Gourmet-sarok: Az első mogyorógazdaság a Káli-medencében

Kata, Anna és Zsuzsó monoszlói ültetvénye

 

Eredeti szakmánkat, de érdeklődésünket és hobbijainkat tekintve is sokféle a csapatunk. Szőlészeken és borászokon kívül dolgozik köztünk séf, meteorológus, egyiptológus, író, magyar-történelem szakos tanár, Csorba Gábor pedig majdnem operaénekes lett, mielőtt borboltosnak állt. Selmeczy Anna a Kossuth téri boltunkban dolgozik, de közben a Káli-medencében található első magyar női mogyorógazdaság egyik tagja is. Kézzel pirított és pucolt friss mogyorótermésükből most csomagolva kerül a boltjainkba.

A háromfős családi gazdaság Annán kívül az édesanyjából és a húgából áll. Az ültetvény alapötletét a mogyoró szeretete adta és az az elgondolás, hogy – bár Annáék szőlővel is foglalkoznak – talán egyszerűbb, mint szőlőt termeszteni. Mint később kiderült, ez nem is olyan biztos, de akkor már a kocka el volt vetve, azaz a mogyoróbokrok elültetve.

„ A mogyorónak meszes talajra és a szőlőhöz nagyon hasonló körülményekre van szüksége. A termesztéséhez minden adottság kiváló a Balaton-felvidéken, így belefogtunk. Traktort vezetünk, öntözést szerelünk, metszünk, csupa csajos munka…” – meséli Anna. – „Persze rengeteg barát és ismerős segít. De a kezdet nem volt diadalmenet! A bibliai hét csapás kevés a természeti katasztrófák leírására, amelyek a kezdeti időben érték az ültetvényt.”

„A mogyoróknak bonyolult a szexuális élete” – árnyalja tovább a köztudatban élő képet Anna anyukája, Kata. Eleve legalább három különböző fajtát kell ültetni, hogy abból ültetvény lehessen. Február és március a virágzás ideje, és több hónap telik el a megporzástól a megtermékenyülésig. A szüret szeptember elején-közepén van, ezt gépek híján Annáék négykézláb végezték. Fiatal ültetvényről van szó ugyanis, és alacsonyak a mogyoróbokrok – amiket egyébként minden mogyoróültetvényen átnevelnek fákká, hogy könnyebben művelhetőek legyenek. A birtokon csupa őshonos magyar mogyorófajta található, és ezek a leghíresebb piemonti fajtához képest is megállják a helyüket, ugyanis csak néhány százalék a közte és a magyar fajták héj-mag aránya közötti különbség. Márpedig ez az egyik fontos szempont, ami a mogyoró minőségét meghatározza.

A 6 hektáros ültetvény ötévesen, tavalyelőtt kezdett teremni. Akkor csak 30 kg, következő évben már 700 kg mogyoró termett. Egy mogyoróültetvényen akár 8-10 év is eltelik, mire teljes lesz a termés, de jövőre talán már két tonna is terem, ha a sok munka mellett sok napsütés is jut a Káli-medencébe.