Balassa István - Tokaj

Tokaj 2013 évjáratkörkép

„A minőség elsősorban az alapanyagtól függ, a szőlő minősége pedig akkor a legmagasabb, amikor leszeded. A feldolgozás minden lépése csak ront rajta. A spontán erjesztéstől nem lesz jobb a bor, csak más a stílus. Már bohémabban tervezek. A dűlőben megnézem a köveket és a talajt, és már el is képzelem, hogy milyen lesz a bor. 2006-ban vetettem meg a lábam a Betsekben. Ahogy bicikliztem a dűlőben, észrevettem, hogy méterről méterre változik a kőzet és a geológiai összetétel. Így született meg a Betsek trilógia gondolata. A termőhelyet nem tudod megváltoztatni. Vannak történelmi, és jelenlegi adottságok, amik a klímaváltozással jelentősen módosulnak. Míg régen a magas cukortartalom elérése volt a cél, addig ma a száraz borok kapnak fontosabb szerepet. Mások a szempontok.” – Balassa István

Borász: Balassa István

Dűlők: Donáth, Thurzó, Mézes-mály, Hangács, Kakas, Betsek, Nyúlászó, Szent Tamás, Bomboly

Pince alapítása: 2005

Terület: 7 ha

Éves termelés: 10 000 palack

 

Pisti szerint a hárs hamarabb adja le a nyomatékot, míg a furmint, bár lassabban fejlődik, lassabban is

öregszik. A spontán kontra irányított erjesztés kérdést nem bonyolítja: elindulsz egy úton, és azon mész tovább – mondja. Ő a spontán utat választotta, az erjedés természetes élesztőkkel, fahordóban zajlik. Hordóhasználatnál alapelv, hogy hagyja érvényesülni a termőhelyi hatást, nem engedi, hogy a fa uralkodjon a gyümölcsön. Újfahordós tételt nem tölt le. Második évben édes bor kerül a hordókba, és csak a harmadik évtől használja őket száraz borok érlelésére – épp, amikor az Oremus már eladná őket.

 

Tokaj 2012 évjáratkörkép >> 

Tokaj 2011 évjáratkörkép >>