Helló, Burgundia!
Ezen a kóstolón részletesen megismerjük Burgundiát, a régió szerteágazó területi osztályozását, és a borvidék fő fajtáit, a pinot noirt és a chardonnay-t.
- Borsuli, I. Lánchíd utca 5.
- Székesfehérvár, Fő utca 13.
- 2024. 10. 30., szerda 19:00
FELIRATKOZOM A VÁRÓLISTÁRA
"A világ nem tud betelni a burgundikkal, Burgundia nem tud lépést tartani a világ szomjúságával“ – írtunk az ötödik Burgundia évjáratkörképünkben.
De az elmúlt évtizedben a francia borvidék nemcsak a lelkes fogyasztók, hanem gyűjtők és befektetők kedvence is lett, miközben a mennyiség – köszönhetően a szeszélyes időjárásnak és az organikus művelésnek – évről-évre kevesebb. A közel 30 ezer hektáron elterülő régió borai a maszkulin, nagy súlyú bordeaux-ikkal szemben részletgazdag, cizellált, elegáns stílusukkal hódítanak, a chateau-k helyett a terület az úr.
Kóstolunk különböző stílusú és évjáratú burgundikat, közelebb hozunk híres dűlőket – azaz cru-ket –, amelyek borai csillagászati áron kelnek el, de megoldókulcsot is adunk Burgundia nehezen értelmezhető címkéihez.
Amiről beszélgetünk:
- Burgundia – egy történelmi régió, aminek lételeme a bor
- Côte d'Or – a Grand Cru-k otthona, ahol a borok ára az aranyéval vetekszik
- A terroir mindenek felett – klasszifikáció a Bourgogne-tól a grand cru-ig
- Pinot noir és chardonnay – a két fajta, ami uralja a borvidéket
- Miről árulkodik a címke?
Amiket biztosan kóstolunk:*
- Domaine Lavantureux Chablis
- Pierre Marie Chermett Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Brut
- Domaine Chavy-Chouet Bourgogne Aligoté Les Maréchaux
- Domaine de Montille ‘Le Clos du Chateau’ Bourgogne blanc (Bio)
- Maison Roche de Bellene Bourgogne Pinot Noir
- Thibault Liger-Belair ‘Les Grands Chaillots’
- Domaine Marquis d'Angerville Bourgogne Rouge
Azoknak ajánljuk, akik:
- részletesen megismernék Franciaország talán legtöbbre tartott borvidékét
- szeretnék jobban megismerni a pinot noir és chardonnay fajtákat Burgundia borain keresztül
- kíváncsiak, hogyan készülnek, és milyen stílusúak a burgundi borok
- gyakran kóstolnak, de szeretnének szintet lépni
Szint:
haladó /gyakorlott kóstolóknak ajánlott, akik már könnyen megkülönböztetnek egymástól fajtákat és stílusokat, vagy tovább szeretnék bővíteni a Vörösbor ABC, vagy az Így iszunk mi kóstolónkon megszerzett tudásukat/
A borokon kívül minden kóstolón van:
- kóstolófüzet és ceruza jegyzeteléshez
- friss, helyszínen sütött kenyér és olívaolaj
- korlátlan mennyiségű ásványvíz
- Italesse poharak a kóstoláshoz
- az esemény estéjén 10% extra kedvezménnyel vásárolható a kóstolt borok borászatainak bármely terméke
Ugyan a boltjainkban szívesen várunk kisállatoddal, de a Borsuli rendezvényeken, kérünk hagyd otthon őket.
Javasolt érkezés: 18.50
*A változtatás jogát fenntartjuk!