Balassa István

„Nekem öt hektár a teteje. Van a mennyiségnek és a minőségnek egy metszéspontja, amit egy ember be tud látni. Nálam ez az öt hektár. Egy dűlő adottsága akkor mutatkozik meg leginkább, ha járjuk a határt, együtt élünk a parcellával és a természettel. Évről évre tapasztalunk, tanulunk, fejlődünk. Ami működött ’10-ben, teljesen újra kellett fogalmazni ’11-ben. Ilyen domináns, meleg évben lassabban jelenik meg az egyes dűlők közötti különbség. Kizárólag másodtöltésű hordóval dolgozom, az első töltés sosem kerül palackba. Elnyomná a dűlő karakterét.”

 

Dűlők:
Nyulászó Mád, sárgás, kvarcos riolit, barna agyag
Betsek Mád, fehér riolittufa, andezit, kvarc
Szt. Tamás Mád, vörös agyag, vörös riolit
Hangács Mád, riolittufa, rengeteg zeolittal
Thurzó Tokaj-hegy, fekete dácit és vörös piroxin
Mézes-mály Tarcal, lösszel fedett kvarcos, andezites, riolitos kúp


Borász: Balassa István (36)
Pince alapítása: 2005
Terület: 5,2 ha 7 dűlő, 22 parcella a Mád környéki területeken
Éves termelés: 8000 palack

Borkészítés és borstílus: parcellánként szelektálva szüretelt furmint, hárslevelű és zéta, kis présben préselve, a színmust és a préslé egyben kezelve. 1 napos mustülepítés, erjesztés és érlelés kizárólag másodéves hordóban, derítve, egyszer szűrve, palackozva. Dűlőre szüretelt, parcellánként szedett üde és mély, komplex dűlős fajtaborok, amelyeknél a legfontosabb cél az egyes területek stílusának, egyedi ásványainak és jellegének bemutatása.