Ezen az estén Dani mesél a birtok működése és mindennapjai mellett a közeli terveiről vagy az új házasításokról. Néhány új tételt ráadásul itt kóstolhatunk majd először.

Mitől világos, vagy mitől fekete egy sör? Mit jelen a lager, az ale, vagy az IPA? Mennyit számít a komló, a maláta, vagy éppen a víz? Milyen a sör ha szűretlen vagy pasztörizálatlan? Beszélgetünk sörkészítésről, alapanyagokról, eljárásokról, és még sok-sok érdekes dologról, ami a kisüzemi sörfőzéshez elengedhetetlen.

Idei első Felsőpolc-kóstolónkra az elmúlt közel két évtized legszebb évjárataiból válogattunk champagne-okat.

Nyolc válogatott olaszrizling és történeteik a Figula borászat legjobb területeiről.

Ezen az estén alaposan megismerjük Dél-Afrika borait, régióit – elsősorban a bortermelés bölcsőjét, Swartlandot –, és a fajtákat, amik a világ borszeretőinek figyelmét Dél-Afrikára szegezték.

Közben természetesen most is sokat kóstolunk: csendes borokat és pezsgőket, a sauvignon blanc-tól a pinotage-ig.

Ezen az estén Olaszország egyik legkülönlegesebb régióját ismerjük meg fehér- és vörösborokon keresztül: szó esik olyan híres alrégiókról, mint Barolo vagy Barbaresco, a területek adottságairól, a szőlőfajtákról, az itt termelt borok stílusáról és a legismertebb borászatokról is.

Közben folyamatosan kóstolunk, hogy minél alaposabban megismerjük a régiót és a helyi fajtákat, stílusokat.

Ezen az estén alaposan megismerjük Bordeaux régióját, és a három folyó által szabdalt vidék alrégióit, stílusait, fajtáit. A vörösbor-stílusokon és a három fő fajtán túl szó esik híres chateau-król, a cabernet domináns bal-, valamint a merlot-hangsúlyos jobb partról is, és útmutatót adunk a régió nehezen értelmezhető címkéihez 

Ezen a kóstolón részletesen megismerjük Burgundiát, a régió szerteágazó területi osztályozását, és a borvidék fő fajtáit, a pinot noirt és a chardonnay-t. Kóstolunk különböző stílusú és évjáratú burgundikat, közelebb hozunk híres dűlőket – azaz cru-ket –, amelyek borai csillagászati áron kelnek el, de megoldókulcsot is adunk Burgundia nehezen értelmezhető címkéihez.

Ezen az estén az észak-francia Champagne régiót ismerjük meg, több szempontból: egyedi adottságok, Champagne stílusok, trendek. Beszélünk a szőlőfajtákról, készítési módról, és mindenről , ami fontos, hogy jobban értsük, élvezzük ezt a fantasztikus pezsgő kategóriát.

Az Észak-Olaszországban készülő proseccokról lesz szó, amik rendkívül népszerűek nálunk is az utóbbi években. Mit nevezünk prosecco-nak, mi a jellemző szőlőfajtája, honnan is származik pontosan és mire kell figyelni kóstolásakor. Sok-sok hasznos és érdekes információval és sok finom pezsgővel készülünk.

Ezen az estén Olaszország Toszkána régióját ismerjük meg fehér- és vörösborokon keresztül: szó esik a terület adottságairól, a szőlőfajtákról, a híres eredetvédett nevekről és a velük azonosított stílusokról, és mindarról az érzékenységről, amivel a borkészítéshez viszonyulnak a világ egyik legszebb és legnagyobb borrégiójában. Közben, ahogy szoktuk, különböző stílusú borokat kóstolunk a borvidékekről, hogy igazán közelről tapasztaljuk meg a toszkán életérzést.

A nagy bordeaux-i klasszikus fajta, a cabernet sauvignon az egész világon elterjedt és népszerű, olyannyira, hogy több országban már cabernet-napot is tartanak augusztus végén. A kép úgy teljes, hogy a cabernet sauvignon mellett a franc és a merlot, illetve ezek házasítása is szóba kerül. A fajták eredete és jellemzői mellett beszélünk a legizgalmasabb trendekről és a régiókról, ahol ezekkel a legkomolyabban foglalkoznak, és - természetesen - kóstolunk is, több ikonikus borral a sorban.

Ha létezik borban origo vagy nullkilométer, az kétségtelenül a chardonnay. Ma már olyan trónkövetelőkkel néz szembe a legnépszerűbb fehérbor címért, mint a sauvignon blanc vagy a rajnai rizling. Franciaoszágban és az Újvilágban viszont még mindig hódít: ahogy nem készülhet igazi champagne chardonnay nélkül, úgy Chilében sem lehetne látványosabbat mutatni egy újhordós érlelésű chardonnay-nál.

Ezen az estén kiderül, hogyan lett a napóleoni háborúk idejében a kékfrankos a jó bor szinonimája és egyben valuta. Hogy milyen iskolázásai vannak a fajtának, és mindez hogyan mutatkozik meg a belőle készülő borban. De arról is beszélgetünk, miről lehet felismerni és melyik területekről érdemes kóstolni. Közben egy meglepetés bor mellett hét különböző stílusú kékfrankos kerül a poharunkba.

