Homonna Szőlőbirtok – Erdőbénye

„Lehetnék akár suszter is. A lényeg, hogy jól csináljam.”

„Elkaptunk valamit anno, azt csiszoljuk tovább azóta is.” Attila régi barátunk. Nagy hévvel, de flanc és ideológiák nélkül beszél a borról. Volt már szerkesztő, borboltos és basszusgitáros is.  Családi élete Budapesten zajlik, közben Paloznakon is borászkodik, tanácsad számos induló borászatnál és Erdőbényén készíti a messze földön híres Homonna borokat. Kevés időt tölt Tokajban, mégis meghatározó karaktere a borvidéknek. Száz éves furmint tőkék, bio művelés, tradicionális borkészítés, egyedi stílus, egyszerű tálalás, nagy beltartalom. Nekünk erről szólnak Attila borai.

 

2017

„Nagy évjárat, koncentrált anyag és abszolút stíluson belül van. Szeptember 5 és 15 között, kétszer három nap alatt szedtünk le mindent a szárazborokhoz. Apró dolgokon muszáj volt változtatni. Annyira előre tolódott a szüret, hogy a kocsány nem tud beérni, mire szüretelünk. Pedig emlékszem még a 2000-es évjáratokban fás kocsánnyal hoztuk be a fürtöket. Akkor még elég volt megtaposni őket, majd egészben mentek a présbe. Most már bogyózunk. Egyébként még az évjárat sajátossága, hogy elromlott a présünk, úgyhogy be kellett fogni a régi kosarast. Van vele munka bőven, cserébe kristálytiszta mustot ad, alig volt szedimentünk. A palackokat pedig 17-től DIAM-mal zárjuk. Valahogy azóta egy dugósat sem találok.”

 

A pincéről szóló korábbi körképeink itt olvashatók:

Tokaj 2016 évjáratkörkép >>>

Tokaj 2015 évjáratkörkép >>>

Tokaj 2014 évjáratkörkép >>>

Tokaj 2013 évjáratkörkép >>>

Tokaj 2012 évjáratkörkép >>>

Tokaj 2011 évjáratkörkép >>>