Nyáron könnyű - Borok 11 %-os alkoholfok alatt
2017 július 18, kedd

A borboltban – főleg tavasztól őszig – a TOP 3 kérdés egyike: tudnátok nekem valamit ajánlani, aminek alacsony az alkoholja? Szerencsére tudunk. De mikor alacsony egy könnyű, nyári fehérbor alkoholfoka?

Gourmet-sarok – Nyári kiadás
2017 július 18, kedd

Nem kérdés, hogy továbbra is borokkal foglalkozunk a legszívesebben, de azért – különösen nyáron – szívesen teszünk egy nagyobb kitekintést – legyen szó grillezésről, salátázásról vagy piknikről. Persze a sörökről sem feledkeztünk meg...

„Minimalizálni mindent, ami uniformizál
2017 július 18, kedd

Amikor megérkeztünk a Garam völgyébe, éppen zsurlófűből és csalánból készült tea rotyogott a szőlőtőkék mellett egy hatalmas kondérban. Hetente 300-400 liternyit permeteznek belőle, a csalán és a zsurló mellé ánizs, üröm és fűzfavessző is kerül bele. A szőlősorok között különböző fűszer- és gyógynövények nőnek, barátságos nyugalom és derű árad a muzslai öreghegyen fekvő szőlőskertből – pont, mint a gazdájából, Bott Frigyesből.

Dűlőmesék - Minden dűlő mögött van egy történet
2017 július 11, kedd

Sok szempontból beszéltünk már a borokról. De nemrég hallottunk egy jó történetet a Babszökő dűlő eredetéről, és eszünkbe jutott, hogy a dűlők felől még nem közelítettünk. Azt eddig is tudtuk, hogy minden sikeres bor és borász mögött áll egy (de inkább több) dűlő. Aztán ahogy elkezdtünk dűlőirányból közelíteni, arra is rájöttünk, hogy minden dűlő mögött van egy történet...

Bor saját kézből
2017 július 11, kedd

Bort készítünk – sajátot, kedves, őszinte partnerségben Kiss Gábor villányi borászunkkal. Első közös borunk megszületésének minden szakmai lépésében szorosan együtt gondolkodunk, döntünk és dolgozunk Gáborral. A terület, vagy a borstílus kiválasztása éppoly fontos számunkra, mint a kemény fizikai munka kint a szőlőben, vagy később bent a feldolgozóban. A metszéstől a préselésig minden fázisban ott vagyunk/leszünk, ettől lesz ez a bor „nagyon saját”. A látottakat megfigyeljük, megtanuljuk, tudósítjuk. Mindig azt, ami éppen aktuális.

Kóstoló Proseccóban - Bortolomiol, Sorelle-Bronca és Valdellövo
2017 július 11, kedd

„Elmentünk Proseccóba!” – mondtuk tévesen, amikor elindultunk megnézni, kik, hol és hogyan készítik Olaszország és a világ legnépszerűbb tank eljárással készülő borát. Proseccóban voltaképpen nem voltunk...

„ A kovásznak rengeteg feladata van”
2017 július 11, kedd

Vajda József (Pékműhely)

A kenyér és a bor párosítása elég közhelyesen hangzik, de mit tegyünk, ha egyszer nagyon szeretjük a kenyeret is. A Borsuliban a bor mellé frissen sütve kínáljuk a kóstolókra érkezőknek, figyeljük, hol nyílnak új pékségek, ahol igazán finom pékárut kaphatunk és azt is tudjuk, hogy a jó kenyér titka a kovász. Na de mi a jó kovász titka…?

Porto tónico - Portugál válasz a gin-tonikra
2017 július 11, kedd

Sámson Gergő pécsi kollégánk, aki a porto tónico-ról egyenesen Portóból tudósított, nem csak visszatérő látogató a városban, de egy ideig ott is élt. Az egyetem alatt - meteorológus hallgatóként - megtetszett neki a portugál nyelv (a már beszélt német, olasz és angol mellett) így került ki Erasmus ösztöndíjjal Portugáliába 2009 augusztusában.

Tervezz nekünk egyedi palacktáskát
2017 július 3, hétfő

1993-as alapításunk óta sok minden változott, de a lényeg ma is ugyanaz: jó borok, hiteles borászok és hozzáértő kollégák boltjainkban. 21 üzletben rengeteg borral és borásszal dolgozunk nap, mint nap, klubtagsági rendszerünknek köszönhetően pedig nagyon sok visszatérő vásárlónk van, akik rendszeresen, alkalmanként egyszerre több palack bort visznek haza – jelenleg leginkább papírtáskában.

Káli Balázs új borcímkéi és a titokzatos tervezők története
2017 június 29, csütörtök

Káli Balázs borait a múlt évben választottuk be a kínálatunkba. Tavasszal címketerv-pályázatot indítottunk, hogy megújítsuk a borok arculatát, melynek korábbi címkéit Nemes Péter grafikus tervezte. Péter úgy döntött, indul a pályázaton, de álnéven - pontosabban hat(!) különböző álnéven. Ezekből négy bekerült az ötös döntőbe, melynek fődíját Péterfi Liza nyerte. Pontosabban Nemes Péter, de az egyik fiktív pályázati nevén.

Olaszrizling II. – A kísérleti, az ösztönbor és a papok jussa
2017 június 23, péntek

Júniusban öt Balaton-felvidéki borásszal beszélgettünk az olaszrizlingről. Akkor azzal búcsúztunk, hogy folytatjuk, olyan sok jó rizlinget szeretnénk még megmutatni az országból és a határokon túlról is. Most néhány különleges borról mesélünk...

Az olaszrizling – Segít megőrizni az optimizmust
2017 június 8, csütörtök

Két éve vettük észre először, hogy más szemmel nézünk az olaszrizlingre. Mint egy régi, hűséges barátra, akit évek óta ismerünk, akiben bízunk, akire mindig számíthatunk – és akiről egyszer csak kiderül, hogy mégsem ismerjük annyira. Okoz egy-két nagy meglepetést, mondjuk ír egy sikeres regényt, ami ráadásul jó is. De annyira, hogy talán az irodalmi Nobel-díj is benne van.

A hetedik hetes
2017 június 8, csütörtök

Sauskáék két zászlóshajó borának ’13-as évjárata tavaly ősszel érkezett hozzánk először: a borászattal közös kóstolók és egy rendkívül sikeres elővásárlási időszak után október közepétől még néhány hónap palackos érlelés következett. A hetesek a Gourmet Fesztiválon debütáltak, most pedig visszatérnek polcainkra. A borok még szebbek, akkori jegyzeteink viszont újrakóstolás után is megállják a helyüket. A borász, Markó Ildikó szavaival: „2013 részletgazdag és harmonikus, tele egyéniséggel.”

Itt a nyár: még több gin és két tonik
2017 június 8, csütörtök

A gin rendkívül sokszínű: alappárlata minden esetben vodka, a készítés során felhasznált fűszerek, gyógynövények, gyümölcsök száma viszont kimeríthetetlen. A fogyasztása pedig már tényleg csak rajtunk múlik: tisztán, fűszerekkel, gyümölcsökkel, koktélokban… a legnépszerűbb persze a gin-tonik. 

Valami pezseg a Szilágyságban
2017 május 24, szerda

Hét évvel ezelőtt nem gondoltuk volna, hogy 2017-ben ennyi pezsgőt fogunk inni. Azóta évről évre mind gyakrabban választjuk minden alkalomra, de egy sima hétköznapon is. Ezért még jobban örülünk annak, hogy egy izgalmas új szereplőt mutathatunk be a hazai pezsgőpiacon: CARASSIA néven ma egyszerre három hagyományos eljárással készült pezsgő is debütál nálunk a szilágysági Kárásztelek Pezsgőpincészettől. 

Sauvignonok Chilétől Dél-Afrikáig
2017 május 4, csütörtök

 Újdonságok, klasszikusok és egy pezsgő

A sauvignon blanc boros körökben olyan, mint az első tavaszi napsugár. Feltölt, energizál, és az utolsó őszi estékig függővé tesz. A világ egyik legkönnyebben felismerhető fajtája a tapasztalatlan kóstolónak azonnali extázis, rutinosabbaknak kötelező betevő a melegebb napokon. Talán nem véletlen, hogy évek óta ezek a legnépszerűbb borok a kínálatunkban.

A francia meló  – Beköltöztem Pascal Jolivet-hez
2017 május 4, csütörtök

Wágner Ádám évek óta kollégánk a Lánchíd utcai boltban. Tavaly hónapokon át élt és dolgozott a Pascal Jolivet-nél, a Loire-völgy egyik legismertebb borászatánál, ahonnan mi is lassan egy évtizede hozunk borokat. Ádám Facebookon vette észre a hirdetést, amelyben a szüreti időszakra kerestek munkatársakat. Többfordulós interjú után választották ki a világ minden tájáról jelentkezők közül. Most az ő beszámolóján keresztül mutatjuk be a régiót, a pincészetet és borait.

Pannonhalma 2016-os borai és ami a borokon túl van
2017 április 21, péntek

„Ezer éve itt vagyunk, hosszú távra tervezünk”

Pannonhalmával régi és különleges kapcsolat fűz össze minket. Szinte a kezdetektől együtt dolgozunk – ha nem is az apátsági élet kezdetétől, de a pincészet első néhány évétől. Ott voltunk az első borok palackba kerülésénél, együtt találtuk ki egy-egy bor elnevezését, terveztünk címkét...

Borászat két személyre – Györgykovácsék
2017 április 3, hétfő

Mi jól ismerjük az utat, de aki először jár itt, hiába keresné a „Györgykovács” táblát, ők ugyanis nem szeretik, ha munka közben zavarják őket. A megérkezésünk utáni első percek is Imre szabadkozásával telnek: pár hete Csorba Gábor kollégánk arra járva telefonált, hogy beköszönne, de Imréék éppen fejtettek, olyankor meg nem jó, ha látogatók ténferegnek az ember körül. A munkában nincs kecmec.

Dél-Afrika – Óvilág az Újvilágban
2017 április 3, hétfő

Boros pohárral a kézben hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az Óvilág-Újvilág felosztás nem Robert Parker, hanem Amerigo Vespucci fejéből pattant ki, és ahogyan mi használjuk, az igencsak eltérő az eredeti értelmezéstől.

Moulin de Gassac 3 bor Franciaország hátsó kertjéből
2017 március 20, hétfő

Még két bor Languedocból 

Habár folyamatosan keresünk új, izgalmas borokat, fel nem térképezett borvidékeket és eredeti fazonokat, akik mellesleg jó bort is készítenek, Franciaországban eddig ritkán léptünk túl a Beaujolais-Burgundia-Bordeaux-Provence tengelyen...

