„Olyan természetes környezetben élni és dolgozni, mint a Balaton-felvidék, különleges élmény. Saját fajta, termőhely, tradíció – mindenből van itt nekünk. Sokan időről-időre újragondolják, újrafogalmazzák a termőhelyet az aktuális fogyasztási igényekhez igazodva, keresve, hogy mindig szerethető, kedves és trendi legyen, nekünk inkább az állandóság jelenti a biztonságot.
Apuéktól gyermekkoromban a családi ebédeken másról sem hallottam, csak a területek egyediségéről, a dűlők adottságairól, ásványokról, széljárásról, vízháztartásáról, seregélyekről, benapozottságról. Mintha a legszebb magyar népmesét hallgattam volna élőben. Misztikusnak, földöntúlinak és nagyon izgalmasnak tűnt, de hamar kiderült, hogy a mese maga a valóság, vagy ha mégis mese, akkor én is részese lehetek.
A mi történetünk főhőse hat domboldal, hat dűlő, amelyek mindegyike olaszrizlinget terem és mind önálló egyéniség. Ők hatan egy hét kilométeres körben fickándoznak a napfényben, négyen Balatonszőlősön (Gella, Öreghegy, Száka, Sóskút), ketten pedig Csopakon (Sáfránykert, Lőcze), egymás közvetlen szomszédságában. Meseszerű, ami itt történik velem: a világ egyik legjobb termőhelyén találtam magam és csak azzal foglalkozom, amit szeretek. Az 'olvasásához' kellemes szórakozást kívánok!” – Figula Mihály, borász
Dűlő |
Talaj |
Méret |
Tőkék kora |
Szüret |
Erjesztés |
Almasav bontás |
Érlelés |
Sáfránykert – Csopak |
permi homokkő |
1 ha |
35-40 év |
szeptember 20 |
spontán, tartályban |
spontán |
10 hl-es ászokhordóban, 8 hónapig |
Lőcze – Csopak |
permi vörös homokkő, márga |
0,7 ha |
35-40 év |
Sóskút – Balatonszőlős |
triász mészkő |
3 ha |
35-40 év |
október 20. után*
|
Száka – Balatonszőlős |
triász mészkő, kötött agyag |
4 ha |
7 év
|
október 20. után |
Gella – Balatonszőlős |
triász mészkő, márga és dolomit bemosódással
|
4,5 ha |
90 év |
Öreghegy – Balatonszőlős |
mészkő és dolomit |
4 ha |
60 év |
*a magas páratartalom miatt részleges botritizálódás figyelhető meg