Történetünk

1993 Két fiatalember, Tom Howells és Péter Molnár megalakítják a Budapest Wine Societyt, amely pillanatok alatt a hazai és a Budapesten élő külföldi borszeretők népszerű találkozóhelye lesz. Szeptemberben a 26 éves Tálos Attila is csatlakozik hozzájuk. Péter egy fröccs mellett megrajzolja az első logót és a választékban megjelenik két kézműves borász néhány bora. Ők Gere Attila és Bock József. Szepsyt is lehet kapni, de a szigorú borminősítő miatt csak pult alól.

1994 Attila megveszi a cég első autóját, egy 26 éves Renault 4-est. Zöldet. Elindul a rendezvényeken kóstolt borok házhoz szállítása. Ha megy a Renault azzal, ha szervizben van, a City Taxival. Bekerül a csapatba az első alkalmazott is: a szállító heti egy napot dolgozik. Ősszel hazatér Kínából a pekingi tanulmányait befejező testvér, Tálos Gábor, és besegít egy egyetemista, Kató András. A borászok listája, a vásárlók érdeklődése pedig egyre nő. Még egy Gábor kerül a történetbe, Both. Ő a Balatonnál faragja a követ és hirdeti a bort.

1995 Megnyílik a Batthyány utcában az első borbolt. Informatikai robbanásként a cég két Mac-jét Gábor összeköti egy telefonzsinórral. A klubtagok már kartonáron vásárolnak. Légli Ottó 1994-es Pinot Blanc-jára rákerül az első saját, Society Reserve címke. Új arculatot tervez egy grafikus, amelyre már felkerül az új név: Budapest Bortársaság. Az első gasztronómiai partnerek is csatlakoznak, a Náncsi Néni és a Café
Kör
, akik már Heimann Zoltánék és az Etyeki Kúria borait is rendelhetik.

1996 Megjelenik Alkonyi László Borbarát magazinja, többek között ennek hatására Attila megállapodást köt egy apró badacsonyi hobbiborásszal: Szeremley Huba 10 hektó borral lép a fedélzetre. 10 000 palack eladott bor az év végére, és még két konténer tokaji indul Kína partjai felé, Hongzhouba. Azóta mindannyian megérkeztek.

1997 A Kopár első évjáratára megindul a klubtagok előjegyzése, de ’97 nem csak Villányban különlegesen szép évjárat. Tucatnyi borász az árjegyzékben. Virágkorukat élik a vidéki bortúrák, amelyen főként itt élő külföldiek vesznek részt. Tőlük kapja Györgykovács Imre a Somló hercege, Dúzsi Tamás pedig a rozékirály nevet.

1998 Az első hazai Cora megkeresi a Bortársaságot. Bort szeretnének venni ők is. Egyre több a kiváló magyar bor, egyre szűkebb a hely a raktárban.

1999 A borboltban már Gróf Széchenyi István képe néz ránk az új 5000 forintosról, Kecskeméttel és Az első borbolt a Vár tövében Győrrel megnyílnak az első vidéki borboltok és a Budapest Bortársaságból egyre inkább Bortársaság lesz. Homonna Attila először borboltosként,
azután borászként szerepel a csapatban.

2000 Elmarad a világvége, viszont elindul az első Bortársaság honlap és webshop, a www.bortarsasag.hu. Csorba Gábor diákmunkásként belép a csapatba és a borok csendesen kinövik a Batthyány utcát. A raktár a Kőérberki útra költözik, de az év végére megtelik az is. 600 000 palack bor fogy és az év végén az újborokat kóstolva kiderül - világrengető évjárat a kétezres.

2001 Konyári János és fia, Dániel borai megjelennek a Bortársaság választékában, indul a Loliense-sztori. Jövedéki termék lesz a bor, zárjegy kerül a palackokra és majd egy évig rajtuk is marad.

2002 Lekerül a zárjegy a borospalackról, Tokaj-Hegyalja viszont felkerül Világörökség listájára. Már euróban is számolhatjuk a borárakat. Lőrincz Gyuri első borai először Lőrincz Pince néven, majd St. Andrea birtokként be kerülnek a választékba.

2003 Megnyílik a második borbolt a Ráday utcában, és Dely Csanád - ma gazdasági igazgató - pénzügyesként belép a csapatba. Csodaszép év, amelynek a végén Pannonhalma is beáll a zászló alá. Új fogalmat tanulunk: Bikavér Superior lesz a 2003-as Merengő, aki kóstolta, tudja miért és Konyáriék Sessiója se merül többet feledésbe.

2004 Magyarország az EU tagja lesz, de a határon még vámot kell fizetni a Clicquot, Torres és Antinori borokért. Megújul az online borbolt, és megszületik az első havi kiadvány, amelyet már 12 000 vásárló olvas. Az új narancssárga logóról lekerülnek a Budapest és a Wine Society szavak, a logó viszont felkerül három új bolt portáljára: Palotai Zoltán és csapata két bolttal, a Budagyöngyével és a Rózsakerttel csatlakozik, Debrecenben is új borbolt mutat irányt.

