Ezen kívül is van még egy csomó jele, hogy illatos van az üvegben.
Például a fajta, ami leggyakrabban sárgamuskotály, tramini, irsai olivér, zenit vagy cserszegi fűszeres. Kivétel persze van, de jellemzően acéltartályban, élesztővel beoltva készítik őket. Szinte csak elrontani lehet - mondaná egy sokat látott borász, annyira gyorsan és irányítottan készülnek, de azért a szőlőn sok múlik. Mivel egytől-egyig korán érő fajták, fontos, hogy tökéletes érettségben szüreteljék őket, különben oda a frissesség. Pont a gyorsaság és az egyszerű technológia miatt az illatos fehérborok sosem drágábbak 1-2 ezer forintnál és már ritka, hogy ne csavarzáras palackba töltenék őket – ami egyáltalán nem ördögi, a bor így tovább friss marad és a dugóhibák is elkerülhetők.
Illatost választani biztos pont, akár egy étteremben ülve vagy egy nyáresti sütögetés alkalmával. Mert friss és üdítő, mert alacsony az alkoholtartalma, jók a savai, csupa gyümölcs és szinte mindenki szereti.
Úgyhogy mi is összeültünk, megkóstoltunk több tucatot a Csendes Társban és kiválasztottuk a nekünk legjobban tetsző tizenegyet, olyanokat, amiket mi is szívesen iszunk majd a meleg nyárestéken a teraszon:
Tramini
Név: a dél-tiroli Traminról
Változatok: fűszeres tramini (pl. Pannonhalma), piros tramini (pl. Badacsony)
Szőlő: kicsi pirosas bogyó, szabálytalan fürt
Bor: Aranysárga, alacsony savú, olajosabb. Rózsavíz, szappan, fűszerek, törökméz, gyömbér.
Sárgamuskotály
Név: muscat lunel = muscat blanc
Szőlő: kicsi bogyó, nagy, tömött fürt, lédús, aszúsodásra hajlamos
Bor: jó savú, friss szőlő zamat, édes érzet
Irsai Olivér
Név: Valós személy volt. Irsai József fiáról nevezte el Kocsis Pál, nemesítő.
Eredet: 1930-ban a pozsonyi fehér és a csabagyöngye keresztezésével
Szőlő: kicsi bogyó, közepes, laza fürt
Bor: zöldes-sárgás szín, muskotályos zamat, lágy savak, viszonylag gyors öregedés
Zenit
Eredet: Király Ferenc nemesített ezerjó és bouvier keresztezésével.
Szőlő: bőtermő, laza fürt, feketén pontozott bogyó
Bor: fűszerek, fehér gyümölcsök, borsmenta
Illatos cuvée-k
Gyakran több illatos fajtát vagy illatosokat más karakterű borokkal házasítanak, hogy frissebbek, ropogósabbak legyenek. Négy, amit kár lenne kihagyni:
A friss illatosokon kívül néhány olyan bort is megkóstoltunk, amik kívül esnek a könnyű, gyümölcsös kategórián, de nem akartunk elmenni mellettük szó nélkül. Három izgalmas, összetett és ásványos tramini, az ország határokon éppen túlnyúló három szegletéből: