Földalatti ellenállás - Három sör a meleg napokra

Csapatunk sörért (is) rajongó földalatti ellenállásának tagjai az elmúlt években félévente egyszer sub rosa összeülünk a Lánchíd utcai bolt emeleti irodájában. Egymást félszavakból is értjük és titkos,  sörös kifejezésekkel kommunikálunk. A találkozók célja, hogy összegyűjtve félévi tapasztalatainkat megkóstoljunk és kiválasszunk az évszaknak megfelelő söröket a választékba. Nyárra könnyű, friss keserűeket, télre, nehezebb, fűszeresebb, teltebb típusokat. Ez alkalommal is így volt. Egy májusi délelőttön megkóstoltunk jópár sört és közben bizonygattuk magunknak, hogy a sört nem lehet ám kiköpni, azt le kell nyelni, hogy teljes legyen az élmény. Az eredmény meg is született, nyárra ezeket a söröket ajánljuk.

 

Távoli Galaxis

 

Főzde: Rothbeer Sörfőzde
Kiszerelés: 0,33 l
Típus: amerikai IPA
Alkohol: 6,1%
IBU: 70
SRM: 10
ºB: 14,3

Schatzi Búza

 

Főzde: Monyó Brewing
Kiszerelés: 0,33 l
Típus: bajor típusú búza
Alkohol: 6,1%
IBU: 11
SRM: 5
ºB: 13,1

No Hop Limit

 

Főzde: Hopfanatic Sörfőzde
Kiszerelés:0.33 l
Típus: dupla IPA
Alkohol: 8,5%
IBU: 100
SRM: 14
ºB: 22

 

 

Titkos kifejezések jegyzéke:

IBU: értsd: IBU skála (International Bitterness Units scale) mellyel a sör keserűségét mérik, minél magasabb az érték, annál keserűbb a sör. Egy cseh pilseni például 35-45 körül mozog.
SRM: ezzel az értékkel a sör színét osztályozzuk, 40 felett már fekete sörről beszélünk
IPA: India Pale Ale, az ale azt jelenti sör (pontosítva felsőerjesztésű sör, vagyis erjesztéskor az élesztő a sör tetején lebeg), a pale azt, hogy világos, az india meg Anglia egykori koronagyarmatára utal: ugyanis ekkora távolságokon is biztosítani kellett a sör minőségét. Ezt a komló intenzív használatával oldották meg.
ºB: Balling-fok. A sörlé erjesztés előtt szárazanyagtartalmát (mindent a sörben, ami nem víz) jelöli százalékban. Tulajdonképpen a sör testességét mutatja.