Gróf Degenfeld - Tarcal

Tokaj 2015 évjáratkörkép

„Ha kell, inkább kevesebb legyen, de az nagyon jó” – Zsurki Sándor

2015?

Újvári Vivien kezdte, én fejeztem be a borokat. Nagy menet volt, hiszen 100% bio művelésben védtük meg a szőlőnket Varkoly Istvánnal. Ő volt az állandó pont, neki köszönhetjük, hogy az öreg tőkék és a fiatalabb ültetvények is kibírták ezt az évet.

 

Mit használ egy bio gazda?

Narancsolaj az alap, rézzel, kénnel és káliummal védjük a szőlőnket. A bio művelésű szőlő ilyen évben vastagabb héjat nevel, az egészfürtös préselésnél nagyon kellett figyelnünk az elegancia megtartására. Alkalmazkodunk az évjárathoz, tanuljuk, hogy mire reagál legjobban a szőlőnk. Ha kell, inkább kevesebb legyen, de az nagyon jó.

 

A mennyiséget áldoztátok a minőség oltárán?

Júliusban már a tőkéket óvtuk fürtritkítással, hogy a kevés csapadék ne viselje meg a tőkéinket. A talajtakarót feltörtük, hogy a pár csepp eső a gyökerekhez juthasson. Végül a prést sem húztuk túl, hogy a vastagabb héjból nehogy cseresség kerüljön a borba.

 

Tokaj 2014 évjáratkörkép >>