Balassa István - Tokaj

Tokaj 2015 évjáratkörkép

„Egyedül 2013 volt még ennél is jobb”

2015?

2011-hez hasonló, kiemelkedő évjáratnak tartom, egyedül 2013 volt még ennél is jobb. A szüreti időpont évről évre egyre korábbra tevődik. Tíz évvel ezelőtt még egy hónappal később kezdtük szedni a szőlőt – fel kell készülni a további melegedésre. A hozamkorlátozás változtatásával valamelyest tudjuk befolyásolni a szőlő érési folyamatait.

2015-ből kilenc száraz borom lesz: Bomboly, Nyúlászó, Thurzó, Mézesmály, a Betsek-trilógia és a két Betsek hárs. Édesnek pedig ott a Villő.

 

Bomboly és Balassa – a keleti oldal. Miért éppen ez a dűlő, mit tud a Bomboly?

A maga 120 hektárjával ez a legnagyobb dűlő Tokaj-hegyalján. Régen az volt itt a terv, hogy a Mály-patakot felduzzasztva mesterséges tavat hozzanak létre, így indukálva aszúsodást a térségben. A teljes Bomboly három részre osztható, nekem ebből a keleti oldalon van 2,7 hektárom. Keleti oldal, de nyugati fekvés, erősen ásványos terület: andezit, kvarc, riolit, zeolit. Azért szerettem bele, mert innen tudok olyan homogén tételt hozni, ami száraz bornak tökéletes lesz. Ezzel együtt 10 hektáros lett a Balassa-birtok, ebből 7 termő.

 

Tokaj 2013 évjáratkörkép >> 

Tokaj 2012 évjáratkörkép >> 

Tokaj 2011 évjáratkörkép >>