Ezen az estén több egymástól nagyon különböző területről kóstolunk pinot noir-okat, beszélgetünk a fajtáról, klasszikus és feltörekvő termőterületekről, és arról, hogy minek köszönheti töretlen sikerét a borkritikusok körében.

Az olaszrizling és a rajnai rizling együtt olyan, mintha Houdinit és Copperfieldet egy előadásban látnánk. Merthogy a két fajta hiába hasonló hangzású, valójában tökéletesen más karakterek, és külön-külön is komoly attrakcióra képesek.
Ezen az estén hazai és külföldi példákat is mutatunk mindkét fajtából, a borokkal Ausztrián, Németországon, Horvátországon át egészen Muzsláig és Pannonhalmáig jutunk.

Ezen az estén sok különböző területről kóstolunk egymástól merőben eltérő stílusú sauvignonokat, megismerkedünk a fajta illatos és tartalmas, mély, komoly arcával is.

A Zhao Zhou teaműhelynek köszönhetően mi is közelebb kerültünk a teákhoz. Most a Borsuli egy-egy délutánra Teasulivá változik, ahol szó lesz arról, hogyan kell egy teát jól elkészíteni, mi a különbség a fehér, a zöld, fekete, vagy a puer és a wulong között. Tálos Gábor, a Zhao Zhou vezetője mesél a teákról és azokról az élményekről és tapasztalatokról, amikkel Ázsiában találkozott.

A Fehérbor ABC kóstolóin a legfontosabb fehér szőlőfajtákat és a fehérbor készítés folyamatát néztük meg részletesen, most itt a Fehérbor haladó, ahol szintet lépünk.

A vörösbor ABC elindításakor nem erre gondoltunk, de most a kezünkre játszik, hogy angol nyelvterületen az ABC rövidítés annyit tesz: Anything But Cabernet, magyarul: ’ még egy cabernet, és sikítok’. A globalizáció szerencsére nemcsak egyneműsít, hanem elérhetővé is tesz: távoli kultúrákat, helyi színeket, egzotikus fűszereket. És persze ellenreakciót szül: az eredetiségnek soha nem volt nagyobb kultusza, az őshonos fajták boraira soha nem volt nagyobb kereslet. A borvilág a felfedezés lázában ég, és nemcsak azért, mert a változatosság gyönyörködtet. Szeretnénk megmutatni néhány fajtát, stílust, amire most figyel a világ és érdemes tudnunk róluk.

Egy ország, ahol a bor nem csak egy ital, hanem maga a kultúra hordozója is. Champagne, Burgundia, Bordeaux, Provence, Rhone, csak ha a legnagyobbakat említjük, és sok évszázados hagyomány a bortermelésben. 

Németország négy vidékről, Pfalzból, Moselből, Rheingauból és Badenből hoztunk rieslingeket, az Ahr-völgyéből pedig pinot noirt. Közülük kóstolunk hetet, és beszélgetünk a régiókról, a borok stílusáról, a szőlőfajtákról, az minőségi osztályozásról, hogy magabiztosan tudjunk eligazodni a német borok között

Az olaszok az ételeiknél csak a boraikra büszkébbek. De csak azért, mert a bor olasz, a minőség nem mindig garantált, és a nevük is sokszor nehezen érthető.

Chianti Classico? Soave? Super Tuscan? Piemont? DOCG?

Ha Olaszország már megvolt, most jöhetnek a spanyolok. Mediterrán borok az Ibériai-félszigetről, a legismertebb spanyol borrégiókból és tipikusan spanyol szőlőfajtákból.

Az örök kérdés: Újvilág vagy Óvilág? Ezen az estén olyan újvilági borokat kóstolunk, amik néhány évtized alatt meghódították a világot, és ma már a legjelentősebb bortermelő vidékekként tartják őket számon. Mert Dél-Amerika, Dél-Afrika, Új-Zéland, és Ausztrália már szinte mindent tud a borról, amit tudni lehet.

Hogy készül az aszú és a sauternes? Milyenek az erősített borok? Erre az estére nyolc édes bort válogattunk össze, a késői szüretelésűtől a portóiig, hogy megmutassuk, mennyi izgalmas részlet, különböző karakter rejlik a desszertborokban. 

A rozét szinte mindenki szereti. Rozét inni a meleg napokon a legjobb dolog, ami történhet. Mert könnyű, mert gyümölcsös, mert jól esik. Még ha egyformának is tűnnek, a készítésük, a stílusuk és az ízük sokszor nagyon is különbözik. Megkóstolunk hat rozét, hogy megtudjuk miért!

Mindenről, ami pezseg - a gyöngyözőtől a champagne-ig. Részletesen a szőlőfajtákról, amiből pezsgő készülhet, a pezsgőkészítésről, és például olyanokról, mint a tirázs és a degorzsálás.

Kékszőlő fajták a világban és itthon: kékfrankostól a cabernet sauvignonig. Vörösbor készítés, borvidékek, kóstolás és vakteszt.

Fehérszőlő fajták a világban és itthon: sauvignon blanc-tól a rizlingig. Fehérbor készítés, borvidékek, kóstolás és vakteszt.

Hogyan kóstolunk: szín, illat, íz. Hőmérséklet, pohárfajták, vakkóstolás, borleírás. Talán a legjobban használható a gyakorlatban, amit itt tanulunk.