Infografika 2017
2017 március 10, péntek

Idén is összegyűjtöttük az elmúlt év legizgalmasabb adatait – számoltunk, terveztünk és rajzoltunk, most pedig megosztjuk mindenkivel: szőlőfajtáktól borvidékeken át a nagy csavarzár-dilemmáig: nálunk így nézett ki 2016, számokban.

Van Hegyed? – Skizo Hegyeink 2015
2017 március 6, hétfő

„A Balaton-felvidéken, de az országban majd mindenütt (ahol a szőlő hagyományosan dombon-hegyen terem) a szőlőterület szinonimája a Hegy. A hegybíró igazából a szőlőért felel, aki kimegy a hegyre, vagy a hegybe, az a szőlőbe megy...

„Úton lenni boldogság” – Konyári „Kerouac”Dániel
2017 március 1, szerda

Kegyetlen hosszúnak tűnik a február. És akkor egy nap lemegyünk Lellére, ahol 16 fok van. Pesten hó, itt hóvirág. A teraszon beszélgetünk Konyári Danival kékfrankosról, utazásról, családról. Nincsenek nagy sztorik vagy túlgondolt ideológiák. Csak kékfrankosok, malbec, syrah és Páva.

A teljes sztori – Saját bor, saját kézből
2017 március 1, szerda

Saját borunk elkészítésénél a kezdetektől együtt gondolkoztunk és dolgoztunk Kiss Gáborral Villányban, és hónapról hónapra beszámoltunk munkánkról. Megtapasztaltuk, hogy hiába a jó szándék és igyekezet, egy bor megalkotásában a természet diktál...

Hat domboldal, hat dűlő
2017 február 13, hétfő

„A mi történetünk főhőse hat domboldal, hat dűlő, amelyek mindegyike olaszrizlinget terem és mind önálló egyéniség. Ők hatan egy hét kilométeres körben fickándoznak a napfényben, négyen Balatonszőlősön (Gella, Öreghegy, Száka, Sóskút), ketten pedig Csopakon (Sáfránykert, Lőcze), egymás közvetlen szomszédságában. Meseszerű, ami itt történik velem: a világ egyik legjobb termőhelyén találtam magam és csak azzal foglalkozom, amit szeretek. Az 'olvasásához' kellemes szórakozást kívánok!” – Figula Mihály, borász

Valami más
2017 február 1, szerda

Rendhagyó, különös, eltérő

A borkészítésben rengeteg a lehetőség. Fajták, borvidékek, évjáratok, eljárások: ez utóbbi a borász által leginkább befolyásolható. Legyen szó merész házasításokról, egész fürtös préselésről, fehérszőlő héjon erjesztéséről vagy érleléséről, hordó helyett amforákban...

Weningeréknél
2017 február 1, szerda

„Nem hiszek az erőben”

A Balf felé vezető hosszú úton volt időnk beszélgetni: vitáztunk a biodinamikáról, holdfázisokról, természetes borokról. Hamar kiderült, hogy ez is egy olyan téma, mint a foci: mindenkinek van véleménye. Aztán Balfon és Horitschonban estébe nyúlóan beszélgettünk és kóstoltunk Petrával és Franz-cal arról, többgenerációs borászcsaládként hogyan élik meg mindezt.

Nekünk ettől is ünnep
2016 december 5, hétfő

Évről-évre megkérdezzük kollégáinkat, ők milyen bort isznak szívesen az ünnepek alatt. Idén picit csavartunk ezen és borászoknak tettünk fel három kérdést: milyen bornak örülnének karácsonykor, miért és mikor bontanák fel? Barátság, szeretet, személyes történetek: választásuknál legtöbbször a borász személye döntött.

Decemberben pedig becsomagolunk belőlük egy-egy palackot, és átadjuk nekik – nekünk ettől is ünnep.

Süllő, bejgli, libamáj
2016 december 5, hétfő

Vannak biztos pontok minden ünnepi asztalon: bor, hal, hús, sütemények... Borokról sokat tudunk mesélni, ezúttal viszont megkérdeztük három barátunkat, ők hogy látják, mi változott az elmúlt 10-15 év alatt, mik az új kedvencek, nagy klasszikusok: Niszkács Anna a Gerbeaud, Nusszer István a halas, Károly József pedig a hentes szemszögéből mesélt nekünk az ünnepekről.

Robert Gilvesy-nél a Szent György-hegyen
2016 november 3, csütörtök

Amikor felértünk a hegy szoknyájára a Gilvesy pincéhez, csak mosolyogtunk Robert ötletén: szaladjunk fel a hegytetőre, piknikezzünk ott, csodálatos ilyenkor. Ott majd megkóstoljuk a ’15-ös Mogyorós sauvignont és a Tarányi rajnait – mondta.

Halmaz, részhalmaz
2016 november 3, csütörtök

Malbec, egy bordeaux-i borász Argentínában, Bordeaux

Bestillo – Boldog. Kő. Vár.
2016 október 4, kedd

Móni, Gábor, Klári és Zsolt. Két házaspár, négy jóbarát. Hárman Boldogkőváraljáról, Klári a Balaton partjáról. Mindig együtt a suliban, hétvégén a festői szépségű várban.

Hárman, Szekszárdiak – A Kadarka, az SXRD és a Barbár
2016 október 4, kedd

Fura egy évünk van, az az igazság. Az elmúlt hetek kellemes ősz eleji melegei után éppen leesett 35 mm váratlan eső Szekszárdon. Járjuk a kadarkasorokat Heimannékkal, és ők azon vitatkoznak, hogy melyik klónt mikor szedje a csapat. Ági és a két Zoli vitatkoznak. Hangosan. Megyünk a sárban, kóstoljuk a bogyókat. Végül az ifjabb Zoli dönt: „holnap kezdjük a 111-es és 131-es klónokkal.” A döntést mindenki elfogadta, és leülünk a teraszra kóstolni. Zoli még hívja az embereket, közben Ági kezdi a történetet.

Kadarka – Csupa izgalom és kihívás
2016 október 4, kedd

A Balkánról, rácok (azaz szerbek) közvetítésével terjedt el Magyarországon, nem is kicsit. A filoxéra megjelenése előtt a budai vár körül szőlők sora futott, talán még a Lánchíd utcai bolt helyén is kadarka termett...

Tokaj 2015 Évjáratkörkép
2016 október 4, kedd

„Nem tudok más mozdonyt elképzelni ennek a szerelvénynek az élén, mint Tokajt. Csak így tudunk visszakerülni a világtérképre.”

– Demeter Zoltán, borász

Demeter Zoltán - Tokaj
2016 október 4, kedd

„Egyet le kell szögezni: a bor nem magától készül el”

Sauska - Tokaj
2016 október 4, kedd

„Élvezzük, hogy elidőzhetünk a részleteken” – Rakaczki Gábor

Homonna Szőlőbirtok - Erdőbénye
2016 október 4, kedd

„A 2015-ös boraim állnak, mint a cövek” – Homonna Attila

Bardon - Erdőbénye
2016 október 4, kedd

„Ha dolgozom, csak a fehéreken jár az eszem” – Molnár Ádám

Balassa István - Tokaj
2016 október 4, kedd

„Egyedül 2013 volt még ennél is jobb”

Gizella Pince - Tokaj
2016 október 4, kedd

„Mindent fel kellett tenni egy lapra, mert 2014-ben elszálltunk” – Szilágyi László

Kikelet Pince - Tarcal
2016 október 4, kedd

„A szőlő velünk volt” – Berecz Stéphanie és Zsolt

Tokaj Nobilis - Bodrogkeresztúr
2016 október 4, kedd

„2015 nekem a bioművelésről szólt” – Bárdos Sarolta

Szepsy István - Mád
2016 október 4, kedd

„Meg kell nyerni a bajnokságokat”

Tállyabor - Tállya
2016 október 4, kedd

„Nem a könnyebb utat keressük” – Hudák István

Oremus - Tolcsva
2016 október 4, kedd

„Borkészítés hordó nélkül? Nem tudom elképzelni” – Bacsó András

Gróf Degenfeld - Tarcal
2016 október 4, kedd

„Ha kell, inkább kevesebb legyen, de az nagyon jó” – Zsurki Sándor

Samuel Tinon - Olaszliszka
2016 október 4, kedd

„Minden az időzítésen múlt”

Kaláka Pince - Tállya
2016 október 4, kedd

„A kulcsszó a természetesség” – Alkonyi László


 

Tokaj 2015 Évjáratkörkép - Felfedezés
2016 október 4, kedd

Egy évjáratkörkép sosem lenne teljes, ha minden évben csak ugyanoda térnénk vissza. Évről évre igyekszünk teret adni feltörekvő, kis borászatoknak, bár még nem tudjuk, meddig lesz elég helyünk a tokaji polcokon. 2015 kapcsán tucatnál is több pince borait kóstoltuk, és látszik, hogy Tokaj megállíthatatlanul termeli a tehetségeket...

Helyi Hősök
2016 szeptember 6, kedd

Ha valaki néhány évtizede betért egy kocsmába, vendéglőbe, és rendelt egy pohár ezerjót, nagy valószínűséggel kapott is. A hetvenes években ugyanis még simán befért a három legelterjedtebb fajta közé Magyarországon. Akkor, amikor mondjuk a cserszegi fűszeresről még alig hallott valaki az országban. Ha még többet ugrunk vissza az időben, akkor pedig egészen furcsa fajtákkal találjuk magunkat szembe. Mondjuk a csókaszőlővel, amely gyakorlatilag egyeduralkodó vörös volt hazánkban. Vajon mi van velük ma?

Narancsbor - Egy bor, ami sosem látott narancsot
2016 augusztus 3, szerda

Őszinték leszünk: nem értjük ezt az egész narancsbor történetet. Kóstoltuk itthon, Ausztriában és Németországban számtalanszor, amforából, betontojásból, hordóból és tartályból. Izgalmas tanulmány a borászoknak, út a megismeréshez, a hagyományos héjon- vagy egész fürtben erjesztés irányainak felfedezéséhez. Az eredmény azonban gyakrabban érdekes és ritkábban igazán élvezetes...

Kárásztelek – gyöngyöző borok Erdélyből
2016 július 19, kedd

Négy vállalkozó kedvű, erdélyi kötődésű barát és pannonhalmi öregdiák, akik Gál Tibor és néhány üveg jóféle kárászteleki szilvapálinka társaságában, a kétezres évek elején döntöttek úgy, hogy a partiumi Szilágyságban, feltámasztják a bor- és pezsgőkészítés hagyományát.  Elsőre két gyöngyözőbort mutatunk tőlük, amik itthon kevésbé ismert, különleges és természetes eljárással készülnek.

