Bortársaság - FoxPost

A Bussay Lányok - Tovább, Csörnyeföldön

Volt egy tartalmas kedd délutáni kóstolónk. És amikor Bussayék Esküvéje után a traminire is sor került, már csak egyetlen kérdésünk volt - mikor megyünk László feleségéhez és lányaihoz. Csütörtökön már ott voltunk: Tormafölde, Szentmargitfalva, Kányavár, Csörnyeföld. Ilyen mesebeli neveket adnak arrafelé a falvaknak.
Hárman vannak: Laci felesége, Ágnes – kilenc apró zalai falu, jegyzője. A nagyobbik lányuk, Dóra a borászat mellett édesapja háziorvosi praxisát is továbbviszi. A kisebbik, Bianka a bor mellé édesanyja szakmáját választotta. Jövőről, emlékekről, borról és Csörnyeföldről beszélgettünk a felejthetetlen panoráma és öt kutya mellett a Kövecses-hegy oldalában. A horizonton a szlovén és a horvát hegyek, alattunk a párát adó Mura, és szépen gondozott szőlősorok. Dóri pedig mosolyogva mesél. Közben négyen felváltva dobáljuk a teniszlabdát egy Jack Russel-terriernek. Órákig, folyamatosan.

Rég voltunk nálatok
Öt és fél hektár szőlőnk van, egy táblában, a pince körül. Tavaly augusztusban a borászatot testvéremmel és édesanyámmal vettük át. Szerencsére van egy állandó emberünk. Ő a mi Gyuszink, aki évek óta velünk van, és édesapánk mellett tanulta a borkészítést.

Apu

Apu egészen különleges ember volt. Rengeteget tanultunk tőle: bár borász iskolába nem engedett minket, azt mondta, nem akarja, hogy elrontsanak, az erdőben, a szőlőben mindent megtanított nekünk a természetről. Bianka, a húgom azért most borásznak is tanul.

Ahogy indult

87 óta jártuk a zalai dombokat apával. Akkortájt szerettek bele ebbe a helybe. Pécsről jöttünk, szőlőnk még nem volt. Apunak hozták a bort a betegei. Egyszer azt mondta anyának: „Vagy elköltözünk, vagy szőlőt telepítünk, annyi rossz bort kell, igyunk mostanában.” Valahogy így indult az első hazai kézműves története.

Ami változik

Ahogy nem mindegy egy gyereknek, hogy a 38. vagy a 40. hétre születik, mi is a tökéletes érettségre törekszünk. Érleltebb, tartalmas, vastag borokat készítünk. Csak az Esküvé stílusán változtattunk. Az most frissebb, fürgébb lett, több olaszrizlinggel.

Tovább, Csörnyeföldön

Mindenben egymás ellentétei vagyunk. Így tökéletesen kiegészítjük egymást ebben a Bussay történetben. Mint a rajnai az olaszrizlinget Apu Esküvéjében.

 

Több kép a pincéről >>>

Bussay