Bakó Ambrus - Az Ambrustól

„2003 után ez volt a legmelegebb tenyészidőszak, ráadásul a forró ’11 előzte meg, amikor minden vizet elveszített már a talaj, így már kora tavasszal szenvedett a növény. Rendszeresen lehetett látni a rajnainkon, hogy az apró hajtások mellett a hajtásnál is nagyobb fürtöt nevelt a szőlő. A szárazságban az olasz- és a rajnai rizling a fürtre, a gyümölcsre koncentrált. A kéknyelűnek bezzeg nem a termés volt az első – magát mentette. Tudunk olyan helyről a hegyen, ahol csak az októberi esők idején hajtott ki. Ilyen ez a fajta. 2012-ben összesen 90, maximum 6 hektós méretű kis edényt használtam erjesztésre és érlelésre. Azért ennyit, mert az a tapasztalatom, hogy ezen a meleg területen együtt erjesztve és érlelve kevesebbet mutatnának a boraim. Így, kis tételekben iskolázva, majd házasítva őket még jobb lesz a végeredmény. 9 spontán erjesztett kis tétel, 90 edényből: nagyon jó szakmai játék és remélem, hiteles, érdekes végeredmény.”

Első körben hét kis tétel érkezik a polcokra. Egy élénk, könnyed kéknyelű, egy kerek, érett olaszrizling, és gyümölcsös, gazdag rajnai az alap sorozatból. A dűlős borok közül az első palackba került budai zöld Teraszok néven debütál, 187 palackkal, A Bakról olaszrizling-chardonnay házasítás érkezik: virágos, gazdag és telt. Őket követi a Teraszok elegáns és ásványos olaszrizlingje és a nagytestű és buja A Gróftól olaszrizling 500 palackja. Ősszel jelenik majd meg két kis tétel, A Villa Mellett kéknyelű és A Rózától olaszrizling.