Kadarka – Csupa izgalom és kihívás

A Balkánról, rácok (azaz szerbek) közvetítésével terjedt el Magyarországon, nem is kicsit. A filoxéra megjelenése előtt a budai vár körül szőlők sora futott, talán még a Lánchíd utcai bolt helyén is kadarka termett. Nagy valószínűséggel ez volt az első hazai kékszőlők egyike. Volt az aszú versenytársa ménesi édes borként, volt olcsó lőrévé silányított kocsisbor a ’60-as években. Ma azt mondjuk, fagyérzékeny, nehezen termeszthető. Tíz évjáratból kétszer, ha igazán bejön. De akkor nagyon. Sokszínű, izgalmas savkészlete mellett a fűszeresség, elegáns piros gyümölcsösség jellemzik. Borászoktól annyi rosszat és annyi jót még nem hallottunk, mint a kadarkáról. Heimann Ági pontyalávalónak hívta egyszer, és tényleg: kiváló a magyaros, paprikás ételekhez. Megkóstoltunk vagy harmincat, most hatot emelünk ki.