiségnek soha nem volt nagyobb kultusza, az őshonos fajták boraira soha nem volt nagyobb kereslet. A borvilág a felfedezés lázában ég, és nemcsak azért, mert a változatosság gyönyörködtet. Szeretnénk megmutatni néhány fajtát, stílust, amire most figyel a világ és érdemes tudnunk róluk.

Egy ország, ahol a bor nem csak egy ital, hanem maga a kultúra hordozója is. Champagne, Burgundia, Bordeaux, Provence, Rhone, csak ha a legnagyobbakat említjük, és sok évszázados hagyomány a bortermelésben. 

Ha Olaszország már megvolt, most jöhetnek a spanyolok. Mediterrán borok az Ibériai-félszigetről, a legismertebb spanyol borrégiókból és tipikusan spanyol szőlőfajtákból.

Az olaszok az ételeiknél csak a boraikra büszkébbek. De csak azért, mert a bor olasz, a minőség nem mindig garantált, és a nevük is sokszor nehezen érthető.

Chianti Classico? Soave? Super Tuscan? Piemont? DOCG?

Az örök kérdés: Újvilág vagy Óvilág? Ezen az estén olyan újvilági borokat kóstolunk, amik néhány évtized alatt meghódították a világot, és ma már a legjelentősebb bortermelő vidékekként tartják őket számon. Mert Dél-Amerika, Dél-Afrika, Új-Zéland, és Ausztrália már szinte mindent tud a borról, amit tudni lehet.

A kóstoló átfogó képet ad a fehér-és kékszőlő fajtákról a világban és itthon, a sauvignon blanctól a rizlingig, a kékfrankostól a cabernet sauvignonig. Borkészítés, borvidékek, kóstolás és vakteszt.

A rozét szinte mindenki szereti. Rozét inni a meleg napokon a legjobb dolog, ami történhet. Mert könnyű, mert gyümölcsös, mert jól esik. Még ha egyformának is tűnnek, a készítésük, a stílusuk és az ízük sokszor nagyon is különbözik. Megkóstolunk hat rozét, hogy megtudjuk miért!

Mindenről, ami pezseg - a gyöngyözőtől a champagne-ig. Részletesen a szőlőfajtákról, amiből pezsgő készülhet, a pezsgőkészítésről, és például olyanokról, mint a tirázs és a degorzsálás.

Kékszőlő fajták a világban és itthon: kékfrankostól a cabernet sauvignonig. Vörösbor készítés, borvidékek, kóstolás és vakteszt.

Fehérszőlő fajták a világban és itthon: sauvignon blanc-tól a rizlingig. Fehérbor készítés, borvidékek, kóstolás és vakteszt.

Hogyan kóstolunk: szín, illat, íz. Hőmérséklet, pohárfajták, vakkóstolás, borleírás. Talán a legjobban használható a gyakorlatban, amit itt tanulunk.