Dűlőtúra
2016 július 5, kedd

Nem biztos, hogy van ilyen szó, de annyira tudományosan hangzik, hogy már bornévként is megjelent nálunk. Igazából csak arról van szó, hogy nagyon szeretünk lejárni azokhoz a borászokhoz, akikkel együtt dolgozunk. Sok-sok kilométer van mögöttünk, autóban, néha pickupok platóján, traktorutánfutón...

Olaj – finomítás
2016 július 5, kedd

Szüret, érlelés, kóstolás, cuvée, borsos vagy éppen citrusos alaphangok, terroir, vagy éppen világversenyen elért pontok... nem is lehet kérdés, hogy borokról van szó. Pedig nem: érkezett hozzánk pár extra minőségű olívaolaj Spanyolország és Portugália felől, ezeket kóstoltuk, Tóth Gusztávval, az igazioliva.hu tulajdonosával. És igen, az olívaolajak világa sokban közös a borokéval. Mondhatni párhuzamosak az univerzumok.

Sörök kisüzemben
2016 július 5, kedd

Eleinte csak nyárra, év végére tartottunk a boltokban 2-3 féle sört, de tavaly év végén belehúztunk: 13 különböző sör került a polcokra. Tavaszra mind elfogyott és azóta napi kérdéssé vált: „mikor lesz már megint sörötök?” Egyértelmű volt, hogy az idei nyárra is legalább ennyivel készülünk, de év közben és a kóstolókon annyi izgalmas, jó sört találtunk, hogy végül a duplája lett: 26. Már majdnem nagyüzem, kisüzemi sörökkel.

Tuti tipp: Gin és tonik
2016 június 28, kedd

Gint ajánlani nyáron olyan, mint biztosra fogadni a lovin. A gin, főleg tonikkal az egyik legkedveltebb hűsítő nyári ital: igazi párakapu-érzet a torokban. Ahogy beleástuk magunkat a témába, úgy jöttünk rá arra, mennyire keveset is tudunk a ginek igazi világáról, hogy mennyivel több is ez az ital egy biztos lóversenyes tippnél. 

„Koncentráljunk kevesebbre, de azt csináljuk jól!”
2016 június 2, csütörtök

Borászati filozófia Alsó-Ausztriából

Az osztrák zöldveltelini Közép-Európa legnagyobb sikertörténete. A fagyálló botránnyal pokolra szállt osztrák borágazat másfél évtized alatt újra programozta magát, és az ezredfordulóra a zöldveltelini meghódította New York, London és Hong-Kong legjobb éttermeit. A 2000-es években pedig világdivat lett a Gru-Vee. Akiknek a riesling túlmozgásos volt, a chardonnay túl vajas, a pinot grigio túl kommersz, most megtalálták kedvenc fajtájukat: a zöldveltelini tetszetős, simulékony, jól iható, de nem közönséges. Ráadásul, egy gasztronómiai svájci bicska, ami a fúziós konyha ételeihez is jól párosítható.

Ruppert Pince – A nyúlon túl
2016 június 2, csütörtök

Újratervezés. Ez az első ami eszünkbe jut, amikor a diósviszlói hegytetőn állunk a mosolygó Kata, Ákos és Andris, meg az új szerzemény, a GAZ mellett. Lehet, hogy tudat alatt azért is, mert sokszor hallottuk a GPS-től ezt a szót, mire eljutottunk a villányi borvidék legnyugatibb csücskére, de sokkal inkább azért, mert – bár évek óta dolgozunk Ákosékkal – mintha egy új borászatban járnánk.

Ez a mi örökségünk - Roland Velich interjú
2016 május 3, kedd

Április elején az egyik legnevesebb osztrák borász, Roland Velich volt a vendégünk a Borsuliban. Két Borász a házban kóstoló között mesélt múltról és jelenről, a Moric születéséről és a kékfrankosról. Interjú.

Bori és Emil – Késa Birtok
2016 május 3, kedd

 Ezzel az első hallásra szokatlan névvel állt elő Konyári János kisebbik lánya. A most születő apró, családi pince Boriék kislányáról és Szent István feleségéről, Gizelláról kapta a nevét: Késa a régi, becézett alak. 

Kaláka Pince – Alkonyi László
2016 május 3, kedd

„A borban fontosabb az öröm, mint a nagyság keresése”
 

Káli Balázs – Szentbékkálla
2016 május 3, kedd

Patent. Ezzel a szóval jövünk ki a pincéből. Kicsi, mégis minden elfér benne. A szűkösségből is előnyt kovácsol a tudatosság. A borok is nagyon rendben vannak...

Erős egyéniség
2016 május 3, kedd

Minden évben eljön a május, és mi ilyenkor ugyanazzal a dilemmával küzdünk: írjunk-e megint sauvignon blanc-ról, vagy ne? 

Barackvirág és borotvaél – riesling
2016 április 5, kedd

Borászok előszeretettel hangoztatják, hogy a szőlőnek szenvednie kell ahhoz, hogy jó bort adjon. Mások viszont azt mondják, hogy a szőlő szenvedése éppen úgy nem használ a bornak, mint ahogyan a borászé sem használna. Szepsy Istvánnak van erre egy találó megállapítása, ami az egész kérdést finoman helyére teszi: „a küzdelem nemesít, a szenvedés azonban megnyomorít”.

Baden
2016 április 5, kedd

"Meleg és napos klíma" – olvasható sok helyen és erre bizony Németország esetében felkapja az ember a fejét...

Mosel
2016 április 5, kedd

Rieslingtermelés szempontjából Mosel a legfontosabb régiók közé tartozik (teljes nevén Mosel-Saar-Ruwer) az élesen kanyargó Mosel folyó mentén. 

Pfalz
2016 április 5, kedd

Az egyik legszebb német borvidék, a pásztori idill minden kellékével...

Rheingau
2016 április 5, kedd

Bár méretét tekintve a kisebb német termőterületek közé tartozik, Mosel mellett világszerte a legismertebb német borvidék. 

Infografika 2016
2016 március 2, szerda

Borok, borvidékek, trendek.

Hogyan változtak az arányok 5 év alatt?

Burgundia negyedszer – A 2013-as évjárat megérkezett
2016 március 1, kedd

Ez a negyedik Burgundia évjáratkörképünk.
Bár az évjárat már-már elátkozott volt, idén is összeültünk megkóstolni őket, és most sem csalódtunk. 

Az előző részek tartalmából
2016 március 1, kedd

2009 - bársonyos teltség, csábító érettség

2010 - tiszta ízek, élénk színek, koncentráció és tartós szerkezet

2011 - virágos, gyümölcsös, friss és könnyed

Mi jár a fejedben?
2016 március 1, kedd

Az év első hónapjait mindig tervezéssel töltjük: melyik borokat, borvidékeket, fajtákat járjunk körül még jobban, mi történjen a borboltjainkban, milyen nekünk és a vásárlóinknak is izgalmas témákra fókuszáljunk. A témák közül egy különösen foglalkoztat minket: hogy készül a bor, a metszéstől a palackozásig. A borászaink is ugyanígy terveznek, bár náluk a következő év már egy kicsit korábban, rögtön a szüret után kezdődik.

Kreuzberg Pinot Noir 2014
2016 március 1, kedd

Német pinot = Spätburgunder

A Nagyon sorozat folytatódik
2016 március 1, kedd

Nagyon BIO, muskotály és rizling

20 év
2015 december 22, kedd

Ennyi ideje dolgozik együtt a Heimann Család és a Bortársaság.

Tokaj 2014 Évjáratkörkép
2015 december 2, szerda

Elindultunk. Megint. Bár tudtuk, hogy kevés bor készült az évjáratból – sőt, van olyan borászunk, aki nem készített – úgy éreztük, Tokaj megérdemli, hogy egy ilyen viszontagságos évjárat boraiért is útra keljünk. 2014 nehéz évjáratként marad meg az emlékezetünkben, viszont nem győzzük hangsúlyozni, hogy ez nem jelent automatikusan rossz bort. A szőlésznek, borásznak kihívás, nekünk időnként rácsodálkozás.

Szepsy István - Mád
2015 december 2, szerda

„A fejlődéshez közeg kell, meg falak, amik láttak már hasonlót”

Sauska - Tokaj
2015 december 2, szerda

„Könnyebb évjárat, részletgazdag borok”

Gizella Pince - Tokaj
2015 december 2, szerda

„Lazább, mint a korábbi években”

Oremus - Tolcsva
2015 december 2, szerda

„Nem tudnék lemondani a fahordóról”

Samuel Tinon - Olaszliszka
2015 december 2, szerda

„Január elsején, öt órakor jött az ötlet”

Tállyabor - Tállya
2015 december 2, szerda

„Tállyának több érlelés kell”

Kikelet Pince - Tarcal
2015 december 2, szerda

„Újra látom mosolyogni Zsoltot”

Tokaj Nobilis - Bodrogkeresztúr
2015 december 2, szerda

„El lehetett csípni az érett savakat”

Bardon - Erdőbénye
2015 december 2, szerda

„Az édes borokban is a frissesség a cél”

Homonna Szőlőbirtok - Erdőbénye
2015 december 2, szerda

„A hársnak nagyon örültem”

Gróf Degenfeld - Tarcal
2015 december 2, szerda

„Az eleganciához kell egy kis maradék cukor”

Demeter Zoltán - Tokaj
2015 december 2, szerda

„A legfontosabb mérce a második pohár”

Több sör
2015 december 2, szerda

Akkor most pofázunk vagy kártyázunk? – érkezik a válasz a székely viccben, amiben a ridegpásztorok hetek óta néma csendben kártyáznak és az egyikük véletlenül megszólal...

Újra itt a Beaujolais!
2015 november 19, csütörtök

Ahogy a világ minden pontjára, borboltjainkba is csütörtökön érkeznek  a legnépszerűbb, francia újborok, limitált mennyiségben. Bevalljuk, mi nem tudtuk kivárni, és megkóstoltuk mind a négyet:  azaz Louis Jadot, Pierre-Marie Chermette valamint két, nálunk most debütáló  ökológiai szemléletű (Terroirs-Originels) borász,
Jean-Michel Dupre és Lucien Lardy Beaujolais Nouveau-ját.

November - Új borok
2015 november 4, szerda

Mindig rengeteg újdonsággal érkezik a november, és most nem csak az újborokra gondolunk. Már évek óta ebben a hónapban érkezik meg a legtöbb újdonság, sok hordóban érlelt, teltebb fehér- és vörösbor. Szinte csak kapkodjuk a fejünket, annyi az új bor, de szerettük volna rendszerezni őket. Úgyhogy a legemlékezetesebbeket kiemeltük közülük.

