huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

20 éves a St.Andrea birtok - Bortársaság magazin

20 éves a St.Andrea birtok

Ott voltunk a legelején, az első borok óta követjük őket, az áttörést pedig a tavalyi év hozta el. A sort a Decanter-kedvenc Áldás indította, a 2017-es Nagy-Eged Bikavér utolsó palackjait pedig alig győztük elosztani, hogy mindenhova jusson, miután az év 50 legjobb bora közé választották.

A St.Andrea név igazán most került a helyére, apa és fia, a két borász elégedetten és kisimultan ünnepli a birtok 20. évfordulóját. Velük beszélgettünk, mellé két jól ismert boruk, a Hangács és a Merengő új évjáratát mutatjuk.

Hogy ünneplitek az ilyen kerek számokat?

Id. Lőrincz György:

Viszonylag kevésszer van huszadik évfordulónk, úgyhogy most mindent beleadunk. Kitaláltunk sok érdekes dolgot, lesz egy megrendítő kóstolónk a burgundi Louis Latour birtokkal, közös vacsoránk a Szepsy pincével és a Pannonhalmi Főapátsággal. A számunkra is nagyon értékes teljesítményt letevő birtokokkal ünneplünk. Ez egyben hálaadás is, misszió a barátaink, üzlettársaink, fogyasztóink felé. Az üzenet lényege: legyetek bizalommal Isten iránt, mert akkor mindent megkaptok.

Hogy hatott rátok a tavalyi év, a sok figyelem?

Ifj. Lőrincz György:

Mindig láttuk, hogy a legnagyobb nevű, számunkra példaadó birtokok körül mekkora az érdeklődés, nem is tudnak mindenkinek adni a borból, mert nincs elég. Ez nekünk álomszerű volt éveken keresztül, most pedig velünk történik meg.

Id. L. Gy.:

A bortermelő vágyakozik egy szép pontra, egy Master of Wine véleményére, egy igazi elismerésre, és sokáig nem jött. Most pedig egyszer csak zsákból öntik le ránk. Megrendítő. Ez 2019 végével indult el, amikor az angol Decanter a 100 kedvenc bora között említette az Áldást, és egész 2021-ben kitartott.

Nagy vonalakban milyen utat jártatok be 20 év alatt?

Id. L. Gy.:

Veletek (a Bortársasággal) 20 éven túl találkoztunk először. Akkor az apósomékkal kezdtük el Lőrincz és társai néven. Egy kőporosi rideg pincében mutattam a borokat, nagyon jó volt az első találkozás. Akkor egy 800 négyszögölös területünk volt. Utána nem sokkal alapítottuk a St.Andreát, akkor invesztáltunk területekbe, 18 hektárnyi birtoktest jött létre. 2006-ban volt egy ugrás, amikor a Hangács és a Nagy-Eged-dűlő hozzánk került, és egyszer csak 45 hektáros lett a birtok. Nagyon nagy lépés volt, azóta egyetlenegyszer bővítettünk, 4 hektárral a Hangácsban, ez már a második generáció koordinálásában történt, és így értünk el 49 hektáros méretig.

Hogyan változott a borstílus az évek során?

Ifj. L. Gy.:

Rengeteg mindenben. Régebben nagyon sok világfajta megjelent egy-egy évjáratból: viognier, chardonnay, cabernet franc, pinot gris, sauvignon blanc. Ahogy telt-múlt az idő, rájöttünk, hogy nekünk egri bort kell termelni, a hagyományhoz kell visszakapcsolódni. Úgy lesz a legjobban egri egy bor, ha helyi fajtákra alapozzuk. Sokkal jobban felértékelődtek azok a fajták, amik régóta itt vannak. Fehérborban ez az olaszrizling, a hárslevelű és a furmint. A kékszőlőknél pedig a kékfrankos és a kadarka. Áldozatokat kell hozni, hogy kristálytiszta üzenetet tudjunk adni. 2023-tól az összes fehérborunk egri csillag lesz. A bikavéreknél pedig tovább folytatjuk a dűlők kiemelését.

Házasított borokat kívánunk készíteni, helyi fajtákra alapozva, egyedi stílusban. Ezek légiesen nagy borok lennének, amiknek a fa, a hordós érlelés csak keretet ad.

Vannak borok a kezdeti időszakból, amiket a mai napig emlegetünk. Ilyen a Kovászó, a Magyalos és az első Pinot Noir válogatások is. Ha az aktuális választékból kell olyat mondani, amit biztosan felhozunk majd tíz év múlva, melyik lenne az?

