Demeter Zoltán - Tokaj

Tokaj 2015 évjáratkörkép

„Egyet le kell szögezni: a bor nem magától készül el” 

2015?

A hőség miatt minden munkafázist korábbra kellett hozni. A pezsgőnek szánt furminttal becsületből megvártuk a szeptember elsejét, de a gyors érés hatására a bogyók héjából némi cseresség is kioldódott, amely természetes alkatrésze lett a boroknak.

Van-e bármi változás a borkészítésben az előző évekhez képest?

Számos újdonságot kipróbáltunk, ilyen volt a pezsgőszüretkor használt szárazjég, amivel védtük a szőlőt a felmelegedéstől, vagy a hordós érlelési idő tovább csökkentése. Ezáltal a teljes borkészítés gyorsabb lett, a boraim még gyümölcsösebbek, légiesebbek.

Jelenleg mi foglalkoztat leginkább?

Engem továbbra is az érdekel, hogyan jön a letisztultabb elegancia a furmint köré. Tisztaság, feszesség, vibrálás – ezeket keresem, és próbálom megalkotni a boraimban. A jó bor az, mely a második pohár vágyát meg tudja teremteni. A koncentráció mellett ehhez egyfajta könnyedség is szükséges. Jelenleg a száraz kategória nagy figyelmet kap a borvidéken, viszont a kidolgozottságuk nem végleges. Az édes bor továbbra is fontos identifikáló eszköz Tokaj számára, fel sem fogjuk, mennyire!

 

Tokaj 2014 évjáratkörkép >>

Tokaj 2013 évjáratkörkép >>

Tokaj 2012 évjáratkörkép >>

Tokaj 2011 évjáratkörkép >>