Újborok 2015
2015 november 4, szerda

Épp most értünk haza egy izgalmas, háromnapos kirándulásról. Tizennégy borászunknál jártunk, és főleg a 2014-es borokról érdeklődtünk. „esős, küzdelmes év volt – mondták –, de sok jó bor született. Viszont itt vannak a kierjedt ’15-ösök. Na, azok óriásiak!” Tartályból kóstoltuk őket Etyeken, Villányban, Szekszárdon és Pannonhalmán. Egyetértünk, izgalmas lesz a november.

Hordó - Folytatás // Vörösborok
2015 október 1, csütörtök

Amikor a múlt hónapban elkezdtünk foglalkozni a hordókkal és a hordós fehérekkel, már tudtuk, hogy ez a történet többrészes lesz. Nem csak azért, mert rengeteg információt kaptunk a kádároktól, hanem mert mégiscsak egy komoly, telt vörösbor, ami először eszünkbe jut a hordók kapcsán.

Böjt - Új a Bortársaságnál
2015 október 1, csütörtök

Már többször találkoztunk Böjt-borokkal. Aztán nemrég a Rózsakertből, Zsombor kollégánk szólt: kóstoljunk meg néhányat közülük együtt, érdemes. Ez adta az utolsó lökést. Egyszerű képlet: egy finom, gyümölcsös Egri Csillag, egy jóízű Bikavér és Boglárka meg Gergő. Akik nagyon jó fejek.

Minden borász névjegye: A hordó
2015 szeptember 2, szerda

A ’90-es években barrique lázban égett a világ. Vagány dolog volt társaságban felismerni a borban a hordót, a pörkölést, ami az összes többi ízt elnyomta. Ma az ellenkezője a divat: a bor legyen gyümölcsös, friss, és hordót csak a pince másik feléből lásson. Pedig már a kádárszakma is ott tart, hogy a többszáz féle hordóval olyan hatást tudnak elérni, ami nemhogy elfedi, sokkal inkább kiemeli és gazdagítja a bort.

Bor, étterem, recept - 10+1 séf könnyű, nyári receptje salátával, 12 jó borhoz
2015 július 8, szerda

Összeválogattunk tizenkét olyan bort, amit szívesen kóstolunk újra meg újra, és amiből gyakran viszünk haza vagy a barátainkhoz is egy-egy palackkal. Aztán jött az ötlet, hogy jó lenne egy passzoló receptet találni hozzájuk, de valami egészen könnyűt és egyszerűt, amit nyáron akár a kertben is el lehet készíteni.

A rizling vagy riesling
2015 július 8, szerda

A múlt hónapban kezdtük Dr. Bürklin-Wolf belépő Rieslingjével. Most itt a folytatás a legjobb területek nagy ismeretlenjével. Nagy, mert sokak szerint a burgundi chardonnay egyetlen riválisa a legnagyobb fehérbor címért, és nyerésre áll...

 Nyár van és bor és hekk - Címkék után halak, Tóth Andrejtől
2015 július 8, szerda

Jó pár éve, hogy Andrejjel találkoztunk. Egy címkét rajzolt nekünk a Gellavilla 2006-os Málnásához, ahogy azóta két nyári gyöngyöző rozénkhoz (a Nagyon nyár és a Nagyon pezseg) és Márkvárt János klassz kékfrankos-merlot házasításához, az Ezerötöshöz is...

Az irsai meg a többiek - Illatos fehérek, nyárestékre
2015 június 3, szerda

Vannak fehérborok, amiket órákig lehet kóstolni, boncolgatni, mert mindig új ízeket és illatokat mutatnak, komplexek, súlyuk van. És vannak olyanok, amikről nem is akarunk beszélgetni, egyszerűen jól esik meginni őket, és ha a kóstolás órákban mérhető, már biztos nem az első palacknál járunk. Könnyűek, frissek, vidámak, és annyira markánsan gyümölcsösek és virágosak, hogy még azok is találnak benne egy-egy illatot, akik szerint az egész borkóstolás, úgy ahogy van kacsa.

A Bussay Lányok - Tovább, Csörnyeföldön
2015 június 3, szerda

Volt egy tartalmas kedd délutáni kóstolónk. És amikor Bussayék Esküvéje után a traminire is sor került, már csak egyetlen kérdésünk volt - mikor megyünk László feleségéhez és lányaihoz. Csütörtökön már ott voltunk: Tormafölde, Szentmargitfalva, Kányavár, Csörnyeföld. Ilyen mesebeli neveket adnak arrafelé a falvaknak.

Földalatti ellenállás - Három sör a meleg napokra
2015 június 3, szerda

Csapatunk sörért (is) rajongó földalatti ellenállásának tagjai az elmúlt években félévente egyszer sub rosa összeülünk a Lánchíd utcai bolt emeleti irodájában. Egymást félszavakból is értjük és titkos,  sörös kifejezésekkel kommunikálunk...

Sauska Cuvée 7 2012 - Siklósi elegancia és villányi érő
2015 május 6, szerda

A 2012-es évjárat kapcsán a Sauska Pince csapatával együtt idéztük fel a hetes cuvée történetét a villányi teraszon, verőfényes tavaszi napsütésben. Az első 7-esek 2006-ból két év elteltével kerültek palackba. Koncentrált, fajsúlyos „bordóik” voltak egyrészt az évjárat miatt, másrészt mert minden hordó új volt még akkoriban a pincében. A stílus azóta tovább csiszolódott.

Ünnepelni mindig van miért
2015 május 6, szerda

Ifjabb Lőrincz Györggyel beszélgettünk a St. Andrea Borbárban, az eredeti szépségében megújult Eiffel Palace aljában. Borünnep volt a téma, mert ünnepelni mindig van miért. Most azért, mert megérkezett a Boldogságos 2013-as, a Merengő 2011-es és megszületett „Gyurma” első saját bora, a Kedves, amelyet kizárólag egy gourmet válogatásban, Borünnep néven kínál a két Lőrincz György.

Május, Sauvignon blanc
2015 május 6, szerda

Májusban sauvignon blanc-ról mesélni klisé. (Persze, mi is minden évben megtesszük.) ...

Légli Ottó - 20 év
2015 május 6, szerda

20 éve került a Bortársaság kínálatába az első Légli Ottó által készített bor, mégpedig a ’94-es Pinot Blanc. Ennek örömére borozgattunk Ottóval és Bogival a borászat két most megjelenő tételét kóstolgatva.

Ásványos, minerális, sós - Egy kis fűszer a borhoz
2015 május 6, szerda

Naponta használjuk, nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára és a konyhában, mégis keveset tudunk róla. Amikor először eszünkbe jutott, hogy utánajárjunk és írjunk a sókról, féltünk, hogy nincs benne ennyi. Aztán rájöttünk, hogy ez a téma is olyan sokrétű és kimeríthetetlen, mintha borról írnánk.

Bor + Berlin = BorStore Berlin
2015 május 6, szerda

Egy jelenlegi és egy volt Lánchíd boltos kollégánk, Csorba Gábor és Szedlacskó Máté gondoltak egyet, és nemrég megalapították a Borstore Berlint, egy Németországban működő, magyar borokat forgalmazó startup céget.

Vis Vitalis - Ásványvíz Pannonhalmáról
2015 május 6, szerda

A bencések évszázadok óta isznak egy kút vizéből, amit a helyiek csak Béla Király Kútjaként emlegetnek. A víz gyógyító hatású és kristálytiszta, öt évvel ezelőtt pedig elhatározták, hogy palackozni fogják. Több évtized, mire a beruházás megtérül, de nem ez az elsődleges cél. Ahogy a borászatnál, úgy itt is hosszú távra terveznek.

Két nap Tokajban
2015 április 30, csütörtök

Áprilisi kirándulásunk Tokajban, kollégáinkkal

Bor Vidék Túra
2015 április 25, szombat

Két alkalom, amikor az ember a munkahelyéről beszélget: a rosszabbik autós igazoltatáskor, amikor a rendőr a forgalmit vizsgálja. „Aha, szóval Bortársaság… Fogyasztott alkoholt az elmúlt 24 órában? Nem? Nem baj, azért lenne szíves megfújni ezt a szondát?! …

Sauska Cuvée 11 2012 - Mint egy jó skandináv krimiben
2015 április 8, szerda

2012 izgalmas volt, tele fordulatokkal, mint egy jó skandináv krimiben. A végén aztán nagyon korai és nagyon szép szüretben volt részünk. Akárhová nyúltunk szépen érett, szedhető szőlőt találtunk.”

Latorczai László, borász

Somló - Újítás, hagyomány és érlelhető borok - Györgykovács Imre
2015 április 8, szerda

Egy éve jártunk utoljára Somlón, Györgykovács Imrénél. Amikor most elindultunk, reméltük, hogy Imrénél semmi sem változott. Azt viszont tudtuk, hogy a Kreinbacher birtokon komoly átalakulás és fejlesztés folyt azóta is. A pinceméret, a technológia, a tapasztalatok mások. Mégis mindketten azért dolgoznak, hogy magas minőségű, jól érlelhető borokat készítsenek Somlón.

Somló - Újítás, hagyomány és érlelhető borok - Kreinbacher
2015 április 8, szerda

A Kreinbacher Birtoké a legnagyobb és leglátványosabb beruházás egész Somlón. Az épületek egy lávafolyamot mintázva egységes képet adnak, mégis más-más funkciókkal bírnak. a borok és pezsgők külön helyszíneken születnek. Még Várszegi György, a pincészet borásza is úgy fogalmaz: teljesen át kell állítani az ember agyát. pezsgő vagy bor – választani kell, és az épület ebben is segít!

Nem csak egy pohárral... Bisztróvörösök
2015 március 5, csütörtök

Utána akartunk járni, hogy tényleg van-e olyan csoportja a vörösboroknak, amiket hívhatunk bisztróvörösöknek? Leteszteltünk néhány jóivású vöröset négy olyan bisztróban, ahová mi is szívesen járunk, aztán összejöttünk és megkóstoltunk még két tucatot. 

Burgundia 2012 – a Houdini-évjárat
2015 február 24, kedd

Jó pár éve már annak, hogy burgundi borok kerültek a polcainkra. A pinot nem egyszerű eset – néha egészen zárkózott, titokzatos, törékeny, mégis sokszínű és izgalmas. Mi akkor szerettünk bele, amikor egy kis csapattal nekivágtunk Cote d’Or-nak, még ’11 őszén és megkerestünk néhány borászt...