2005 Elkészül az első Gellavilla, több mint másfélmillió palack bor fogy az év folyamán és portugieser lesz a kékoportóból. Sorra érkeznek az újvilági borok, többségük már csavarzárral, itthon pedig a sok, divatos latin nevű nagybor mellé egy "görög szó" is kerül a polcra, Dúzsi Tamástól. Megalakul az akkor hét boltot irányító Bortársaság Boltok Kft., a Budapest Bortársaság az éttermi vásárlókat és a nagy áruházakat szolgálja ki.

2006 A meleg ősz a politikának nem, a szőlőnek annál inkább kedvez. Újabb kicsi, de ígéretes borászattal gazdagodik a Bortársaság: Béla és Bandi traktorjával felkerül a polcokra. Szegeden borbolt nyílik, pezseg az élet és nagy boroszületnek. St. Andreáék és Weningerék belevetik magukat a biodinamikába. Tokajban elkészül az első "százpontos" bor.

2007 Németh Attiláról és a mátraaljai Németh chardonnayról énekel a Belga, autópályán utazunk majdnem Tokajig és szerencsére mégsem épül erőmű a szőlő között. A traktor után egy bicikli is címkére kerül: elkészül a Másfél család. Radványi Roli a Menzától boroskartonokból épített pulttal megnyitja a Klasszt, az Andrássy úton. Az étterem hátuljában borokat árul a Bortársaság.

2008 Egy másodperccel hosszabb az év a többinél, ezért szökőmásodpercet kell beiktatni. Egy nagy villányi pince, Sauskáéké, és több ígéretes kisebb borászat, így miklóscsabi és Bolyki borai megjelennek a Bortársaságnál. Megnyílik az ötödik borbolt Budapesten, a Lánchíd és az új arculatban BOR feliratot kapnak az üzletek. A logó letisztul, leegyszerűsödik, a név első három betűje előtérbe kerül.

2009 A debreceni borboltban nagy az öröm, mert a város focicsapata a BL -be jut, és Alvaro Palaciosról, Telmo Rodriguezről is megtudjuk, nem spanyol futbalisták: boraikkal megindul az idehaza még ismeretlen, lelkes, professzionális és nagy jövőjű pincék felkutatása külföldön. Persze itthon sem unatkozunk, a Káli Kövek eleinte csak mandulát szállít, később kiváló rizlingeket is.

2010 Esik, sokat. Szorítunk, hogy beérjen a szőlő. Megszületik az első hazai Michelin csillag, amellyel a Costest jutalmazzák, nem sokkal később az Onyx is elnyeri a csillagot. Eközben olyan fontos kis borászok kerülnek a választékba, mint az akkor elsőboros, villányi Rácz Miklós Tamás vagy Bott Frigyes Muzsláról. Az első BOR tavaszon, a Kőérberki úti raktárban már az ő boraikat is megkóstolhatják éttermes vásárlóink. Tizenkettedik boltként, a Parlament mellett, a Mezőgazdasági Könyvesbolt helyén új borbolt nyílik. Az év végén a Bortársaság lelkes csapata, mint egy parfümöt házasítja össze a Hamvas pálinkát, és a 2010-es borokról is kiderül, hogy nincs jó vagy rossz évjárat.

2011 Budapesten és vidéken egy tucat autón olvasható a Bortársaság logó mellett a "Minden rendben, a bor finom" felirat, a Bortársaság forgalma 2,5 millió palack és 55 embernek ad munkát...
A Borászok  országszerte esőtáncot járnak, de a 2010-es sok csapadék még szépen táplálja a szőlőt. Az eredmény olyan évjárat, amit évekig emlegetni fogunk.

2012 Nem nyitunk több borboltot - határozzuk el az év elején. Áprilisban mégis az Örs vezér téri Árkádban próbáljuk ki magunkat. Számtalan új arccal nő a Bortársaság klub, ehhez az is hozzájárul, hogy belevágunk az évek óta tervezett változtatásba: klubtagsági rendszerünket átláthatóbbá, egyszerűbbé tesszük, csökkentve a belépési limitet és ösztönözve a rendszeres vásárlást. Tavasszal leköltözünk Füredre, őszig tartjuk nyitva borboltunkat a 71-es út mellett. Az év végén pedig a Hegyvidék piaca után a sors úgy hozza, hogy a MOM Parkban is új borbolt nyílik. Őszi, tokaji kirándulásunkból új barátságok és évjáratkörkép születik, leforgatjuk első kisfilmjeinket és az új weboldallal rájövünk, hogy a borhoz még mindig jobban értünk, mint a filmhez, az internethez. Tizenhárom év után Demeter Zoltán borai újra a választékunkban.

