A Balaton. Nyári körkép 27 borásszal

Egyrészt nyár, kecskeköröm, garda, lángos, Boglár, tábortűz, kékszalag, éjszakai fürdés, komp, vonatfütty, tüskevár, gyerekkor, aranyhíd, vízi bicikli, „balatoni” hekk, Füred. Másrészt olaszrizling, Köveskál, bazalt, lösz, Béla és Bandi, gyalogtőke, kéknyelű, szóval meghatározó borvidék, ahol több száz kisebb-nagyobb szőlősgazda változatos talajon, változatos minőségben készíti el a legjobb borát. Évek, lassan évtizedek óta 17 borásszal dolgozunk együtt a tó környékéről, most pedig gondoltunk egy merészet és kieresztettük a szellemet a palackból: szabadon lehetett mintát küldeni, amelyeket meg is kóstolt a csapat és kiválasztott néhányat, hogy a nyárra még színesebb legyen a balatoni kép. Futottunk egy nagy kört, megmutatunk néhány újdonságot meglévő borászainktól és bemutatunk egy-egy érdekesebb tételt abból a majd hetvenből, amelyek felhívásunkra érkeztek. Jövőre pedig – ha most másoknak is tetszik az ötlet – folytatjuk.

2 HA, Szent György-hegy

Török Csaba

 

Terület: 2x2 ha

Dűlők: Tarányi-dűlő

Szőlőfajták: olaszrizling, pinot gris, syrah, merlot, cabernet franc, sangiovese

Talaj: vulkanikus, agyagos, homok lerakódással

Borkészítés: acéltartályban és hordóban erjesztett fehér-, illetve kádban, spontán erjesztett vörösborok, 1-4 éves 225 literes, kishordóban érlelve, derítve, az aromagazdagság érdekében szűretlenül palackozva

 

Tovább a borászat oldalára >>

 

Bakó Ambrus, Badacsonytomaj

Bakó Ambrus

 

Terület: 0 ha, vásárolt szőlő 2 hektárról

Dűlők: Donát, Ibos, Kezdet

Szőlőfajták: olaszrizling, rajnai rizling, kéknyelű, budai zöld, chardonnay

Talaj: bazalt alapkőzet, parcellánként változó pannon üledék

Borkészítés: közösen gondozott, vásárolt szőlő, hagyományos kosaras prés, fajtánként, szüretenként, parcellánként különkülön, lassan, spontán erjesztett és 90 db kisméretű edényben (üvegballon, acéltartály, kis- és nagyhordó) külön érlelt bor, palackozás előtt házasítva

 

Tovább a borászat oldalára >>

 

Béla és Bandi, Balatonszőlős

Fodor Béla és András

 

Terület: 10 ha

Szőlőfajták: pinot gris, sauvignon blanc, muskotály, olaszrizling, zöldveltelini, chardonnay, kékfrankos, merlot

Dűlők: Gella, Málnás, Száka, Barát

Talaj: nagyon vegyes, dűlőnként, parcellánként változó

Borkészítés: a legegyszerűbben, hagyományosan elkészített borok, hűtött erjesztés, gyors feldolgozás, főleg tartályos tételek, spontán és beoltva erjesztve

 

Tovább a borászat oldalára >>

 

Figula, Balatonfüred

Figula Mihály

 

Terület: 30 ha

Dűlők: Sáfránykert, Balázshegy, Gella, Örghegy, Sóskút, Bordoma, Barát szőlő, Farkasverem, Cserhegy, Arács

Szőlőfajták: olaszrizling, zenit, szürkebarát, sárgamuskotály, chardonnay, merlot, sauvignon blanc, zenit, semillon, cabernet sauvignon, cabernet franc,

Talaj: dűlőnként változó

Borkészítés: az alapboroknál tartályos erjesztés és érlelés, nyílt fejtéssel, a fahordós tételeknél hosszan héjon áztatott, spontán erjesztett, seprőn tartott, egy évig 10 hektós ászok-
hordóban és kishordóban érlelt borok a jellemzők

 

Tovább a borászat oldalára >>

 

Folly, Badacsonyörs

Folly Judit és Réka

 

Terület: 5 hektár szőlő és 5 hektár arborétum és véderdő

Szőlőfajták: szürkebarát, muscat ottonel, budai zöld, olaszrizling

Dűlők: kisörsi hegy

Talaj: permi vörös homokkő, bazaltos altalaj

Borkészítés: reduktív borok és tölgyfahordóban erjedt és érett tiszta, jóivású borok helyi fajtákból

 

Tovább a borászat oldalára >>

 

Gellavilla, Balatonszőlős

Tálos Attila

 

Terület: 6 ha

Szőlőfajták: olaszrizling, merlot, kékfrankos, pinot noir, tramini

Dűlők: Öreghegy, Málnás

Talaj: változatos talajszerkezet, mészkő altalajon pannontengeri üledék, agyagtalaj mészkő foltokkal

