huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

3 borász beszélget – Bolyki, Böjt, ifj. Lőrincz - Bortársaság magazin

3 borász beszélget – Bolyki, Böjt, ifj. Lőrincz

Hatalmas tufa falak, cirkuszi kocsi iroda, a FesztEger zenei fesztivál emlékei és három borász a fűben. Így indult a beszélgetésünk Bolyki Jánossal, Böjt Gergővel és ifj. Lőrincz Györggyel a Bolyki-völgyben

Üllői Úti Rádió

A Bolyki: Az Üllői Úti rádiótól hívtak nemrég, hogy az aranyszínű sárgaságról és az új bortörvényről meséljek a hallgatóknak. Élő adásban persze. Mondtam, hogy szívesebben mesélnék arról, ami nekem most a legfontosabb, az Egri Csillagról és a Bikavérről, mert a másik kettőhöz nem értek. Mondták, rendben, 3-2-1, indul az interjú. És kérdeztek: aranyló sárgaságról, szőlőbetegségről, bortörvényről. Egri Csillagról és Bikavérről egy szót sem. A végére jól leizzadtam, ráadásul végig Bolyki Józsefnek szólított a riporter. Egy hónappal később hívott egy jóbarátom: ne izguljak az interjúval kapcsolatban, mert csak ketten hallottuk, én, aki dadogtam és ő, aki poénból készítette velem. Szóval most klassz lenne tényleg Egerről beszélgetni.

A Lőrincz: Üllői Úti Rádió… Na igen. Ennél szerencsére már nagyobb híre van az Egri Csillagnak, de azért ráfér még egy kis csillogás.

A Böjt: Erős név az. Amikor én elkezdtem 7 évvel ezelőtt, megfogadtam, hogy kizárólag egy Csillagot és egy Bikavért készítek majd.

Lőrincz: Hát, jól betartottad! Rozé, Kékfrankos, sőt valami Cabernet hordót is láttunk nálad.

Böjt: Rozém már nincs. Készít eleget a Bolykijani és ti is. Szeretettel…

Bolyki: Készítek persze. Pont ez a jó Egerben. Hogy jó színes.

Lőrincz: Nekem is ez a legizgalmasabb ebben a borvidékben: minden évszakra van borunk. Most itt a nyár, elég korán jött a meleg és Eger ilyenkor is tökéletes alternatíva. Egy királyleányka, egy könnyedebbre vagy testesebbre hangolt Csillag…

Böjt: …persze meg a rozéitok. De egy-egy hűvösebb, esősebb délután vagy egy vacsorához ott van egy lendületes vörös. Mondjuk egy jó bikavér, kékfrankosra építve.

Bolyki: Kékfrankosra, igen. Nekem is a legkedvesebb fajtám. Kell a könnyedebb vörös, mert esős délutánból kijutott mostanában errefelé.

 

Imáink meghallgatásra találtak, de pontosabban kell fogalmaznunk

Lőrincz: Sivatag volt itt is az év elején. Folyamatosan imádkoztunk a Jóistenhez és a Szűzanyához édesapukámmal esőért. Nyilvánvaló, hogy minden ima meghallgatásra talál, úgyhogy a következő cél az, hogy pontosabban fogalmazzunk. Finomhangolás.

Bolyki: Az a jó, ha lendületes a bor. Egernek ez a másik értéke. Hűvös klíma, nem ég el a sav, de tökéletesen beérik a gyümölcs. Így lesz a királyleánykától a csillagon át a bikavérig minden olyan ropogós és mégis komplex.

Böjt: A házasításban hiszünk. Nem véletlen, hogy évszázadok óta vegyesen ültették, nevelték, szüretelték felénk a különböző fajátkat. Mi csak a hagyományt folytatjuk, csak most sokkal tudatosabban.

Lőrincz: Tudom, hogy nekem mindenről ugyanaz jut az eszembe, de olyan ez, mint a szentháromság. Egernek is megvan a maga hármassága: hűvös klíma, vulkáni altalaj, meg a házasított bor. Ez az alapja mindennek szerintem.

Bolyki: Vulkáni altalaj, mi? Aztán mostanában a Nagy-Egedet dicséred a legtöbbet. Pedig az színtiszta mészkő.

