Bestillo Birs Pálinka - Lépésről-lépésre Boldogkőváralján

Végy egy mesebeli fekvésű és nevű falut, határában egy mesebeli várral. Végy három gyereket, akik hat évesen már a falu gönci kajszi fái között töltik a nyarat és akikből, amire felnőnek budapesti közgazdász, újzélandi házi cukrász és épületgépész lesz. Adj hozzá egy lányt Almádiból, rengeteg, kézzel szedett, válogatott gyümölcsöt, egy kis szent őrületet, egy csúcsminőségű lepárlót és nagyon-nagyon sok munkát. Aztán várd, hogy pálinka legyen belőle. Megnéztük, hogy készül a birspálinka Boldogkőváralján, a Bestillo-nál, ahol a két alapító tulajdonos házaspárral, Czakó Mónival és Gáborral, Debreceni Klárával és Vavrek Zsolttal, no meg a birsek bolyhait lelkesen kefélgető szüleikkel beszélgettünk faluról, gyümölcsökről, pálinka készítésről és a környék jövőjéről, a Gönci kajszibarackról.

A Hernád folyó melletti dombokon járunk, ott, ahol a Cserehát dombjai Zemplén hegyeivel találkoznak. Felfedezésre váró szöglete ez az országnak a kéktúra mentén, mégis több a kassai turista, mint az itthoni. Pedig meseszép vidék: többek között innen származik a Vizsolyi Biblia, itt főzik országos hírű ételeiket a Dudás fivérek az Anyukám Mondtában és a hét tündér által emeltetett boldogkő várában írta Balassi a Borivóknak való című versét, hogy valami boros kötődése is legyen a történetnek. A tokaji borvidék pedig gyalog sem több mint egy óra, ha kilépünk a hegyeken át.

 

 „Most 40 mázsa válogatott, egészséges birs érkezett, az alföldről. Ez az egyetlen gyümölcsünk, ami nem a környéken terem. A birs valamiért nem szereti az itteni talajt. Hogy egészséges, sérülésmentes maradjon, soronként pakolva a műanyag ládákban hozzuk a főzdébe a gyümölcsöt – kezdi a történetet Czakó Gábor pálinkafőző mester. Ő az, aki a gyümölcsöt felkutatja, válogatja, aki beolt, éjszaka figyeli az erjedést, főz, és senkit nem enged a számítógéppel is ellenőrzött üstök közelébe.

Az első feladat, hogy az olajos szőröket egy kefével egyenként letakarítják a szüleink, hogy a pálinka íze tökéletesen tiszta legyen. Ezután kivágjuk a hibás részeket és ledaráljuk a gyümölcsöt. Ehhez a nagyon illatos, de még száraz fűrészpornak látszó gyümölcspéphez vizet adunk, hogy könnyebb legyen a „szállítása”. Oxigéntől elzártan, hűtve, beoltva erjed az alapanyag, fajélesztővel, amíg maximum 3% alkoholtartalmúra kierjed a cefre. Ezután azonnal lepároljuk a háromtányéros lepárlón. Hűtés és 2-3 hónapos tartályos pihentetés után állítjuk be a végleges, 40%-os alkoholtartalmát.ű

 

Boldogkőváraljai vagyok, nekem a legkedvesebb a gönci kajszi. Illatos és széles a pálinkája, de lekvárnak sem utolsó. Telepítettünk is belőle hat hektárt a vár fölött. Organikusan műveljük, gyógynövénykivonatokkal permetezzük, ezzel téve ellenállóvá a kórokozókkal szemben. A birset azért szeretem, mert abban a legmagasabbak az aromatüskék. Ő adja a legillatosabb, legintenzívebb pálinkát, éppen olyan, mint a gyümölcs, amiből készül.”

 

További képekért kattintson a fotóra.

Bestillo