Nagyszerű élmény volt három napot velük tölteni. Kedves, laza és nyitott személyiségek, örültünk, hogy megismertük őket személyesen is. Szerencsére volt időnk várost nézni. BKV-t és autót nem szerettek használni, napi 10-12 km-t sétáltunk. A romkocsmákban ugyanolyan jól érezték magukat, mint a fine dining éttermekben. Mindketten sajnálták, hogy a Budai-hegyek kimaradtak a programból, de biztos, hogy nem utoljára jártak Magyarországon. Bár a hobbijaik száma végtelen – szörföznek, búvárkodnak, kardhalra horgásznak, hegyet másznak – mi most elsősorban a sauvignon blanc-jukra voltunk kíváncsiak.
A Dog Point név eredete az első telepesekhez vezet vissza, akik birkatenyésztéssel foglalkoztak Új-Zélandon. A nyájakra pásztorkutyák vigyáztak, de idővel az elkóborolt, elvadult kutyák falkába tömörültek, és azokból a birkákból vacsoráztak, amelyeket eredetileg védtek. Azt a bokros, bozótos vidéket, ahonnan vadászni indultak, a helyiek elnevezték Dog Pointnak.
Azért, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű trágya kerüljön a szőlőültetvényekre, és, hogy a gaz se szaporodjon el, ma is 2500 birka és 25 szarvasmarha felel a birtokon. Nem titok, hogy az alapítók kedvenc borvidéke Burgundia, ami a pince filozófiáján is meglátszik. Sauvignon blanc mellett chardonnay-t és pinot noir-t termesztenek, és a dűlők felfedezése, a terroir bemutatása elsődleges szempont náluk.

Eddig Marlborough egyik hatalmas előnye a kiszámítható időjárás volt – mesélik. – Az elmúlt öt évben mégis azt látjuk, hogy sokkal több a szélsőséges körülmény, amivel meg kell küzdenünk. Ez izgalmas kihívás lesz hosszú távon. Marlborough hamar sikeres lett a világpiacon, de ez a bizalom felelősséggel is jár. Folyamatosan keressük a határokat a szőlőfajta kapcsán. Új-Zéland még mindig új jelenségnek számít a világ bortérképén, és még fogalmunk sincs, milyen igazi lehetőségek rejlenek itt a sauvignon blanc szőlőfajtában.
2018 összességében kiegyensúlyozott, nyugodt évjárat, sauvignon szempontjából pedig kiemelkedő a borvidéken. A növekedési időszak meleg és száraz időjárással indított tavasszal és kora nyáron, ami gyönyörű alapokat adott a szőlő éréséhez. Későn érő fajtaként tud kihívás lenni a hűvös klímán ez a szőlőfajta, de 18-ban tökéletesen beérett, pont jókor, a szüreti időszak végére.
Az alap sauvignon blanc-nál is elmondhatjuk, hogy kézi szüret, egész fürtös préselés, finom seprőn tartás mellett készül, viszont a portfolió kakukktojása, mert csak részben erjedt spontán, és 100%-ban tartályos. Aki a szőlőfajta új-zélandi intenzitását keresi a borban, nem fog csalódni, de számíthatunk rá, hogy ez a sauvignon a pohárban idővel újabb és újabb rétegeket mutat meg magából.