Kaláka pince – Tállya

„Az évjárat hosszabb életű, tartalmasabb borokat adott, mint 2015”

Az újságíróból lett borász régi meggyőződése a dűlők fontossága és osztályba sorolása, ami azt is segítene megfogalmazni, mit, miért tartunk minőségnek Tokajban.

„Tokaj a társadalom, és a dűlők benne az egyének” – kezdi Laci, mielőtt rátérnénk az évjáratra – „2016. augusztus közepéig könnyű és kiváló minőségű évnek indult, de az utána érkező esős, párás napok a szüret idejére kedveztek a gombás megbetegedéseknek. Ezért a három hektárt 30 napig szüreteltük, hogy tökéletesen egészséges, tiszta alapanyagot kapjunk. A végeredmény 37 hektoliter must, vagyis átlagosan napi 120 litert tudtunk begyűjteni. Az évjárat hosszabb életű, tartalmasabb

borokat adott, mint 2015. A dűlőszelektált borok legalább egykét évvel később fogják elérni a teljes érettséget palackban, mint az előzők.” – Alkonyi László

 

A pincéről szóló korábbi körképünk itt olvasható:

Tokaj 2015 évjáratkörkép >>>