Gilvesy Pincészet Szent György-hegy

A 13 hektáros, Szent György-hegyi birtok igazi szerelemgyermek: Robert Gilvesy, Kanadából hazatelepülve 1993-ban, első látásra beleszeretett a romos Eszterházy présház teraszáról nyíló panorámába. Az akkor megálmodott borászat mára vált valósággá, miután a műemlék ház és a modern feldolgozó elkészült a festői hegyoldalban, s az első három bor is palackba került. A Tarányidűlő 40 éves rajnai rizlingjét, a Mogyorós-dűlő 30 éves sauvignon blanc-ját és a Badacsony északkeleti lankáin termő szürkebarátot csapatmunkában készíti Robert, Ruppert Márton borász és Tóth Imre a szőlész, aki 2009 óta gondozza a területeket. A hegy szoknyáján, a jégkorszakban legyúródott bazaltos pannon homokon és löszön, ökogazdálkodásban termelik a szőlőt. A többszöri válogatás és bogyózás után, kíméletes préselést követően, hosszan pihen finomseprőn a must, mielőtt spontán vagy fajélesztővel beoltva erjedésnek indul a hűtött tartályban és hűtött fahordókban. Itt is érlelődik tovább a kierjedt bor, hogy gazdagsága mellett is megtartsa gyümölcseit, frissességét. „Egy kanadai dohányfarmon nőttem fel, párizsi, torontói, budapesti kitérő után itt találtam vissza a földhöz, a természethez és itt találtam csapatot magam mellé, akikkel igazi termőhelyi borokat próbálunk készíteni.” – mesél a pincéről Robert a teraszon állva.