Tokaj 2013 Évjáratkörkép
2015 február 9, hétfő

Azzal a céllal indítottuk útjára 2012-ben a legelső, 2011-es Tokaj évjáratkörképünket, hogy bemutassuk az újonnan érkező borokat, meséljünk a borászokkal való találkozásainkról, és általános tájékoztatást adjunk a borvidékről. Azóta akárhányszor elmegyünk Tokajba, annyi minden változik, hogy évről-évre szükségét érezzük a frissítésnek...

Oremus - Tolcsva
2015 február 9, hétfő

„Kis mozzanatok változnak, finomodik minden.”

Bardon - Erdőbénye
2015 február 9, hétfő

“Könnyedebb, frissebb borokat készítünk.”

Gizella Pince - Tokaj
2015 február 9, hétfő

„2013 nagyon lefárasztott.”

Balassa István - Tokaj
2015 február 9, hétfő

„Bohémabban tervezek. Megnézem a köveket, és tíz perc alatt elképzelem a bort.”

Demeter Zoltán - Tokaj
2015 február 9, hétfő

„A ’13-as év egy újabb komoly lehetőséget adott a kezünkbe.”

Sauska - Tokaj
2015 február 9, hétfő

„Alacsonyabb alkoholt, játékosabb, könnyedebb, jól iható borokat akartunk.”

Kikelet Pince - Tarcal
2015 február 9, hétfő

„2013 a Kikelet életében nagy váltás volt.”

Tokaj Nobilis - Bodrogkeresztúr
2015 február 9, hétfő

„Nekünk ez majdnem álomévjárat.”

Szepsy István - Mád
2015 február 9, hétfő

„Teltség és komoly összetétel, magas savak.”

Homonna Szőlőbirtok - Erdőbénye
2015 február 9, hétfő

„Bevállaltam a magasabb savakat.”

Az előző részek tartalmából
2015 február 8, vasárnap

A 2011-es és 2012-es évjáratkörkép borai – újrakóstolva

Sauska Rosé Cuvée 2014
2015 február 5, csütörtök

Kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah és pinot noir házasítása. Vidám lazacrózsaszín, illatában szamócával, csipkebogyóval és hibiszkusszal. Kortyában  ismerős, finom nyári bogyósok, a ribizli frissessége és a nyári rét illata.  Jó kortyú bor élénk savakkal, tiszta, egészséges utóízzel.

Sauska Rosé Pezsgő Extra Brut
2014 december 9, kedd

Évjárat nélküli, hagyományosan érlelt rozé pezsgő Tokajból, 63% furmint, 23% chardonnay, 9% hárslevelű és 5% pinot noir házasításából, kilenc hónap seprőn érleléssel. 

Hol boroztunk - 2014
2014 december 3, szerda

Idén is sok kedves borásznál jártunk, és bár minden utazásunkat nem tudjuk elmesélni, a legszebb emlékeket most is megosztanánk.

Gourmet-sarok
2014 december 3, szerda

„Néhány évvel ezelőtt, Péter barátommal Shenzhenben jártunk, ahol He (ejtsd hö) úrral teáztunk. Az első felöntés meghökkentő volt. Nyugalom, intett Péter, igyálmég néhány pohárral, és majd figyeld az összhatást... 

Bukolyi Marcell -
2014 november 19, szerda

Eger egy csendes utcájában két szemtelenül fiatal borászember fogad minket. Helyesebben borászember és borászfeleség: Marcell és Lilla. Egyből megyünk a hegyre, Nagy-Eged, Síkhegy, ilyenek. Már az autóban mesélnek, egymás szavába vágva.

2 x Lőrincz György = St. Andrea - Valóban méltó
2014 november 5, szerda

Lőrincz György. 23 éves. Profi focistának készült. Borász lett és görög katolikus felolvasó. Lőrincz György. 47 éves. Profi vízilabdázónak készült. Borász lett és görög katolikus „hitoktató”. Velük beszélgettünk október végén, szalókon egy üveg örökké és egy üveg valóban méltó mellett borról, Egerről, családról és almasavbontásról.

Kreinbacher - Tradicionális pezsgők, új fejezet Somlón
2014 november 5, szerda

Somló és furmint. Egy világlátott, kozmopolita sváb, aki életet hozott a hegyre. Egy champagne-i pincemester, aki teljesen új terepen próbálta ki tudását, tradicionális, palackban érlelt pezsgők és olyan csapat, akikkel csak nyerni lehet... 

Bortársaság szubjektív - kollégáink a kivételes borokról
2014 október 16, csütörtök

Kollégáinkkal összeraktunk őszre két kivételes válogatást. Azután megkérdeztük tőlük, melyik bort miért szeretik. Így lett ez a történet duplán szubjektív, teli élményekkel és emlékekkel. Csak tapasztalatok és impressziók.

1758 és az Instagram
2014 október 1, szerda

Ifjabb Heimann Zoltán és az újraértelmezett hagyomány 

A Baranya-völgyben állunk ifjabb Heimann Zoltánnal löszös teraszok vörösagyaggal, déli fekvés, szép plató mindenki csak szuperlatívuszokban… és akkor mit mond Zoli, aki nyolc évig járta a világot és  tanult, dolgozott a bor körül? 

Diákszüret Pannonhalmán
2014 október 1, szerda

Kovács Dani! Ne simogasd azt a szőlőt!

A Tavaszóban állunk, Ravazd fölött a hegyen, Liptai Zsolt borásszal és Drozdik Attila szőlész-kémiatanárral. Diákok szüretelnek, lassan, zajosan, de szépen válogatva. Valaki őket is túlharsogja...

Bakonyi Péter - „Szeretjük a menetszelet”
2014 szeptember 3, szerda

„Repül felettünk az idő. Vagy mi repülünk alatta? Erőket vontunk össze. Az énektanár és a himpell… vagyis vincellér. Josef Kerl Weisenburgból és Bakonyi Péter Nagyatádról. Pincénk van immáron Villányban, és korszerűnek mondható feldolgozónk is lett. Ott..."

ifj. Márkvárt János - Az ezeröcsi
2014 szeptember 3, szerda

Az igazság az, hogy Janit tavalyi találkozásunk óta kicsit beskatulyáztuk. Nekünk ő a kadarkáról, a kékfrankosról, a kék ezerötösről szól. Bármikor eszünkbe jut, akárkinek mesélünk róla, Márkvárt Jani az ilyen...

Kiss Gábor - Szőlőben ébredni
2014 szeptember 3, szerda

Mikor szállítottál először bort a Bortársasághoz?
2013-ban. Előtte sokáig kerülgettük egymást. Ti is többször kóstoltátok a boraimat, én pedig rendszeres vásárlótok voltam a Lánchíd utcában. Jó sajtért a szomszédba jártam, nálatok pedig főleg külföldi borokat vettem, sokat, hogy megismerjünk, hogy tanuljunk Rácz Miki barátommal.

Kvassay Levente - A stoplist cseréltem gumicsizmára
2014 szeptember 3, szerda

Kistermelő, kézműves? Minek tartod magad?
Második generációs villányi borász vagyok, 1986-os évjáratból. Kicsi, alig hat és fél hektáros területtel.

Rácz Miklós Tamás - Már van olyan a borban, hogy diósviszlósság
2014 szeptember 3, szerda

Diósviszlón, a villányi borvidék délnyugati végvárában, az Ormánság kapujában többen is készítenek jó bort (többek között Ruppertéknek is a falu fölött fekszik a szőlőjük jó része). Az első, akivel itt találkoztunk Rácz Miklós Tamás volt. Szimpatikus, dolgos srác, jók a borai...

Ruppert Ákos - A bor, a lovak, a család
2014 szeptember 3, szerda

Pécsi sváb család a miénk, s bár édesapám az építőiparban dolgozott, a család története mindig is a földdel, a gazdasággal fonódott össze. Babarcszőlősön először csak nyaraltunk, aztán a hegy, a klíma, a gazdag talaj olyan hatással voltak ránk, hogy belevágtunk a szőlőtelepítésbe...

Az első furmint Léglitől, ami Szigeti
2014 július 31, csütörtök

„Szigeti néven ez a fajta a török idők előtt jelenvolt a borvidéken. Néhány éve a kezembe került egy 1921-es balatonboglári Chateau Simon (Boglári Simon Jakab egykori vaskereskedő bora) Bánomhegyi Furmint címkéje. Ez volt az áttörés: ekkor kezdtem kutatni a fajta múltját Bogláron. Kellett egy jó terület is a furmintnak: a János-hegy fölső vágójában egy erősen erodált területben találtuk ezt meg..."

Nagyon pezseg
2014 július 21, hétfő

Mindig keresünk „Nagyon” borokat. Volt már Nagyon Felnőtt, Nagyon Nyár, Nagyon Irsai – mind-mind olyan, amit öröm volt felfedezni, megtervezni, megvalósítani...

Nyár 2014 – Nekem most a rozé
2014 július 7, hétfő

Rack Péter, Bortársaság – Parlament:

Végre tényleg meleg van! Magamból kiindulva ilyenkor még jobban esik a jégbe hűtött rozé, akár önmagában, akár „spriccernek” (foci-vb mellé, fröccs persze). Ropogós, üde és szomjoltó, és ez így jó...

Nyár 2014 – Bisztró vörösök
2014 július 7, hétfő

Németh Áron, Tábor borozó:

Májusban Tábort vertünk a Millenárison. A Budai Zöldben a Hello Wood csapatával felépítettük első borozónkat, ahol egész nyáron megtalálhatók vagyunk a kézműves sörös kisbusz, az olasz tésztás gourmet buszétterem és a többiek társaságában...

Nyár 2014 – Bor, Balaton, Levendula
2014 július 7, hétfő

Gyana Dani, Balatonfüred:

A nyárnak három igazán fontos kelléke van: egy fürdőnadrág, a Balaton és a jó balatoni bor. Ma már nem csak a sült keszeget, a vízibiciklizést, a strandolást és a felhőtlen szórakozást jelenti a tó, hanem egyik legizgalmasabb borvidékünket is...

Nyár 2014 – Kis tételek
2014 július 7, hétfő

Kelemen András, Rózsakert:

A borisszák számára kétségtelenül a legizgalmasabb a kis tételek világa. Mennyiségben jelentéktelen, de minőségében és egyediségében kiemelkedő borok ezek, köztük az úgynevezett kézműves borászatokkal, kistermelői tételekkel, vagy éppen nagyobb pincék limitált sorozataival...

Nyár 2014 – Gyöngyözik, habzik, pezseg
2014 július 7, hétfő

Kristóf Brigitta és Gavallér János, Debrecen:

Fülledt esték, grill party a teraszon, édes semmittevés a vízparton. Egyszóval nyár. Ha nem esik jól tisztán, de unalmas a fröccs, akkor jöhet egy jó habzóbor...

