2 HA, Szent György-hegy
Török Csaba
Terület: 2x2 ha
Dűlők: Tarányi-dűlő
Szőlőfajták: olaszrizling, pinot gris, syrah, merlot, cabernet franc, sangiovese
Talaj: vulkanikus, agyagos, homok lerakódással
Borkészítés: acéltartályban és hordóban erjesztett fehér-, illetve kádban, spontán erjesztett vörösborok, 1-4 éves 225 literes, kishordóban érlelve, derítve, az aromagazdagság érdekében szűretlenül palackozva
Tovább a borászat oldalára >>
Bakó Ambrus, Badacsonytomaj
Bakó Ambrus
Terület: 0 ha, vásárolt szőlő 2 hektárról
Dűlők: Donát, Ibos, Kezdet
Szőlőfajták: olaszrizling, rajnai rizling, kéknyelű, budai zöld, chardonnay
Talaj: bazalt alapkőzet, parcellánként változó pannon üledék
Borkészítés: közösen gondozott, vásárolt szőlő, hagyományos kosaras prés, fajtánként, szüretenként, parcellánként különkülön, lassan, spontán erjesztett és 90 db kisméretű edényben (üvegballon, acéltartály, kis- és nagyhordó) külön érlelt bor, palackozás előtt házasítva
Tovább a borászat oldalára >>
Béla és Bandi, Balatonszőlős
Fodor Béla és András
Terület: 10 ha
Szőlőfajták: pinot gris, sauvignon blanc, muskotály, olaszrizling, zöldveltelini, chardonnay, kékfrankos, merlot
Dűlők: Gella, Málnás, Száka, Barát
Talaj: nagyon vegyes, dűlőnként, parcellánként változó
Borkészítés: a legegyszerűbben, hagyományosan elkészített borok, hűtött erjesztés, gyors feldolgozás, főleg tartályos tételek, spontán és beoltva erjesztve
Tovább a borászat oldalára >>
Figula, Balatonfüred
Figula Mihály
Terület: 30 ha
Dűlők: Sáfránykert, Balázshegy, Gella, Örghegy, Sóskút, Bordoma, Barát szőlő, Farkasverem, Cserhegy, Arács
Szőlőfajták: olaszrizling, zenit, szürkebarát, sárgamuskotály, chardonnay, merlot, sauvignon blanc, zenit, semillon, cabernet sauvignon, cabernet franc,
Talaj: dűlőnként változó
Borkészítés: az alapboroknál tartályos erjesztés és érlelés, nyílt fejtéssel, a fahordós tételeknél hosszan héjon áztatott, spontán erjesztett, seprőn tartott, egy évig 10 hektós ászok-
hordóban és kishordóban érlelt borok a jellemzők
Tovább a borászat oldalára >>
Folly, Badacsonyörs
Folly Judit és Réka
Terület: 5 hektár szőlő és 5 hektár arborétum és véderdő
Szőlőfajták: szürkebarát, muscat ottonel, budai zöld, olaszrizling
Dűlők: kisörsi hegy
Talaj: permi vörös homokkő, bazaltos altalaj
Borkészítés: reduktív borok és tölgyfahordóban erjedt és érett tiszta, jóivású borok helyi fajtákból
Tovább a borászat oldalára >>
Gellavilla, Balatonszőlős
Tálos Attila
Terület: 6 ha
Szőlőfajták: olaszrizling, merlot, kékfrankos, pinot noir, tramini
Dűlők: Öreghegy, Málnás
Talaj: változatos talajszerkezet, mészkő altalajon pannontengeri üledék, agyagtalaj mészkő foltokkal
Borkészítés: az öreghegy sorozatnál hagyományos fa prés, kis kádakban, kézi csömöszöléssel, spontán erjesztett, öthektós Kádár hordóban érlelt, minden részletében helyben, kézzel készített borok minimális kén használatával
Tovább a borászat oldalára >>
Gilvesy, Szent György-Hegy
Robert Gilvesy
Terület: 13 hektár (ebből jelenleg 3 termő)
Dűlők: Tarányi-dűlő, Mogyorósi-dűlő
Szőlőfajták: rajnai rizling, sauvignon blanc, szürkebarát
Talaj: lemosott bazalt a hegy szoknyáján, pannon homok, löszös foltokkal
Borkészítés: ökoborászat, 10 hektár hivatalosan bio minősítésű területtel. Csapatmunka, természetes borkészítés, hűtött tartályban és hűtött fahordóban. Finomseprőn, kevergetés nélkül hosszan pihenő alapanyag
Tovább a borászat oldalára >>
Ikon, Rádpuszta
Konyári János és Borbála
Terület: 38 ha
Dűlők: Rádi Hegy, Diós tető
Szőlőfajták: chardonnay, pinot noir, syrah, merlot, cabernet sauvignon
Talaj: lösz, barna erdőtalaj
Borkészítés: saját és vásárolt szőlő, kézi szüret, gravitációs pince, modern technológiával, tisztán, kíméletesen elkészített fajtaborok
Tovább a borászat oldalára >>
Jásdi, Csopak
Jásdi István
Terület: 17 ha
Dűlők: Lőczedomb, Siralomvágó, Nagykút, Bene, Sáfránykert
Talaj: vörös, permi homokkő, triászkori mészkő, márga dolomit és löszös keveréktalaj
Szőlőfajták: olaszrizling, chardonnay, cserszegi, szürkebarát, furmint, cabernet franc
Borkészítés: organikus gazdálkodás, alacsony kordon, alacsony terhelés, a pincében a legtávolabbi területtől is tíz percre. Kisládás szüret, az alapboroknál nagyon kíméletes préselés, rövid ülepítés, opálos must erjesztése hidegen, a válogatások esetében színlé, rövid ülepítéssel, opálos must spontán erjesztve. Rövid fahordós érlelés kizárólag használt francia és trustos hordókban
Tovább a borászat oldalára >>
Káli Kövek, Köveskál
Szabó Gyula
Terület: 0,5 ha saját terület, a faluborok esetében vásárolt szőlő
Dűlők: Fekete-hegy
Szőlőfajták: rajnai rizling, olaszrizling, sauvignon blanc
Talaj: bazalt altalajon barna erdőtalaj
Borkészítés: tradicionális, dűlőnként, évjáratonként és szőlőfajtánként változó, a legkisebb beavatkozással
Tovább a borászat oldalára >>
Konyári, Balatonlelle
Konyári Dániel és János
Terület: 35 ha
Dűlők: Kishegy, Öreg- vagy Szárhegy, Jánoshegy, Sínai hegy, Rádi hegy
Szőlőfajták: chardonnay, sauvignon blanc, olaszrizling, hárslevelű, zenit, kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és malbec
Talaj: meghatározóan lösz, agyagosabb és homokköves, löszbabás területekkel
Borkészítés: filozófiáktól mentes, tisztességes munka, minden területből és fajtából a maximumot kihozva
Tovább a borászat oldalára >>
Laposa Badacsony, Badacsony
Terület: 7 ha és vásárolt szőlő
Szőlőfajták: olasz, rajnai, szürkebarát, kéknyelű, kéknyelű, juhfark (Somlóról)
Talaj: vulkáni
Borkészítés: Kézi szüret, gravitációs feldolgozás, 2/3-ad részt reduktív, 1/3-ad részt fahordós tételek, gyümölcsös karakterű, friss borok
Tovább a borászat oldalára >>
Laposa Birtok, Badacsony
Laposa Bence
Dűlők: Köves-hegy, Csobánc, Badacsony, Szent György-hegy
Terület: 10 ha
Szőlőfajták: olaszrizling, szürkebarát, kéknyelű, juhfark, furmint, sárgamuskotály, rajnai rizling
Talaj: vulkáni alapkőzet, változatos talajok, homok, lösz, agyag
Borkészítés: acélban, hűtve erjesztett és érlelt könnyű alapborok és tartályban és idős ászokhordóban érlelt termőhelyi borok beoltva, hűtve, a gyümölcsökre, a tiszta illatra és zamatokra koncentrálva
Tovább a borászat oldalára >>
Liszkay, Monoszló
Liszkay Mihály
Terület: 10 ha
Dűlők: Pangyér
Talaj: vulkanikus, agyagos, gyengén meszes
Szőlőfajták: pinot gris, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir
Borkészítés: különleges mikroklímájú, déli kitettségű terület, fiatalabb ültetvény, rendkívül érett szőlő, hagyományos módon feldolgozva, 225 és 500 literes tölgyfahordóban érlelve
Tovább a borászat oldalára >>
Légli, Balatonboglár
Légli Ottó
Terület: 33 ha
Dűlők: Banyászó, Landord, Jánoshegy, Gesztenyés
