Az első furmint Léglitől, ami Szigeti

„Szigeti néven ez a fajta a török idők előtt jelenvolt a borvidéken. Néhány éve a kezembe került egy 1921-es balatonboglári Chateau Simon (Boglári Simon Jakab egykori vaskereskedő bora) Bánomhegyi Furmint címkéje. Ez volt az áttörés: ekkor kezdtem kutatni a fajta múltját Bogláron. Kellett egy jó terület is a furmintnak: a János-hegy fölső vágójában egy erősen erodált területben találtuk ezt meg, ahol 2010-ben, kínkeservesen, egy hónap alatt telepítettük el a Szepsy Istvántól, az Úrágyából válogatott oltványokat. Azóta organikusan műveljük, s bár a bio minősítés még nincs meg, harmadik évjáratban bio a szőlő. 13-ban, egy nagyon szép őszi napon, gyönyörű napsütésben szedtünk a löszről 30 hektó borra való érett szőlőt. A kíméletes préselés, ülepítés után 500 literes fahordóban, saját élesztővel erjedt, majd 7 hónapot pihent fában, mielőtt az új köntösben, csavarzárral letöltöttük. Komoly bor lett, jól iható, zamatos, megállja a helyét bármilyen étel mellett. Várakozás van bennem: öröm, hogy termőre fordult és az első termést le tudtam tenni az asztalra. Gyümölcsben, finom sósságban, zamataiban igazán szép lett, én nagyon-nagyon szeretem ezt a bort. Sosem fogom megbánni, hogy a furmint mellett döntöttem: sokat kell vele dolgozni, nagy kihívás, hogy szép, egységes ültetvénnyé álljon össze, de megér minden munkát. Nagyok az elvárások a furminttal kapcsolatban mostanában. Mi most egy lehetőséget kaptunk, hogy megmutassuk, milyen arcát mutatja a fajta a Balaton parti löszön.”