Nyár 2014 – Kivételes borok
2014 július 7, hétfő

Csorba Gábor, Lánchíd:

Sokat kóstolunk. Hetente harminc tétel felett garantáltan, de néha összejön a száz is. Mindig mást, mindig újat, általában jót, de olyan is van, hogy nagyon nem. Kóstolunk, értékelünk, megbeszélünk, minden bornak elég időt hagyva...

Nyár 2014 - A grafikus szemével
2014 július 7, hétfő

Tóth Kriszta, grafikus:

Mitől néz ki jól egy bor? Van, hogy a nagyon tudatos tervezői munkától, és van, hogy egy spontán ötlettől. Van, hogy valami azért tetszik, mert olyan letisztult, néha meg, mert összetett, és el lehet veszni benne.

Nyár 2014 – Sauvignon Blanc – Bodzától bármeddig
2014 július 7, hétfő

Reszler Csaba, Árkád:

Olykor magával ragadó és intenzív tud lenni, mint egy trópusi gyümölcskoktél vagy a chilei fociválogatott, máskor pedig finoman mutatkozik meg: ásványok és zöldfűszerek kíséretében francia eleganciával körítve.

Nyár 2014 – Spontán borok
2014 július 7, hétfő

Ripka Gergely, Árkád:

A spontán erjesztett borokat azért szeretjük, mert van bennük valami ősi természetesség, valami hagyományos. Régen nyilván nem volt fajélesztő és hűthető acéltartály, mégis örömmel boroztak az emberek. 

Nyár 2014 – Borra sör
2014 július 7, hétfő

Kálmán Gábor, MOM Park, Hegyvidék:

Untig emlegetett igazság, hogy az elmúlt pár évben lezajlott a sörforradalom. Ha így van (márpedig így van), akkor most készüljünk a sörkonszolidációra...

Érik a paradicsom
2014 július 7, hétfő

Magyarországon 1649-ben ismertük meg. Akkor a paradicsom almájának nevezték és főként dísz- majd gyógynövényként ismerték az újvilági pomodorót, azaz olasz nevén aranyalmát. Spanyol elnevezése a tomate eredeti szülőföldjéről, Mexikóból származik, az azték xitomati szóból ered. Nemcsak fajtája, felhasználási módja is számtalan: ahol megterem, a legtöbb nemzeti ételben megtaláljuk.

Gourmet-sarok
2014 július 7, hétfő

Bár továbbra is maradunk a bornál – ahhoz értünk igazán – hónapról hónapra szeretnénk egy-egy finomságot is bemutatni.

Telmo Rodriguez
2014 július 7, hétfő

Megérkeztek Telmo Rodriguez legfrissebb természetes borai Spanyolország újrafelfedezett borvidékeiről, a nagyüzemek által messze elkerült, nehezen művelhető területekről. Organikusan, többnyire gyalogtőkén nevelt helyi szőlőfajták, beavatkozás nélküli borkészítés, spontán erjesztés, modern felfogásban de a helyi hagyományoknak megfelelően, természetesen készülő borok. 

Az első hét Bakó Ambrus 14 kis tételéből
2014 június 3, kedd

"2013 kiváló év volt fehérborban, de rendkívül szélsőséges: a hideg, hosszú és csapadékos tavasz miatt az eddigi legkésőbbi rügyfakadással szembesültem április végén. Utána a júliusi kánikula ’12-t idézte. Augusztus 20-án azután nem csak a strandolók, a nap is eltűnt a Balatonról..."

Béla és Bandi
2014 június 3, kedd

Bandi szerint hárman vannak testvérek. Körülbelül egy idősek. Béla, ő és a traktor. Bár az egyik tesót nemsokára lecserélik egy újra, az amerikai John Deere-re. Zöld lesz, mert Bandi szerint a traktor az zöld és amerikai. Pedig igazából négyen vannak: Béla feleségét, Mentovics Évát sokan a gyermekeknek és felnőtteknek írt könyveiből ismerik, de csak azok, akik még nem kóstolták a zsenge zöldborsólevesét.

Moric – határok nélkül
2014 június 3, kedd

Roland Velich-hel találkozni különleges élmény. Szuggesztív és magabiztos, nyugodt és nyitott. Egy minden részletében kidolgozott gondolatrendszer biztonságának és most már gyakorlati sikerének tudatában beszélhet...

Tábor – Borozó a Millenárison
2014 május 20, kedd

Bortársaság BORozóként kezdtük a borfesztiválokon,de szerettünk volna egy helyet, ahol egész nyáron jó bort mérhetünk. Így készült el a Hello Wooddal a Tábor a Millenárison. Faház, egy tucat bor, fröccs és a gyerekeknek szörp, nomeg Áron kollégánk, a Millipop mellett, a budai zöldben, a szőlősoroktól balra. Pokróc, pohár letét ellenében.

Sauvignon Blanc - Ugrás az egresbe
2014 május 6, kedd

A sauvignon blanc névjegye neonzöld, és rezgőre van állítva. Ha a chardonnay a selyemkendős dandy, a sauvignon egy bézbólsapkás deszkás. A fajtacentrikus megközelítés bezzeggyereke, egy úttal a világ egyik legkönnyebben felismerhet ő fajtája: a frissen vágott fű, az egres, a bodza, a ropogós savak, a kirobbanó gyümölcsösség kezdők számára is összetéveszthetetlenné teszi.

Gourmet-sarok
2014 május 5, hétfő

Bár továbbra is maradunk a bornál – ahhoz értünk igazán – hónapról hónapra szeretnénk egy-egy finomságot is bemutatni.

Rozé - A rózsaszín párduc
2014 április 26, szombat

A rozé szezon egyre hosszabb: tíz éve csak nyáron került szóba, ma már sokszor a primőrökkel együtt érkeznek a borok. Rozét iszik mindenki. Tisztán, fröccsnek, gyöngyözőt, habzót, pezsgőt. Alkalomtól függetlenül, szinte bármikor, bármihez bonthatók. A rozé a gyümölcsökről szól: a szamóca, málna, eper, mandarin és társaik a színtől az illaton át az ízig végigkísérik, és ha néha egy csöppet behízelgően édes is melegebb évjáratban, mindig csilingelnek a savai.

Pálffy Szőlőbirtok és pince, Köveskál
2014 április 1, kedd

Megint utaztunk - Köveskálon jártunk korán virágzó mandulafák és a szezon előtt még bezárt balatoni éttermek között. Füred felől jövet baloldalon, a falu utolsó házánál álltunk meg. Kőből rakott fal, a ház melletti dombos-sziklás kaszálón rackák és bárányaik és az errefelé elmaradhatatlan mandula. A házban pedig négy végtelenül kedves, végtelenül nyugodt ember: Pálffy Gyula, a felesége Bea és két borász fiuk, Attila és Gyula. Jó volt megérkezni, nehéz volt hazaindulni Budapestre.

Fuxli a szekszárdi siller
2014 március 25, kedd

A XX. század elején a hazai kékszőlő ültetvények nagy része még kadarka volt. Vékony héjú bogyóiból halványabb bor készült, emiatt egy-két nappal a szüret után gyakran leengedtek némi levet az erjedő mustról, hogy kevesebb lére több áztatnivaló törköly maradjon, s a bor színe mélyebb, sötétebb legyen. Ez a rozénál vörösebb, vörösnél rozésabb alapanyag adta a sillert, a szekszárdi borászok között rókarőt színéről fuxli (rókácska) vagy fixli néven emlegetett bort, amelyet Heimannék ébresztettek fel csipkerózsika álmából.

Borok, borvidékek, trendek 2013
2014 március 18, kedd
Györgykovács Imre
2014 március 4, kedd

Imre boraiban az a jó, hogy 1992 óta ugyanazokról a szépen gondozott mikroparcellákról, ugyanott, ugyanúgy készülnek, nagyjából ugyanazokban a patikatisztaságú, régi hordókban...

Telmo Rodriguez 2012, La liga – Spanyol rangadó
2014 március 4, kedd

Telmo Rodriguez fazon. Egy hosszú hajú, jóképű spanyol, aki már az első találkozásunkkor elvarázsolt minket egyszerű és természetes gondolkodásával, Hozzáállásával helyi fajtákhoz, borhoz, elfeledett borvidékekhez....

Villa Tolnay - Vissza a jövőbe
2014 március 4, kedd

Évekkel ezelőtt az ország talán első borbárjában, az akkori Vörös és Fehérben (ma Klassz) találkoztunk először Philipp Oserrel, aki akkoriban kezdett borászkodni a Csobáncon, a Tolnay Klári egykori villájában kialakított, ma 10 éves pincében...

Burgundia '09, '10 és '11
2014 február 14, péntek

A jó burgundinak nem az a receptje, hogy még több húst, még több sót, még több fűszert teszünk bele. Ráadásul úgy tűnik, hogy a jó burgundik értékeléséhez nem csak jó burgundikra, hanem tapasztalt, higgadt, a finomabb árnyalatokra érzékeny befogadóra is szükség van.

Gyöngyözik, pezseg, habzik
2013 december 20, péntek

Pezsgők a champagne-i méthode traditionnelle kategóriától a vidám habzóborokig

Balassa István - Tokaj
2013 december 4, szerda

„Mondhatnám, hogy pince, de csak egy esztergályosműhely”

Demeter Zoltán - Tokaj
2013 december 4, szerda

„Egyszerű a cél: olyan borokat készíteni, melyeket jólesik meginni. Örömködésből.”

Gizella Pince - Tokaj
2013 december 4, szerda

„2012 egyértelmű év volt. Cukor fel, sav le, mi pedig próbáltuk elkapni az egyensúlyt.”

Homonna Szőlőbirtok - Erdőbénye
2013 december 4, szerda

„Alulról súroljuk az alkoholt, felülről a savat”

Kikelet Pince - Tarcal
2013 december 4, szerda

„Tanultunk eddig, tanulunk ezután is. Különben unatkoznánk.”

Oremus - Tolcsva
2013 december 4, szerda

„Tokaj számomra nem szólhat másról, csak a sokszínűségről.”

Sauska - Tokaj
2013 december 4, szerda

„Kevesebb fával, ropogósabbra hangolva”

Szepsy István - Mád
2013 december 4, szerda

„Soha nem az a több, ami most többnek látszik”

Tokaj Nobilis - Bodrogkeresztúr
2013 december 4, szerda

„Az élet szép, a munka sok”

Tokaj 2012 évjáratkörkép
2013 december 4, szerda

Újra Tokajban

Évjáratkörképbe kezdeni csak akkor van értelme, ha folytatjuk is. Persze az is sokat segít, hogy a saját csapatunk és a barátaink visszajelzéseiből is az derült ki, jó úton járunk. Szóval természetes volt, hogy folytatjuk. Mielőtt nekivágtunk Hegyaljának, újra kóstoltuk a még fellelhető 2011-es sort, ez is megerősített abban: Tokaj fontos.

