Czider

Tölyhi Orsival és Szabó Katával kézműves söröket kóstolva találkoztunk. Orsi közgazdász, Kata pszichológus Buda-pesten. Ketten együtt viszont ciderkészítők Vértesbogláron. „Annyira jó és bőséges a magyar almatermelés – miért ne lehetne belőle magyar cidert készíteni? – így indultunk neki 2010-ben egy kóstoló után. Szakirodalom és képzés híján

az internetet és külföldi könyveket hívtunk segítségül Katával, majd Angliában egy kézműves üzemben tanultam ki a mes-terséget – meséli Orsi.

2012 májusában már egy angol ciderversenyen szerepeltünk: egyetlen külföldiként 17-ből a lelkesítő 4. hely lett a miénk. Katáék vértesboglári családi háza – némi átalakítás után – ideális üzemmé is vált. Idén márciusban debütáltunk egy szárazzal és félédessel.”

 

Szénsavas almabor 100% magyar desszertalmából erjesztve. Adalékanyagok, kén, pasztörizálás nélkül, természetes módon készült. A kierjedt cidert nyírfacukorral édesítik. A szénsavasítás palackérleléssel, cukor hozzáadásával megy végbe. Friss, ropogós, könnyed, tannintól, testességtől mentes. Szűretlen, enyhén opálos, szalmasárga, az üveg alján természetes üledékkel.