Györgykovács Imre

Egy kézművesek előtti kézműves

Györgykovács 2014 Györgykovács 2014 Györgykovács 2014 Györgykovács 2014 Györgykovács 2014

Ugyanúgy

Imre boraiban az a jó, hogy 1992 óta ugyanazokról a szépen gondozott mikroparcellákról, ugyanott, ugyanúgy készülnek, nagyjából ugyanazokban a patikatisztaságú, régi hordókban. A hárslevelűét például 61-ben egy régi 100 hektós hordó jó dongáiból készítette egy kádár még Imre édesapjának, Devecserben. A kétkezi munka ott van mindenben: a pince éppen akkora, amit két ember, négy kézzel el tud látni, mozgatni, mosni tud. Az asztalon két vastag füzetben a 11-es és a 12-es évjárat és a szüret jegyzetei: minden esemény részletesen feljegyezve, mert „A lelkesedés az nagyon fontos, csak kevés még. Nagyon kevés”– ahogy Imre fogalmaz. Az ebéd karalábéleves, a szőlő között nőtt zöldségekből. Kivéve a karalábét. Azt Imre kidobálta – ’13-ban szerinte túl aprók voltak.

 

Imre meséli

„Mindig, minden spontán erjed. Szép szőlő – próbáljuk, hogy az egyik legszebb legyen a Hegyen – és nagy tisztaság. Ennyi a lényeg. Közben meg elmegy mellőlem mindenki a Gyöngyin kívül, pedig mondom nekik, hogy a présnél nyugodtan ülhetnek is. De nem. Nem bírják a tempót. Én sem vagyok könnyű ember. Szüretkor lent alszom a földszinten, éjjel óránként húzok egyet a présen. Nagyon odafigyelni, nem elhúzni, gyorsan megcsinálni mindent, hogy ne oxidálódjon a gyümölcs, a must, a bor. Annyira jó visszajelzéseket kapok a borokról, hogy inkább megcsináljuk mi, jól. Ha nem tudok odafigyelni, utána mit mondok, ha nem olyan? Akkor ti sem jöttök el többet. Semmi kencefice. Nézzétek meg ezt a lányt, ő reggel is ilyen lesz, ha felkel. A boraim is ilyenek. Hogy ezt a kevés bort kevés jó ember megigya: ennyi lenne a célom. 21 éve palackozom, az elsőt még kézzel, lopóval töltöttem a borfesztiválra, ahol találkoztunk. Na, egészségetekre, nem dumálok, azokra hallgatok, akinek van véleménye, aki sok helyen volt, aki sokat tud.”

 

 

2012-es Györgykovács borok elővásárlása, 2014 március 11-től

 

A szerelemből ennyi év alatt jó házasság lett – Imre természetes borai szerencsére mindig  kristálytiszták és népszerűek, nekünk pedig harmadik éve ugyanaz a bevált receptünk: egy elővásárlás után eltesszük a frissen palackozott évjáratot egy évre sötét és hűtött raktárunkba. Mindig jót tesz ez az egy év a somlói, tokaji, badacsonyi fehérboroknak egyaránt, bár Imre borai ’12-ből már most tökéletesen palackérettek. Keddi kóstolónkon az olaszrizling és a furmint gyakorolták a legnagyobb hatást a csapatra, másnap Imre is őket mondta a leginkább kész boroknak a 2012-es sorban.