Szőlőfajták: olaszrizling, rajnai rizling, sauvignon blanc, chardonnay, furmint, pinot noir, irsai olivér
Talaj: barna erdőtalaj lösz altalajon, köves, agyagos, mészbabás foltokkal (pl. Jánoshegy)
Borkészítés: az alapborok bogyózva, acéltartályban erjesztve és érlelve, a dűlős borok egész fürtös préselést követően acéltartályban és fahordóban erjednek, 500 literes kádár hordóban érnek 3 hónaptól 7 hónapig
Tovább a borászat oldalára >>
Pálffy, Köveskál
Pálffy Gyula
Terület: 6 hektár
Dűlők: Cserekút, Kishegy, Csákvölgy
Szőlőfajták: olaszrizling, szürkebarát, furmint, juhfark, cabernet sauvignon, syrah
Talaj: vulkanikus
Borkészítés: organikus, természetes szőlőművelés és borkészítés kemikáliák nélkül, spontán erjesztett, legalább egy évig nagyon használt 225 literes barrikhordóban érlelt borok
Tovább a borászat oldalára >>
Skizo, Badacsonytördemic
Mező Sándor és Sike Balázs
Terület: 4 ha saját terület
Dűlők: Várvölgy, Csobánc – Előhegy, Badacsony – Bacchus-dűlő
Szőlőfajták: olaszrizling, szürkebarát, furmint, ottonel muskotály
Talaj: bazalt málladékos erdőtalaj
Borkészítés: a Saját Kézből sorozatnál válogatott alapanyag, a fajtára és termőhelyre legjellemzőbb eredmény érdekében autentikus borkészítés, minimális beavatkozással
Tovább a borászat oldalára >>
Szászi, Szent György-hegy
Szászi Endre
Terület: 16 hektár
Dűlők: Szent György-hegy, Hajagos, Szigliget, Lesencetomaj
Szőlőfajták: olaszrizling, szürkebarát, kéknyelű, chardonnay, ottonel muskotály, rózsakő, zeus, zenit, cserszegi, pinot noir, cabernet sauvignon
Talaj: bazaltos erdőtalaj a hegy szoknyáján, váltósoros művelés természetes gyomflórával
Borkészítés: ökológiai gazdálkodás, sok kézi munkával, több kis szüretből, zúzás nélkül, bogyózott fürtökkel, áztatva, finoman préselve, spontán erjesztve. 4-5 hektós kishordók és akác, illetve tölgy ászokhordók
Tovább a borászat oldalára >>
Szeremley, Badacsony
Szeremley Huba és László
Terület: 150 ha
Dűlők: Kővágóörs, Nemesgulács, Hegymagas, Kisapáti, Badacsonytomaj, Gyulakeszi, Szigliget stb.
Talaj: változatos
Szőlőfajták: kék és fehér bakator, rajnai rizling, olaszrizling, kéknyelű, szürkebarát, budai zöld, zeus, pinot noir, kékfrankos, cabernet sauvignon, kékfrankos, merlot, syrah
Borkészítés: nagy méretű, ászok hordóban erjesztett és érlelt tételek
Tovább a borászat oldalára >>
Villa Sandahl, Badacsony
Christer Sandahl és Bakó Ambrus
Terület: 10,5 ha
Dűlők: Kezdet (Genezis), Gróf domb, Püspökudvar
Szőlőfajták: rajnai rizling, olaszrizling, furmint
Talaj: bazalt alapkőzet, pannon üledék
Borkészítés: egészfürtös préselés, frakcionált must, 100% acéltartály, nagyon lassú (3-6 hónap) hideg erjesztés
Tovább a borászat oldalára >>
Villa Tolnay, Csobánc
Philippe Oser és Nagy László
Terület: 16,9 hektár termő és 5,3 hektár telepítés alatt
Dűlők: Csobánc-hegy szoknyája
Szőlőfajták: rajnai rizling, chardonnay, olaszrizling, sauvignon blanc, zöldveltelini, cabernet franc és sauvignon, merlot, pinot noir
Talaj: a hegy szoknyájának bazaltos, löszös talaja, homokos foltokkal
Borkészítés: kevés vegyszer, sok zöldmunka, a legnagyobb energiaszintű, rétegzett talajú területeken. Zúzott, bogyózott alapanyag 16 órán át a présben áztatva, kén nélkül, hosszan finomseprőn tartva, ritkán felkeverve. Érlelés a legkiválóbb osztrák Stockinger oválhordókban és 500 literes francia Boutes tölgyben
Tovább a borászat oldalára >>