Beaujolais - Amiből kettő van
2013 december 3, kedd

Beaujolais-ból kettő van. Az egyik A híres és kevésbé értékes, a másik az ismeretlen és értékes. A híres a primőr, a Nouveau, avagy Beaujolais Nouveau AOC, amely november 21-én érkezett és mára szinte el is fogyott, a másik a Cru Beaujolais, a vidék össztermésének 2/3-át kitevő hosszan érlelhető nemes. Elsőre nem tudtunk teljes képet adni a borvidékről, így most ajánlások alapján három borásztól felvillantunk néhány szép bort, a teljesség igénye nélkül. jövőre elmegyünk, kóstolunk és behozzuk, ami a legjobban tetszik.

„Csak az élmény teremt hagyományt”
2013 december 3, kedd

Lőrincz Gyuritól tanultuk, használjuk is rendszeresen, hogy csak az élmény teremt hagyományt. Így lett hagyomány, hogy kollégáinkat megkérdezzük a kóstolókon, utazásokon szerzett legnagyobb élményeikről. Ebből osztunk meg idén is tízet.

Beaujolais Nouveau - Arrivé le 21 Novembre!
2013 november 20, szerda

Idén négy Nouveau érkezik a Burgundia déli részén fekvő Beaujolais-ból. Eddig minden évben egy villages primeur-t rendeltünk a patinás Louis Jadot háztól, kerülve a vidék nagyüzemeit. Most Burgundi barátainkat kérdeztünk meg, ők kiket ajánlanának Beaujolais-ból. ez alapján néhányszáz palack erejéig a már ismert Jadot Primeur mellé három helyi, kis borászattól hoztunk újbort.

Sauska - Számos történetünk van
2013 november 5, kedd

Új nagyborászatot indítani Villányban a kétezres évek elején? Őrült ötlet. Főleg, ha a kezdőcsapat jelentős része még csak nem is odavalósi. Markó Ildikó és Latorczai László borászok Budapestről és a Balaton mellől érkeztek, a tulajdonos, Sauska Krisztián pedig – hiába a sombereki gyerekkor, a villányi gyökerek – azért még „amerikaiként” szerepelt a helyi folklórban...

Sauska Cuvée 7 viszi a prímet
2013 november 5, kedd

Megérkezett a  2011-es évjárat

A kivételesen szép 2011-es évjárat két Cuvée 7-esének karakterét két tényező határozza meg: az egymástól markánsan különböző terület és a szőlőfajták aránya, amelyek adott dűlőben a legszebb bort adják. A két bordeaux-i házasítás ebben az évjáratban összetételében is elválik egymástól: Siklóson jobb parti mintára a gyümölcsösebb merlot, Villányban a Gironde bal partjára jellemző, maszkulinabb cabernet sauvignon adják az alapot. 

Burgundia 2011 - Korai öröm
2013 november 5, kedd

A nagy borok nemcsak drágák, de mindig túl korán van meginni őket. A nagyon nagy és nagyon drága borok hazájában, Burgundiában is azzal szokták lelombozni a kuncsaftokat, hogy az éppen aktuális évjáratot legalább egy évtizedre felejtsék el; aki korábban nyúl a dugóhúzóért, az soha nem fogja megtudni, hogy milyen kincset herdált el. De mintha Burgundiában is változnának az idők...

Bestillo Birs Pálinka - Lépésről-lépésre Boldogkőváralján
2013 november 5, kedd

Végy egy mesebeli fekvésű és nevű falut, határában egy mesebeli várral. Végy három gyereket, akik hat évesen már a falu gönci kajszi fái között töltik a nyarat és akikből, amire felnőnek budapesti közgazdász, újzélandi házi cukrász és épületgépész lesz. Adj hozzá egy lányt Almádiból, rengeteg, kézzel szedett, válogatott gyümölcsöt, egy kis szent őrületet, egy csúcsminőségű lepárlót és nagyon-nagyon sok munkát. Aztán várd, hogy pálinka legyen belőle...

Minden héten a kedd
2013 október 22, kedd

Sokszor kérdezik tőlünk barátok, vásárlók, borászok: mi alapján és ki dönti el, hogy milyen borok kerülnek a választékunkba?

2009
2013 október 4, péntek

Sorra érkeznek a szebbnél szebb ’11-es vörösborok, és mivel 2010-ben itthon jobbára kimaradt ez a kategória, a polcokról lassan eltűnnek az érett 2009-esek. Megkóstoltuk hát a ’9-es hazai vörösöket és kiválasztottuk a legkedvesebbeket. Tizenkettő plusz egy bor a teljesség igénye nélkül. Tizenhárom bizonyíték arra, hogy 2009 tényleg különleges évjárat volt, amikor a kiegyensúlyozott, hosszan érlelhető, gazdag, nagy formátumú borok kerültek palackba. Azoknak, akik szeretnének átfogó képet kapni erről az évről vagy eltennének a 2009-es borokból, két válogatást is összeállítottunk.

Rajnai Rizling 2012
2013 október 4, péntek

Akik azt mondják, hogy vörösben a pinot noir adja a legki finomultabb borokat, azok általában ezt a címet fehérben a rajnai rizlingnek adják. A nagy rizlingek olyanok, mint egy mesterien csiszolt gyémánt: áttetszőek, mégis sziporkázóan színesek.

Kékfrankos - konvertibilis valuta
2013 szeptember 4, szerda

Amikor az egész világ a sokszínűség és az eredetiség lázában ég, akkor hálát adhatunk a sorsnak, hogy kaptunk egy kékszőlőt, ami egyedi, elegáns, hosszan érlelhető bort ad, és gyakorlatilag csak a Kárpátmedencében terem.

Infografika - 2013. januártól júniusig
2013 augusztus 5, hétfő
Czider
2013 augusztus 4, vasárnap

Jött egy adag czider, frissen erjesztve

Bár az almaszezon még csak most kezdődik, sikerült még egy kis adag (600 száraz és 600 félszáraz palack) Czidert készíteni Vértesbogláron. Két vidám almabor a készlet erejéig.

Olaszrizling, a magyar Volkswein
2013 július 18, csütörtök

Ha azt a feladatot kapnánk, hogy három szóban foglaljuk össze a magyar bort, akkor talán a fröccs, bikavér, aszú trió lenne a legokosabb választás. Fajtára lefordítva ez az olaszrizlinget, a kékfrankost és a furmintot jelentené. Az aszú ugye a „királyok bora”, inkább nemzeti büszkeség, mint napi kenyér.

A Balaton. Nyári körkép 27 borásszal
2013 július 5, péntek

Egyrészt nyár, kecskeköröm, garda, lángos, Boglár, tábortűz, kékszalag, éjszakai fürdés, komp, vonatfütty, tüskevár, gyerekkor, aranyhíd, vízi bicikli, „balatoni” hekk, Füred. Másrészt olaszrizling, Köveskál, bazalt, lösz, Béla és Bandi, gyalogtőke, kéknyelű, szóval meghatározó borvidék, ahol több száz kisebb-nagyobb szőlősgazda változatos talajon, változatos minőségben készíti el a legjobb borát.

Balatoni felhívásunkra érkeztek
2013 július 5, péntek

Nyár van. Kiengedtük a szellemet a palackból és a facebookon meghirdettük: szívesen kóstolnánk balatoni borokat. A beérkezett hetven mintából most hatot választottunk ki a nyárra, hogy még színesebb legyen a balatoni kép.

Gilvesy Pincészet Szent György-hegy
2013 július 5, péntek

A 13 hektáros, Szent György-hegyi birtok igazi szerelemgyermek: Robert Gilvesy, Kanadából hazatelepülve 1993-ban, első látásra beleszeretett a romos Eszterházy présház teraszáról nyíló panorámába. Az akkor megálmodott borászat mára vált valósággá, miután a műemlék ház és a modern feldolgozó elkészült a festői hegyoldalban, s az első három bor is palackba került.

Bakó Ambrus - Az Ambrustól
2013 július 5, péntek

„2003 után ez volt a legmelegebb tenyészidőszak, ráadásul a forró ’11 előzte meg, amikor minden vizet elveszített már a talaj, így már kora tavasszal szenvedett a növény. Rendsze-
resen lehetett látni a rajnainkon, hogy az apró hajtások mel-
lett a hajtásnál is nagyobb fürtöt nevelt a szőlő. A száraz-

ságban az olasz- és a rajnai rizling a fürtre, a gyümölcsre koncentrált. A kéknyelűnek bezzeg nem a termés volt az első – magát mentette. Tudunk olyan helyről a hegyen, ahol csak az októberi esők idején hajtott ki...

Káli Kövek – 2012
2013 július 5, péntek

„Budapestről indultam, most Köveskálon borászkodom a nagyszüleim szülőfalujában. Faluborok készülnek itt, a Káli-medence szőlőiből – meséli Szabó Gyula, a Káli Kövek borásza. Az elmúlt években az időm felét az tette ki, hogy jártam a környező falvakat és szőlőket, kerestem a legszebb fekvéseket, az ígéretes szőlősgazdákat.

Légli Ottó - 24 múlt
2013 július 5, péntek

„Jövőre lesz 25 éves a birtok, de most is van mit ünnepelnünk: a 2012-es évjárat mustja már az új feldolgozóban erjedt ki és az itteni 500 literes hordókban és tartályokban érett borrá. Rajnai- és olaszrizling, chardonnay és sauvignon blanc: a négy legfontosabb fajtám az itteni löszön. Mindig más sorrendben..."

A veltelini Pavarottija
2013 június 19, szerda

Tíz évvel ezelőtt még hírértéke volt annak, hogy Jancis Robinson szerelmet vallott a zöldveltelininek. Ma már ez az egyik legfelkapottabb fajta, a világ minden komoly éttermének borlapján szerepel, és a wachaui szupersztárok csúcsveltelinijeit a pincénél sem adják 50 eurónál olcsóbban.

Etyeki Kúria - Lépésről lépésre
2013 június 4, kedd

„Nagy dolog, ami felépült nálunk, Etyeken. Nemcsak építészetileg, ha nem borászatban, szőlőterületben egyaránt. És az a kulcsa, hogy Sándor és én maximális harmóniában dolgozunk együtt. Megbeszéljük, hogyan változik a piac, mit keresnek a vevők, mit szeretnek, minek örülnek itt helyben, és a kereskedőnknél. Ő szívét – lelkét beleteszi a borokba, én pedig a pincébe. Így, ketten alkotni a legnagyobb ajándék..."