Borkészítés: az öreghegy sorozatnál hagyományos fa prés, kis kádakban, kézi csömöszöléssel, spontán erjesztett, öthektós Kádár hordóban érlelt, minden részletében helyben, kézzel készített borok minimális kén használatával

 

Tovább a borászat oldalára >>

 

Gilvesy, Szent György-Hegy

Robert Gilvesy

 

Terület: 13 hektár (ebből jelenleg 3 termő)

Dűlők: Tarányi-dűlő, Mogyorósi-dűlő

Szőlőfajták: rajnai rizling, sauvignon blanc, szürkebarát

Talaj: lemosott bazalt a hegy szoknyáján, pannon homok, löszös foltokkal

Borkészítés: ökoborászat, 10 hektár hivatalosan bio minősítésű területtel. Csapatmunka, természetes borkészítés, hűtött tartályban és hűtött fahordóban. Finomseprőn, kevergetés nélkül hosszan pihenő alapanyag

 

Tovább a borászat oldalára >>

 

Ikon, Rádpuszta

Konyári János és Borbála

 

Terület: 38 ha

Dűlők: Rádi Hegy, Diós tető

Szőlőfajták: chardonnay, pinot noir, syrah, merlot, cabernet sauvignon

Talaj: lösz, barna erdőtalaj

Borkészítés: saját és vásárolt szőlő, kézi szüret, gravitációs pince, modern technológiával, tisztán, kíméletesen elkészített fajtaborok

 

Tovább a borászat oldalára >>

 

Jásdi, Csopak

Jásdi István

 

Terület: 17 ha

Dűlők: Lőczedomb, Siralomvágó, Nagykút, Bene, Sáfránykert

Talaj: vörös, permi homokkő, triászkori mészkő, márga dolomit és löszös keveréktalaj

Szőlőfajták: olaszrizling, chardonnay, cserszegi, szürkebarát, furmint, cabernet franc

Borkészítés: organikus gazdálkodás, alacsony kordon, alacsony terhelés, a pincében a legtávolabbi területtől is tíz percre. Kisládás szüret, az alapboroknál nagyon kíméletes préselés, rövid ülepítés, opálos must erjesztése hidegen, a válogatások esetében színlé, rövid ülepítéssel, opálos must spontán erjesztve. Rövid fahordós érlelés kizárólag használt francia és trustos hordókban

 

Tovább a borászat oldalára >>

 

Káli Kövek, Köveskál

Szabó Gyula

 

Terület: 0,5 ha saját terület, a faluborok esetében vásárolt szőlő

Dűlők: Fekete-hegy

Szőlőfajták: rajnai rizling, olaszrizling, sauvignon blanc

Talaj: bazalt altalajon barna erdőtalaj

Borkészítés: tradicionális, dűlőnként, évjáratonként és szőlőfajtánként változó, a legkisebb beavatkozással

 

Tovább a borászat oldalára >>

 

Konyári, Balatonlelle

Konyári Dániel és János

 

Terület: 35 ha

Dűlők: Kishegy, Öreg- vagy Szárhegy, Jánoshegy, Sínai hegy, Rádi hegy

Szőlőfajták: chardonnay, sauvignon blanc, olaszrizling, hárslevelű, zenit, kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és malbec

Talaj: meghatározóan lösz, agyagosabb és homokköves, löszbabás területekkel

Borkészítés: filozófiáktól mentes, tisztességes munka, minden területből és fajtából a maximumot kihozva

 

Tovább a borászat oldalára >>

 

Laposa Badacsony, Badacsony

 

Terület: 7 ha és vásárolt szőlő

Szőlőfajták: olasz, rajnai, szürkebarát, kéknyelű, kéknyelű, juhfark (Somlóról)

Talaj: vulkáni

Borkészítés: Kézi szüret, gravitációs feldolgozás, 2/3-ad részt reduktív, 1/3-ad részt fahordós tételek, gyümölcsös karakterű, friss borok

 

Tovább a borászat oldalára >>

 

 

Laposa Birtok, Badacsony

Laposa Bence

 

Dűlők: Köves-hegy, Csobánc, Badacsony, Szent György-hegy

Terület: 10 ha

Szőlőfajták: olaszrizling, szürkebarát, kéknyelű, juhfark, furmint, sárgamuskotály, rajnai rizling

Talaj: vulkáni alapkőzet, változatos talajok, homok, lösz, agyag

Borkészítés: acélban, hűtve erjesztett és érlelt könnyű alapborok és tartályban és idős ászokhordóban érlelt termőhelyi borok beoltva, hűtve, a gyümölcsökre, a tiszta illatra és zamatokra koncentrálva

 

Tovább a borászat oldalára >>

 

Liszkay, Monoszló

Liszkay Mihály

 

Terület: 10 ha

Dűlők: Pangyér

Talaj: vulkanikus, agyagos, gyengén meszes

Szőlőfajták: pinot gris, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir

Borkészítés: különleges mikroklímájú, déli kitettségű terület, fiatalabb ültetvény, rendkívül érett szőlő, hagyományos módon feldolgozva, 225 és 500 literes tölgyfahordóban érlelve

