Bori és Emil – Késa Birtok

„A Tege az milyen név lenne? – kérdezte pár éve Tálos Attila egy reggeli megbeszélésen. Vörösbornak vagy fehérnek? – kérdeztünk vissza. A fiamnak… – volt a válasz.”

Most pedig Késa. Ezzel az első hallásra szokatlan névvel állt elő Konyári János kisebbik lánya. A most születő apró, családi pince Boriék kislányáról és Szent István feleségéről, Gizelláról kapta a nevét: Késa a régi, becézett alak.

 Bori és párja, Kvák Emil egy kis tétellel, a 2015-ös Rizlinggel debütálnak. „Az Ikon Borászatban végzett munka mellett saját birtokon a legfontosabb számunkra az önállóság, hogy megtanuljuk, hogyan tudunk létrehozni valamit magunktól. Továbbá, hogy szakmailag megvalósíthatunk minden kis apróságot, ami az évek során felmerült bennünk. A 4 hektáros birtokon összegyűjtöttük a számunkra legkedvesebb fajtákat. A szőlőművelésben fő szempont, hogy kompromisszummentesen alakítunk ki mindent: faoszlopok, ésszerű növényvédelem, kézi megmunkálás. A termést kizárólag jó évjáratokban dolgozzuk fel, máskor szőlőként értékesítjük. A borkészítésben kísérletezünk a hőmérséklettel, élesztőkkel, gravitációval, fahordókkal. Izgalmas, szakmai játék.” – Konyári Bori