Kikelet Pince - Tarcal

Tokaj 2013 évjáratkörkép

„2013 a Kikelet életében nagy váltás volt, mivel ettől az évtől sokkal többet tudok foglalkozni a birtok fejlesztésével. Az új épület végre méltó helye lesz a pincének. Július közepén a Lónyai-dűlőnket sajnos elverte a jég, ezért nem születhetett meg a Lónyai Hárslevelű. Új felfedezés viszont, hogy az abból a szőlőből készült pezsgő ígéretesnek tűnik, és akarva-akaratlanul pont akkor fog elkészülni, amikor a házat avatni kell. