Káli Balázs – Szentbékkálla

Utazunk Szentbékkállára, kanyarog az út fölfelé a 71-esről, előttünk a legnagyobb vulkáni tömb, a Feketehegy, jobbra az Árpád-kori töttöskáli templomrom, balra a kőtenger, mögöttünk a Balaton kékeszöldje.

Tavasz van, és ha Füreden még esett is, Szentbékkálla nem hazudtolja meg magát: itt évente kétezer órát süt a nap. Jókor vagyunk jó helyen. Az utolsó házak egyike előtt Káli Balázs integet – erre gyertek. Ilyenkor érezzük igazán elemünkben magunkat: ahogy belépünk az apró pincébe, tudjuk, hogy nem tévedtünk. Balázs összeszedett, nyugodt és mosolygós, mi pedig tartályról-tartályra kóstolunk traminit, olaszrizlinget, chardonnay-t.

Káli Balázs Káli Balázs Káli Balázs

A semmiből…

„2009-ben indultam, apával alakítottuk ki a mostani pincét két kis istállóból. Dupla falat építettünk neki. Semmi technológia, csak néhány saját ötlet, ami egy ilyen kis pincébe befér."

 

 Terroir

„Fölöttünk a Fekete-hegy védi a falut és a szőlőinket. Tiszta bazalt. Öregtőkés területek, amelyeket szépen felújítottunk. Most a Töttöskáli templom melletti kis pincénknek állunk neki.

 

Mesterember

„Minél természetesebb, annál jobb. Ahogy mondtam, nincs technológia, csak tiszta műanyag tartályokat használok a pincében. Már tudom őket hűteni is. Folyamatosan azon jár az eszem, hogy lehetne még jobban csinálni, hogy a borok kristálytiszták legyenek. Fejlesztek, de mindent csak kicsiben, hogy azért még elférjek. Apa traktorozik, a párom besegít a pincében, a szőlész, a borász és a pincemunkás is én vagyok.”

 

Tegnap

„A családunk 1830 óta ebben a házban él itt, Szentbékkállán, ahol még a címer is egy nagy-nagy fürt szőlő, amit két vincellér cipel. Életvitelszerűen borászkodom, ezt a mesterséget tanultam itthon és az iskolában is.”

 

Holnap

„Nyitott vagyok az újra, most például narancsbor erjed az egyik tartályban. Csavarzárat használok a boraimhoz, és keresem az új területeket a falu körül, de csak egészséges, öreg tőkékkel.”

 

Patent

Ezzel a szóval jövünk ki a pincéből. Kicsi, mégis minden elfér benne. A szűkösségből is előnyt kovácsol a tudatosság. A borok is nagyon rendben vannak. Hármat mutatunk most be, utána Krisztával, a grafikusunkkal kicsit átgondoljuk két tétel csomagolását, és nyár elejére azok is megérkeznek.