Id. L. Gy.:

Ez az Agapé. Most olvastam egy tanulmányt a Nagy-Eged-hegyről. Azok a vallon telepesek, akik ide jöttek, felismerték a hegy lehetőségeit, nagyszerűségét. Onnantól folyamatosan, bármilyen korszakot nézünk, az ott élő bortermelők a legnagyobb karakterű bornak tartották a hegyről származókat. Tehát amit mi átélünk az Agapé egyedisége kapcsán, az valós. Azt gondolom, a felemlegetős kategóriába nyugodtan bekerülhet.

És melyik az a bor, amivel a legjobb bemutatni benneteket?

Id. L. Gy.:

Ha valaki most találkozik velünk először, akkor ez az Áldás. Nem rontunk ajtóstul a házba. Az Áldás egy korszakosan finom bor képét mutatja Egerből. Nem a túlszofisztikált dűlősséget és a nagyságot, hanem a finom alapokat mutatja meg. Ha ez tetszik, akkor utána már tudjuk fokozni.

Mivel készültök a következő évekre?

Ifj. L. Gy.:

Maradt bennünk még kérdés a borkészítéssel kapcsolatban is, de elégedettek vagyunk azzal, ami a pincében történik. Amiben van tartalék, amire koncentrálunk, az a szőlő. Ültetvényeket újítunk fel, fajtákat cserélünk. Elindítottunk a Ferenc-hegy dűlőben egy kísérletet három új osztrák kékfrankosklónnal. Ezért töltök olyan sok időt a szőlőben. 2022-től pedig drónnal permetezzük a legértékesebb területünket a Nagy-Eged-hegy oldalában. Távirányítás nélkül, magától csinálja majd, repülési terv alapján, kevesebb vízzel, kevesebb vegyszerrel.

Id. L. Gy.:

Ki is kényszeríti az élet ezeket a dolgokat. Nekünk küzdelmes dolog ott a kézimunka a terepviszonyok mellett. Közben kell a hatékonyság, kell az időben való reagálás és a környezettudatosság. Minden abba az irányba mutatott, hogy keressünk egy megoldást. Most ezt próbáljuk ki.

2018-as évjárat, Merengő, Hangács. Mit gondoltok róluk?

Id. L. Gy.:

Hihetetlenül gazdag évjárat, a 20 évünk egyik legjobbja. A Merengő évjárathoz viszonyított nemessége nagyon megkapó. Ez rendkívül érdekes borrá teszi. A Hangács határozottsága nagy érlelhetőséget és gazdag ízélményt nyújt.

Ifj. L. Gy.:

Azt gondolom a Merengőről, hogy ez az a bor és ez az a stílus, ahogyan ez a kétgenerációs birtok most a Bikavérre tekint. Szerintem benne van minden, amit apa és fiú bele tudtunk adni. A legjobb dűlők, az összes talajféleség, amivel foglalkozunk. Egy igazán egri bor, egy átfogó kép rólunk.

St. Andrea - Hangács 2018
St. Andrea - Merngő 2018

Hangács 2018

A St.Andrea meghatározó dűlős bora egy aszályos év gazdag és tömör alapanyagából, abból az évjáratból, ami először hozott igazán magas pontszámot a birtoknak.

Már ránézésre is meleg, sűrű karakter. Ilyen az illata is, meggyes, mélyen fűszeres, a közepe tiszta gyümölcs. Feketeszeder, fenyőgyanta, csokoládé. A korty sűrű szövetű, lendületes és eredeti. A többi St.Andrea bor mellett itt találunk egy plusz réteget, ami rusztikussá teszi. Ez emlékeztet minket arra, hol is járunk: egy északi borvidék vulkanikus dűlőjében. Hosszú távra tervezett nagyboros ízek, a zárásban köves porosság és finom hordó.

31% kékfrankos; 30% merlot; 27% cabernet franc; 12% pinot noir
100% bogyózás, erjedés tartályban, érlelés hordóban 19 hónapon át
Déli kitettség, erősen tufás altalaj, vékony, agyagos termőréteg.
Egri borvidék, Demjén település, Hangács-dűlő

Merengő 2018

Mély színű, finoman tüzes, kisimult ízű nagybor. Rendkívül jó szerkezet, lendületes ízek, határozott hordó. Ennél a bornál látszik igazán, a pincénél mennyire értenek a házasításhoz. Összetett és érett ízek, kimunkált stílus. Ilyen a birtok zászlós bora, a legszebb hordók válogatása.

32% kékfrankos; 21% merlot; 17% pinot noir; 15% syrah; 11% cabernet franc; 3% kadarka; 1% menoire
100% bogyózás, erjedés nyitott kádban és tartályban, érlelés hordóban 17 hónapon át
Agyagbemosódásos barna erdőtalaj, tengeri üledékes mészkő
Pap-tag, Ferenc-hegy, Nagy-Eged, Nagy-Eged-hegy és Hangács-dűlők

Listához adom