Ifj. Márkvárt János
2013 június 4, kedd

„Szekszárdi vagyok, borász , szőlész, földműves. Élvezhető, jó bort készítek”

Weninger 2011 - A természetes változatosság
2013 június 4, kedd

„Mivel az egyetlen hozzávaló a borainkban a szőlő, logikus, hogy évről-évre változnak a borok, más-más ízük lesz, ami nagyon tanulságos, jó dolog. Én csak a saját szőlőmunkámmal tudok igazodni az időjáráshoz, éghajlathoz, napi hőingadozáshoz, csapadékhoz: már metszéskor megpróbálom megjósolni, hogy milyen lesz az év, és mivel 13 éve gyakorlom ezt, a megérzéseim elég pontosak..."

Az Oremus Mandolás
2013 május 17, péntek

Az Oremus szőlőbirtok szőlőskertjei közül a Mandulás dűlő teljes egészében furmint szőlőfajtával van beültetve. Korábbi évszázadokban nagyon sok mandulafa díszítette ezt a szőlőt, amely fa virágzása a tavasz megérkezését, az újjászületést jelképezi. Ezen mandulafákról kapta a nevét a príma classis-nak minősített szőlődűlő, a Mandulás. A Mandolás a dűlő régi neve, egyben névadója az Oremus száraz borának.

Rácz Miklós Tamás és Kiss Gábor
2013 május 3, péntek

„Mit csinálna a kézműves borász, ha lenne pénze? Fejlesztené a technológiát.”

Így kezdődött a beszélgetés Pécsett, a színház előtt Rácz Miklóssal és Kiss Gáborral, ahol tényleg szépek a lányok a csészényi téren, ahol tényleg ott ül Lovasi András a kávézóban, és ahol hétfőn délután két órakor olyan élet van, mint Barcelona főterén...

Tokaj mindennél jobban tanít a türelemre
2013 május 3, péntek

2011-es évjáratkörképünk lezárásaként Sauska Krisztiánnal és Rakaczki Gábor borásszal beszélgettünk a Sauska - Tokaj száraz borairól.

Montes- és Kaiken-borok az Andok két oldaláról
2013 április 18, csütörtök

Nem tudjuk, Chilében hogy kezdődnek a viccek, de valószínűleg a nagy részük az argentinokról szól. Az argentinok egy része szerint viszont Chile nem ország, csak egy hosszú strand. Két hatalmas ország a Dél Keresztje alatt, a világ harmadik leghosszabb közös határával, amely az Andok 6-7000 méteres gerincén húzódik végig. 

Kadarka 2011
2013 április 3, szerda

Míg az egykori Nagy-Magyarországon a meg termelt szőlőnek több mint felét, sőt a kékszőlőnek kétharmadát kadarkaként ismerték, mai aránya csupán az egy százalékhoz közelít. Hogy miért beszélünk róla mégis? Hajt minket a kíváncsiság, mert az elmúlt években több olyan felvillanásával találkoztunk a fajtának, hogy meg kerülhetetlen tényezőnek látszik a „magyar pinot noir”. Ezért mentünk utána, kóstoltuk meg és kérdeztük néhány borász véleményét.

Burgundia
2013 március 20, szerda

„Burgundia még soha, de soha nem volt ilyen nagy formában, és én azt tanácsolom, hogy addig vegyünk, amíg van belőle.” - Steven Spurrier a 2010-es évjáratról

Konyári - „Megbízom a Szerecsenben”
2013 március 1, péntek

Február elején kóstoltuk Konyáriék új tételeit, a 2012-es évjárat Szerecsenjét, az új Jánoshegyi  Kékfrankost és Syrah-t. János Dél-Afrikában az unokákkal, Dani és két kollégája a borokat deríti a pincében és kemény tél a Kishegyen. Be is akar jönni a kutya, de Dani nem engedi. Komolyság van itt , Balatonlellén minden szempontból.

Somló - Györgykovács Imre 2010 és 2011
2013 március 1, péntek

Pincét képzelt a fotósunk a Somló oldalában. Földalatti labirintust, fölötte présházat, hordós, palackos érlelőt. Helyette Imre van, meg a felesége, Gyöngyike. Meg a hegy. Nagy hegy, a szoknyáján sok-sok egészen kis házikó...

Bakó Ambrus - Már csak egy bor maradt
2013 február 7, csütörtök

Olaszrizlinget kóstoltunk, a Rózától. Illetve tulajdonképpen az Ambrustól. Kíváncsiak voltunk, hogy változtak egy év alatt a badacsonyi biológus borai. Aztán kiderült, már csak egy borából maradt a polcon.

Nekünk ez az év
2012 december 6, csütörtök

Heti rendszerességgel, évente körülbelül 1000-1200 bort kóstol a csapat. Ebből talán már leszűrhető néhány tanulság, stílusok, áramlatok, felbukkanó és eltűnő divathullámok, trendek. Megkérdeztük kollégáinkat, mi volt számukra a legérdekesebb 2012-ben. Hadd osszunk meg néhányat ezek közül, a teljesség igénye nélkül.

Tokaj 2011 évjáratkörkép
2012 november 19, hétfő

Tokajban járt a Bortársaság csapata, mert egyre többször vettük észre, hogy száraz tokajit kóstolunk. E négy nap története az első benyomás arról, hogy milyen hihetetlen változások zajlanak arrafelé. Nemcsak Hegyalja ’11-es száraz borai varázsoltak el minket, hanem vendéglátóink is. A lelkesedésükkel, a megszállottságukkal, alázatukkal.

Tokaji kisfilmek
2012 november 19, hétfő

Az már egyértelmű, hogy a borhoz jobban értünk, mint
a filmezéshez, mégis örömmel mutatjuk meg tokaji kisfilmjeinket, amelyeket a 2011-es évjáratbemutatónk kapcsán készítettünk, és nekünk sok örömet okoztak. 
Jó borok és szeretnivaló borászok. Irány Tokaj!

Balassa István
2012 november 19, hétfő

„Nekem öt hektár a teteje. Van a mennyiségnek és a minőségnek egy metszéspontja, amit egy ember be tud látni. Nálam ez az öt hektár. Egy dűlő adottsága akkor mutatkozik meg leginkább, ha járjuk a határt, együtt élünk a parcellával és a természettel. Évről évre tapasztalunk, tanulunk, fejlődünk..."

Demeter Zoltán
2012 november 19, hétfő

„Talán éppen ez a különleges évjárat kellett ahhoz, hogy
13 év után újra megismerjük egymást a Bortársasággal, amelyben egyértelművé vált, valami történik a világban, amihez alkalmazkodnia kell természetnek, borásznak egyaránt. A seregélyek tudták, mi a dolguk: egy hónappal előbb érkeztek, mi pedig október vége helyett szeptember elején kezdtük a szüretet..."

Gizella Pince
2012 november 19, hétfő

„16 pici szüretben, sok-sok próbálkozással, de mindig tudatosan születtek a 2011-es borok. Ez volt a hetedik szüretünk, a nagymamámról elnevezett kis pincénkben. Különleges élmény volt, egy egész éves tanulás vége, amelyben – szerencsések vagyunk – mindent részlet a kezünk munkája lehetett..."

Homonna Szőlőbirtok
2012 november 19, hétfő

„Egyszerű birtokot viszek 1999 óta – 2 bor/év. Kizárólag kézzel művelt kis parcellákból, extrém alacsony hozam mellett házasítok birtokborokat. 2011-ben annyit kapáltam, mint életemben soha...”

Kikelet Pince
2012 november 19, hétfő

„Tokajban a tanulás útját járjuk. Mivel az édes  boroknak a száraz az alapja, most meg kell ismernünk a jó száraz bor karakterét, az utána következő lépés lesz a dűlős karakter felismerése az édes borokban..."

Oremus
2012 november 19, hétfő

„Az ideális száraz fehérbor elkészítésének lehetősége volt 2011. Olyan egészséges volt a szőlő, hogy mosolygott rád. Ez a tizenharmadik évjárata száraz birtokborunknak, mégis minden évben újat tanulunk a természettől..."

Sauska Tokaj
2012 november 19, hétfő

„Az út, amin 2009-ben elindultunk a száraz házasításokkal, messze izgalmasabb, mint gondoltam és még csak az elején tartunk, a megismerésnél. Sokat kóstolunk, folyamatosan minden egyes tétel szemébe nézünk és sokszor ámulunk el a szépségükön..."

Szepsy István
2012 november 19, hétfő

„20 éve mondom, hogy megállunk a területekkel. Nem tudunk megállni. Most Tállya andezites talaja, 5 első osztályú dűlője izgat. Egykor itt volt a borvidéken a legtöbb szőlő. A feleségem fodrásza már meg is kérdezte, miért is járok sokat arrafelé..."

Tokaj Nobilis
2012 november 19, hétfő

„1999-ben a Degenfeldnél borászkodva gondoltam arra, otthon is ki akarom próbálni magam. A nagyapa családi szőlőjében kezdtük a férjemmel, Péterrel, ma hat hektárt gondozunk. A borkészítés központjában a dűlőink bemutatása áll..."

Bott Frigyes - A 2011-es évjárat
2012 október 3, szerda

Bott Frigyesék a szomszédban laknak. Néha átugrunk hozzájuk. Éppen csak át kell autózni Esztergomnál a túlpartra, a zöld Mária Valéria hídon és az első hegynél jobbra kanyarodni. Aki egyszer megteszi, visszavágyik. Szelíd dombok, őszinte emberek , szép folyók – száraz évben, október közeledtével is „májusi zöld” szőlők – Kivéve a kadarkát, mutatja mosolyogva Frigyes, mert az kócos és rozsdásodik. de ilyen is kell Muzslára.

Losonci és Szecskő - A Pannon tenger kalózai
2012 október 2, kedd

Gyöngyöspatán jártunk, két csillogó szemű jóbarátnál, akik nagyon hasonlóan gondolkodnak borokról, életről, és ami meghatározó számukra, a terroirról. Hisznek egy borvidékbe n, látják annak szépségét és szeretettel viselik annak nehézségét is. Szecskő Tamással és Losonci Bálinttal hétfőn még a legkedvesebb dűlőjükben, a Geregen beszélgettünk, amelynek azután szerdára Borsos lett a neve, ahogy az a régi térképeken szerepelt. Mert alakulóban van a mátraaljai borvidék

Toro - A Spanyol bika
2012 október 2, kedd

Toro, avagy spanyolul a bika. Robosztus, testes vörösborairól híres, egyedi karakterű borvidék északnyugat Spanyolországban, Zamora provinciában. 8000 hektárnyi szőlő, amelynek két harmada a legmagasabb, DO be sorolású területen fekszik, a Duero folyó völgyében.