Böjt: Csak azért beszél róla annyit, mert végre szüreteltek is néhány fürtöt a meredekjéről…

Lőrincz: Nem, a Nagy-Eged az tényleg lélegzetelállító. A mészkő is csak az egri komplexitást fokozza. De persze a legfontosabb talajtípus ez a porózus és színes tufa, aminek a közepén most is állunk.

Böjt: Aztán néha leomlik egy kicsit, mi Jani?!

 

Szólt a zene, de a fal állt, mint a cövek

Bolyki: Szerencsére alig-alig. Most volt a FesztEger, szólt a zene, állt, mint a cövek. Bezzeg titeket nem láttalak.

Lőrincz: Soha nem voltam fesztiválon. Talán, ha egyszer. Nem az én világom.

Böjt: Be vagy feszülve kicsit Gyurika. Persze mióta borászkodom, én is csak borfesztiválokra járok, zeneire soha.

Bolyki: Pedig a fesztivál az most nagyon megy. Divatos. Olyan, mint a bornál – azt is meghatározza a divat. Viszont ami engem érdekel, amit én fontosnak tartok az egy nagyon egyszerű cél: finom legyen, szerethető, jó kortyokkal. Szerencsém van, most éppen ez is divat.

Lőrincz: A Napboron ez jól érezhető. Amikor az Egri Csillagot több szinten is elkészítettük, ugyanúgy, mint a Bikavéreknél, kineveztük a Napborunkat klasszikus alapnak. Élvezhető, vibráló, tartályos, ropogós. Nem a dűlőről szól, nem a hordóról. Nyári élvezetről.

Bolyki: Én sem teszem hordóba sem a Csillagot, sem a Királyleánykát. Frissnek, lendületesnek kell lennie, de közben rétegzettnek. Erre pedig ott a talajunk és a hűvösebb, északi klímánk.

Böjt: Biztos az új-zélandi élmények miatt, de nekem nem hiányozhat belőle a sauvignon blanc. Az enyémet abba az irányba hangoltam, az jön be. De ha vörösbor, akkor is hűvös legyen, elegáns, vibráló és tiszta izgalom. Feszes és köves.

 

Hol jó lenni?

Bolyki: Ja-ja. A vulkán. Mondom, hogy fontos. Meg a szőlő. Ott kell lenni a szőlőben. Én csak heti két napot tudok…

Lőrincz: Én szerencsére napi nyolc órát. Sokkal többet, mint a pincében. Az édesapám területe, én főleg a házasítás miatt megyek le, együtt kóstolni, kitalálni. Édesapukám szerencsére nagy teret ad ehhez.

Böjt: Sokkal jobb a szőlőben, mint a pincében. Feltöltődsz, nyugodt vagy, látod a szőlőidet, szereted. Traktoron a legjobb, tegnap például hat órát kultivátoroztam. Pazar volt. Az irodában viszont kifejezetten rossz.

Pincében

Bolyki: A pincében maximum elrontani tudod, amit a fajták és a talaj ad. Persze az is óriási felelősség, ami ott zajlik. Ahhoz, hogy egy királyleányka tiszta maradjon, egészséges, de ne veszítsen el semmit a szőlő ízéből és illatából, alapvetően tökéletes higiéniára és gondosságra van szükség.

Lőrincz: Aktív szénen szűrt víz, éjszakánként UV fény a gombák ellen…

Bolyki: Levegőtisztítás NASA technológiával, 24 órában…

Böjt: Párátlanítás, szellőztetés. Folyamatos takarítás, nálam bármikor meg lehetne teríteni a padlón. De csak így lehet. Egerben amekkora ajándék a tufa a talajban, akkora nehézség a kőbe vájt pincéinkben. Porózus, így nagyon-nagyon tisztán kell tartanunk.

 

Kívánságok

Bolyki: Kristálytiszta királyleányka, tiszta csillag, ásványos és termőhelyi kékfrankos alapú házasított vörös. Ezekkel érzem a legjobban magam.

Böjt: Én most a hárslevelűre vágyakozom, az még kell, akármennyi fajtánk is van. A helyi fajták szerintem nagyon szépen mutatják a termőhelyet.

Lőrincz: Ezeket lehet azután világfajtákkal díszíteni. Például chardonnay-val. Így lesz például a Napbor is még rétegzettebb, de továbbra is egri karakterű.

Listához adom