Beaujolais - Amiből kettő van

Beaujolais-ból kettő van. Az egyik A híres és kevésbé értékes, a másik az ismeretlen és értékes. A híres a primőr, a Nouveau, avagy Beaujolais Nouveau AOC, amely november 21-én érkezett és mára szinte el is fogyott, a másik a Cru Beaujolais, a vidék össztermésének 2/3-át kitevő hosszan érlelhető nemes. Elsőre nem tudtunk teljes képet adni a borvidékről, így most ajánlások alapján három borásztól felvillantunk néhány szép bort, a teljesség igénye nélkül. jövőre elmegyünk, kóstolunk és behozzuk, ami a legjobban tetszik.

Beaujolais Burgundia déli szomszédja. A vörösborok itt többnyire bakon művelt gamay-ból készülnek, ami a pinot noir oldalági rokona, a fehérek chardonnay-ből, elenyésző mennyiségben. A Cru Beaujolais a „szegény ember burgundija”, a frissítő, gyümölcsös borra, de súlyra, csersavra nem vágyók megváltója. Helyi értékét tekintve a mi kadarkánk francia megfelelője.

Az utóbbi években a világ legismertebb borkritikusai közül vagy féltucatnyiról derült ki, hogy otthon saját örömére és saját pénzéből beaujolais-t iszik, de az áttörést 2009 hozta meg, és a rá következő szintén kiváló két évjárat konszolidálta. Egy nagy burgundi pinot komplexitását és strukturáltságát a legjobb Cru Beaujolais-tól sem várhatjuk el, viszont egy jó Cru Beaujolais nagyobb élmény, mint egy közepes burgundi. Ja, és harmadannyiba kerül.

 

 

A gamay

A pinot noir egy bőtermő, vékony héjú, korai érésű rokona, amelyet itt többnyire hagyományos módon, bakon művelnek. Igazi francia eretnek: több herceg is vallásháborút folytatott ellene a vidéken, mígnem Burgundiából még az írmagját is kiirtották a pinot noir és az igaz hit lelkes védelmezői. Ahogy Jó Fülöp, budgundi herceg fogalmazott, amikor a gamay elleni rendeletet megerősítette: "Burgundia hercegei arról híresek, hogy mindig a keresztény világ legjobb borait készítették. Megőrizzük hírnevünket."

 

Beaujolais

Több mint 10 000 hektáros, szőlővel sűrűn telepített terület, amely délebbi fekvése és védett völgyei miatt Burgundiánál melegebb klímájú, palás, gránitos, délebbre haladva homokköves talajú terület, mészkőfoltokkal. Észak a komplexebb, testesebb borok szülőhelye, délen inkább gyümölcsös, könnyed borok kerülnek palackba. Legismertebb területei talán a szélmalmáról elhíresült Moulin-à-Vent, Fleurie, Morgon és Brouilly, de ugyancsak a legmagasabb Cru besorolást kapták a Régnié, Chiroubles, Côte de Brouilly, Saint-Amour, Chénas és Juliénas is. A Cru besorolás itt is a legmagasabb minőséget jelenti: mivel ezeken a területeken nem készül Nouveau, a helyi borászok gyakran fel sem tűntetik a borvidéket címkéiken, hogy ezzel is megkülönböztessék magukat az évi 75 millió palackkal előállított újbortól, a Nouveau-tól.

Mivel évek óta tervezzük, de idén sem jutottunk el Beaujolais-ba, burgundy borászaink és a borvidékbe szerelmes barátaink tanácsai alapján kóstoltuk végig a beszerezhető helyi borokat és választottunk ki néhányat közülük, tökéletesen szubjektív módon. 

 

Pierre-Marie

 

Pierre-Marie Chermette

Amikor Beaujolais felől érdeklődtünk burgundiai barátainknál , David Croix ajánlotta Chremette-ék birtokát. Először egy nouveau érkezett tőlük, el is fogyott gyorsan, most elsőnek egy Fleurie Cru vörösbor, december hatodikán pedig egy vagány blanc de blancs Crémant került a polcra a kóstolók alapján.

 

 

Jean-Paul Brun

Kis borászat, amelyet Thibault Lieger-Belair ajánlott Beaujolais-ból. Primőr borát nagyon szerettük, néhány nap alatt elfogytak, a Cru kategóriában egy jellegzetes termőhelyről, a szélmalmáról elnevezett Moulin á Vent területről hoztunk egy gamay-t.

 

TLB

 

Thibault Liger-Belair

Thibault-tól a borkészítésben sem idegen a kísérletezés, miért lenne ez másként a termőhelyek megválasztásában? Burgundiától délre, Beaujolais-ban is vásárolt néhányat az általa legjobbnak ítélt területekből, ahol a legszebb parcellákat kutatja. Most két egészen kis tételt mutatunk be tőle, hogy tovább színesítsük a képet.