 

Tovább a borászat oldalára >>

 

Légli, Balatonboglár

Légli Ottó

 

Terület: 33 ha

Dűlők: Banyászó, Landord, Jánoshegy, Gesztenyés

Szőlőfajták: olaszrizling, rajnai rizling, sauvignon blanc, chardonnay, furmint, pinot noir, irsai olivér

Talaj: barna erdőtalaj lösz altalajon, köves, agyagos, mészbabás foltokkal (pl. Jánoshegy)

Borkészítés: az alapborok bogyózva, acéltartályban erjesztve és érlelve, a dűlős borok egész fürtös préselést követően acéltartályban és fahordóban erjednek, 500 literes kádár hordóban érnek 3 hónaptól 7 hónapig

 

Tovább a borászat oldalára >>

 

Pálffy, Köveskál

Pálffy Gyula

 

Terület: 6 hektár

Dűlők: Cserekút, Kishegy, Csákvölgy

Szőlőfajták: olaszrizling, szürkebarát, furmint, juhfark, cabernet sauvignon, syrah

Talaj: vulkanikus

Borkészítés: organikus, természetes szőlőművelés és borkészítés kemikáliák nélkül, spontán erjesztett, legalább egy évig nagyon használt 225 literes barrikhordóban érlelt borok

 

Tovább a borászat oldalára >>

 

Skizo, Badacsonytördemic

Mező Sándor és Sike Balázs

 

Terület: 4 ha saját terület

Dűlők: Várvölgy, Csobánc – Előhegy, Badacsony – Bacchus-dűlő

Szőlőfajták: olaszrizling, szürkebarát, furmint, ottonel muskotály

Talaj: bazalt málladékos erdőtalaj

Borkészítés: a Saját Kézből sorozatnál válogatott alapanyag, a fajtára és termőhelyre legjellemzőbb eredmény érdekében autentikus borkészítés, minimális beavatkozással

 

Tovább a borászat oldalára >>

 

Szászi, Szent György-hegy

Szászi Endre

 

Terület: 16 hektár

Dűlők: Szent György-hegy, Hajagos, Szigliget, Lesencetomaj

Szőlőfajták: olaszrizling, szürkebarát, kéknyelű, chardonnay, ottonel muskotály, rózsakő, zeus, zenit, cserszegi, pinot noir, cabernet sauvignon

Talaj: bazaltos erdőtalaj a hegy szoknyáján, váltósoros művelés természetes gyomflórával

Borkészítés: ökológiai gazdálkodás, sok kézi munkával, több kis szüretből, zúzás nélkül, bogyózott fürtökkel, áztatva, finoman préselve, spontán erjesztve. 4-5 hektós kishordók és akác, illetve tölgy ászokhordók

 

Tovább a borászat oldalára >>

 

Szeremley, Badacsony

Szeremley Huba és László

 

Terület: 150 ha

Dűlők: Kővágóörs, Nemesgulács, Hegymagas, Kisapáti, Badacsonytomaj, Gyulakeszi, Szigliget stb.

Talaj: változatos

Szőlőfajták: kék és fehér bakator, rajnai rizling, olaszrizling, kéknyelű, szürkebarát, budai zöld, zeus, pinot noir, kékfrankos, cabernet sauvignon, kékfrankos, merlot, syrah

Borkészítés: nagy méretű, ászok hordóban erjesztett és érlelt tételek

 

Tovább a borászat oldalára >>

 

Villa Sandahl, Badacsony

Christer Sandahl és Bakó Ambrus

 

Terület: 10,5 ha

Dűlők: Kezdet (Genezis), Gróf domb, Püspökudvar

Szőlőfajták: rajnai rizling, olaszrizling, furmint

Talaj: bazalt alapkőzet, pannon üledék

Borkészítés: egészfürtös préselés, frakcionált must, 100% acéltartály, nagyon lassú (3-6 hónap) hideg erjesztés

 

Tovább a borászat oldalára >>

 

 

Villa Tolnay, Csobánc

Philippe Oser és Nagy László

 

Terület: 16,9 hektár termő és 5,3 hektár telepítés alatt

Dűlők: Csobánc-hegy szoknyája

Szőlőfajták: rajnai rizling, chardonnay, olaszrizling, sauvignon blanc, zöldveltelini, cabernet franc és sauvignon, merlot, pinot noir

Talaj: a hegy szoknyájának bazaltos, löszös talaja, homokos foltokkal

Borkészítés: kevés vegyszer, sok zöldmunka, a legnagyobb energiaszintű, rétegzett talajú területeken. Zúzott, bogyózott alapanyag 16 órán át a présben áztatva, kén nélkül, hosszan finomseprőn tartva, ritkán felkeverve. Érlelés a legkiválóbb osztrák Stockinger oválhordókban és 500 literes francia Boutes tölgyben

 

Tovább a borászat oldalára >>