Béla és Bandi

Bandi szerint hárman vannak testvérek. Körülbelül egy idősek. Béla, ő és a traktor. Bár az egyik tesót nemsokára lecserélik egy újra, az amerikai John Deere-re. Zöld lesz, mert Bandi szerint a traktor az zöld és amerikai. Pedig igazából négyen vannak: Béla feleségét, Mentovics Évát sokan a gyermekeknek és felnőtteknek írt könyveiből ismerik, de csak azok, akik még nem kóstolták a zsenge zöldborsólevesét.

Béla és Bandi Béla és Bandi Béla és Bandi Béla és Bandi Béla és Bandi

Miért pont Balatonszőlős?
Béla: Anyai ágon régóta itt élünk, édesapámék a közeli Nagyvázsonyból költöztek ide. Földszerető, dolgos, gazdálkodó emberek voltak, egy ideig nagybirtokosnak hívták őket, később kulák lett belőlük.
Bandi: Nemigen van ilyen hely a világon. Felülről a mészköves, agyagos talajú Gella-hegy téríti el a vihart, jégesőt, délen a dombok mögött a Balaton, a faluban négy forrás fakad és a környéken itt a legváltozatosabb a talaj. Az avarok, a rómaiak már lakták, művelték ezt a gyönyörű völgyet.
 
Ki miért felel?
Béla: Bandi szó szerint egész nap a szőlőben van. Fülesből szól a zene, alatta a négyhengeres, 4500-as traktor, napközben csak szüretkor látjuk a pincében, mert az inkább az én területem. Ő teszi le az alapokat, a végeredmény az én felelősségem.
 
Iskolában tanultátok a borászkodást?
Béla: Szerencsések vagyunk, klasszikusan apáról fiúra szállt a szakmánk. Csak gyorstalpaló iskolát végeztünk, igaziból borászok lépésről lépésre lettünk és tanulunk azóta is, folyamatosan. Régen itt mindenki földdel foglalkozott. Ahhoz, hogy valaki borász legyen nem papír kellett, hanem tudás, tapasztalat és alázat, hogy meghallja az ember, amit az idősebbek mondanak.
Bandi: Nagyapától és apától tanultunk mindent. A nagypapa precíz ember volt. Sokan azt figyelték, hogy mit és mikor csinálnak Fodorék kinn a földön és szépen követték azt. Amikor nagyapám ezt mesélte, csak nevettem rajta, most nagyon jólesik, hogy néhányan a faluban a mi munkánkhoz igazítják a magukét.
Béla: A legfontosabb, amit megtanultunk tőlük és néha a magunk kárán, hogy az élet minden területén, így a szőlőben is egészében kell nézni a természetet. Holisztikusan gondolkodtak, csak fogalmuk nem volt erről.
 
Ezeket a szavakat sokszor halljuk mostanában: bio, öko, organikus, biodinamikus… Ti melyik is vagytok?
Béla: Nem cél a bioművelés, legfeljebb eszköz. Lassan jutottunk el idáig, folyamatos tanulással, rengeteg csalódással, felismeréssel és régi dolgok újra felismerésével.
Bandi: 16 éve csak a szőlő és a bor van az életünkben. Azóta alakulunk. Évek óta nem permetezünk vegyszerekkel, a rezet és a ként is elhagytuk és próbálunk a természetes egyensúlyra törekedni.
Béla: A család mindenét elvesztette a kulák korszakban. 2 x 800 öllel kezdtük újra, kis lépésekkel 10 hektárig növekedtünk, ez a teteje. Kis területekben, a faluhoz közeli, de egymástól távoli parcellákban termelünk, ahogy erre egykor szokás volt. A régiek tudták, hogy miért így csinálják: ha a fagy elvitt a hatból egy táblát, a másik öt megmaradt a családnak. A mai világban, ebben a társadalomban viszont mindenki többet vesz el, mint amit ad, közben aggódva figyeljük, hogy mikor bosszulja meg mindezt a természet. A természetesség mélyről indul. A mesterséges dolgokat  visszaszorítjuk, a talajt és a szőlő immunrendszerét erősítjük. A szőlő is olyan, mint az ember: ha erős az immunrendszere nem betegszik meg, nem kell neki gyógyszer.
Bandi: Nagyon hiszem, hogy a Kárpát-medencében több száz évre elegendő tápanyag van a talajban, de egy stresszelt növény nem tudná azt felvenni.

Balaton az egyik bor. Ennyire fontos?
Béla: A legfontosabb. Először a Béla és Bandi név és a traktoros címke született meg Tálos Attilának és Ipacs Géza grafikusnak köszönhetően 2006-ban. Később jött a Balaton. Gyerekkorunkban sokat jártunk a tóra, most a füredi borhetek alatt a parton töltjük a nap nagy részét – ez egyben a nyaralásunk is.
Bandi: Innen a hegyről naponta rácsodálkozunk a tóra, de nem tudnám megmondani mikor ugrottunk fejest utoljára.