2013 Ahogy újabb borászatokkal gazdagodik választékunk, a raktár és a csapat is fokozatosan bővül. Újra készül tokaji körkép, az évjárat pedig szinte tökéletes. Most tényleg nem nyitunk új borboltot, csak költözünk - az Árkádban, egyik szintről a másikra.

2014 A Lánchídba szinte csak a Dunán keresztül lehet bejutni – felújítják az egész utcát a Várkert Bazárral együtt. Tavasszal megnyitjuk a Millenárison az első Bortársaság borozót, a Tábort. A nyár elmarad, az eső csak esik és esik – ez már a szőlőnek is sok. Kevés a bor, de finom. Szeptemberben körbefutjuk a Balatont, kevesebb, mint 20 óra alatt.

2015 Sok tervvel vágunk neki az évnek. A Spooraarchitects csapatával újratervezzük a Kossuth téri borbolt emeletét, és márciusban megnyit a Borsuli, ahol nem csak inni, hanem tanulni is lehet.  A kóstolókat saját kollégáink tartják, könnyed hangulatban, kóstolási alapismeretektől a világ borvidékeinek bemutatásáig kínálunk témákat. A siker nem marad el: augusztus végén már 1000. vendégünkkel koccintunk. 200 km, 18 és fél óra – szeptemberben körbefutjuk a Fertő tavat. 3 új boltot nyitunk és új kollégák csatlakoznak a már ismerős arcokhoz: Budapesten az Allee-ban és Hűvösvölgyben, decemberben pedig Pécsett, a Széchenyi téren koccintunk a nyitás örömére villányi és szekszárdi borászainkkal. 

2016 Tavasszal jönnek az izgalmas, penge savú rieslingek 4 német borvidékről: megtudjuk, mi a VDP és azt is, hogyan lehet 70°-os lejtőkön szüretelni. Bár mindössze 5x5x5 méter, nagyon szeretjük legújabb borboltunkat a Pozsonyi úton. A Gourmet Fesztiválon idén is elázunk, de maradunk a Millenárison egész nyárra: újra van Tábor, ahol – ha épp nem mozizunk vagy kóstolunk – együtt szurkolunk a foci EB-n. Közben pár napot ismét Tokajban töltünk, és összeáll az 5. évjáratkörkép egy nagyon szerethető, értékes évjárat boraival, 17 borászattól. Még év elején belevágunk valami teljesen újba: bort készítünk Kiss Gáborral közösen Villányban. Metszünk, hajtást válogatunk, aztán tavasszal (mint az országban sokan mások) mi is lefagyunk, de nem adjuk fel: a zöldmunkákat már új területen folytatjuk.  Szeptemberben minden vidéki boltunkban elindul a Borsuli, és körbefutjuk – újra a Balatont. Tálos Attila az októberi Forbes címlapján, mi pedig ismét a villányi szőlőben: itt a szüret, az eredmény 1 300 liter saját merlot és 300 liter cabernet franc. Alig várjuk a palackozást.

2017 Felsorolni is sok, mennyi újdonság érkezik ebben az évben: januárban az első borunk Languedoc-ból, a Moulin de Gassac pincétől, áprilisban az első dél-afrikai borok és pezsgők. Júniusban nálunk debütál a kárászteleki Carassia pezsgőház, ősszel pedig az újvidéki Zvonko Bogdan pince borai.
A május nagyon szomorú, elvesztettük Konyári Jánost.
Nyáron Tálos Attila megnyitja kocsmáját Balatonszőlősön, Nyerges Marci kollegánk pedig megmássza a Weissmies-t egy Szepsy Szamorodni társaságában. Elektromos autót szerzünk be, palackba kerül az első, Kiss Gáborral közös merlot-nk és 3 hét alatt el is fogy. Lelkesen vetjük bele magunkat az idei saját bor-projektbe, az Oremus Petrács-dűlőjében dolgozunk. Folytatjuk a tavaly indult Egytőről borbár összefogást, a tavaszi Sebestyén Kékfrankos bemutatása után nekiállunk az új évjáratnak Pálffyéknál.
Történik egy kisebb csoda is, végig süt a nap a Gourmet Fesztiválon.
+37%: ennyivel nő meg az év eleji átalakítás után Ráday utcai boltunk. Megnyílik a második győri bolt az Árkádban és külön bejáratot kap a Klassz borboltja.
Az Instagramon sorozatként indul a #hazaipalya, egy-egy hétig borászok posztolnak az oldalunkon, először Balassa István és Szilágyi László.
Ősszel megjelenik a hatodik Tokaj évjáratkörképünk, és a magyar WineFolly könyv is.
Mindeközben a Lánchíd utcai iroda ablakából hol a 2017-es vizes vb-t látjuk, hol dugóhúzós repülőket, hol a kínai delegációt, hol pedig nem látunk semmit, mert bedeszkázzák az ablakokat.