Április+ Válogatás

A borban van egyfajta egyszerűség, amihez mindig vissza lehet térni. Ami miatt szinte fél mondatba lehet sűríteni mindent, amit tudni érdemes. Vannak borászok, akik ezt a keresetlenséget tartják szem előtt, amikor a pincében dolgoznak. Kihagynak pár lépést a nagykönyvben írtakhoz képest, helyette megérzések alapján döntenek, nagy helyismeretük van, jó ízeket keresnek és régi, bevált módszerekre hagyatkoznak. Stílusuk ideológiától független és időtlen.

Április+ válogatásunkhoz hat ilyen borásztól választottunk egy-egy bort, ami különösen témába vág. Egyetlen kivétel most is Philippe Pacalet: tőle nem egy, hanem három bort emeltünk ki, amikből véletlenszerűen válogatva tettünk minden kartonba egyet-egyet.

 

 

Dr. Illyés Miklós Cabernet Sauvignon 2019

Dr. Illyés Miklós három hektár szőlőt művel a szekszárdi Porkoláb-völgyben. A növényvédelem a kezdetektől organikus, kézzel szüretelnek, a szőlősorok a ház közvetlen közelében vannak. A szüretet héjon erjesztés és hosszú áztatás szokta követni, majd a teljes mennyiség összesen 13 darab használt mecseki tölgyhordóban érik. Most is egy évvel szüret után kóstoltunk a pincénél, ekkor jelöltük meg a hármas számú cabernet hordót, amit Miklósék februárban palackoztak nekünk egyenként, kézzel, közvetlenül a hordóból. Lédús, mély ízű, fűszeres illattal, gazdag hordós ízekkel.

 

 

Descendientes De J. Palacios Pétalos 2019

Spanyolország észak-nyugati csücskéből, antik borvidékről, meredek lejtőkről, Bierzoból. A meghatározó helyi fajta a mencía, Alvaro Palacios és unokaöccse Ricardo Perez ezen a birtokon kizárólag ezzel a fajtával dolgozik. Ennek a 60-100 éves gyalogművelésű tőkéiről válogatták a meleg és érett ízű, mégsem nehézkes Pétalost is. Illatban inkább fűszeres és virágos, kortyban részletgazdag, hosszú és emlékezetes. Modern spanyol vörös egy ikonikus termelőtől.

 

 

Bott Frigyes Muzsla 2019

Új bor a sorban, amiből már 2018-ban is készült egy kevés a pincénél, majd szinte hetek alatt fogyott el. 2019-től viszont több hordóval készül belőle, faluborként a pince Just Enjoy belépői után megadja a következő szintet, ahol már ugyanaz az élvezeti érték termőhelyi karakterrel kapcsolódik. Kimunkált és finomra csiszolt natúr fehér kevés seprővel, ásványos ízekkel, szűrés, derítés nélkül palackozva. A három fajta (rajnai rizling, pinot blanc és sauvignon blanc) egész fürtből préselt és héjon áztatott alapborai kerültek házasításra a legjobb arányban.

 

 

Weninger Fehérburgundi 2018

A Frettner-dűlő pinot noirnak hitt tőkéiről az első szűzterméskor derült ki, hogy valójában pinot blanc. Tehát a furmint melletti egyetlen fehér fajta a pincéhez szinte véletlenül került, viszont most már biztos helye van, évről-évre gazdag és rétegzett bor készül belőle. Palával kevert erdőtalaj, biodinamikus művelés, zöldellő sorközök. Kézi szüret, válogatás és feldolgozás után spontán erjedt hordóban, majd további félévig érett. Élő anyag, élénk ízek, ködös megjelenés, szűretlen palackozás.

 

 

Sagmeister Kanias Furmint 2017

Sagmeister Ernő a Szerémségi Tarcal-hegyen szőlészkedik, 2020-tól összesen két hektáron. A török korig ez volt a magyar királyság elsőszámú borvidéke, sokak szerint a Kárpát-medencei borkultúra és a furmint fajta is innen terjedt szét. Utóbbit sokáig egyáltalán nem műveltek a hegyen egészen 2009-ig, amikor Ernő és akkori társa vissza nem telepítette ide. Három dűlője, így a Kanias (kányás) is a Fruska Gora nemzeti park közvetlen szomszédságában van, részben emiatt, részben pedig mivel „ez a kezdetektől lelki igény volt” a művelés a teljes területen organikus, vegyszermentes. Préselés egész fürtökből, erjesztés spontán, érlelés két évig használt hordóban, palackozás szűrés, derítés nélkül. Sokáig érlelhető, lassan öregedő, könnyen iható.

 

 

Philippe Pacalet Chambolle Musigny 2013 / Gevrey-Chambertin 2013 / Nuits St. Georges 2013

Philippe Pacalet Burgundiától délre, Beaujolais-ban született, ahol családi körben a borvidék ikonikus borászai (Marcel Lapierre, Jules Chauvet) mellett nőtt fel. Ilyen alapokkal érkezett Burgundiába, ahol évekig készítette a hasonló jelentőségű Prieuré Roch birtok borait, majd 2007-ben saját birtokot indított Beaune-ban. Tíz éve itt látogattuk meg, azóta pedig minden évjáratban válogatunk a legjobb borai közül. Válogatásunkba most a kis összmennyiségek miatt a 2013-as évjárat három nagynevű faluborából osztottunk el véletlenszerűen egy-egy palackot. Chambolle Musigny a lágy színekről, finom szerkezetről, Gevrey Chambertin a mélyebb, vastagabb ízekről szól, Nuits St. Georges pedig enyhén rusztikus szerkezetével és hedonisztikus, gazdag ízeivel valahol a kettő között helyezkedik el.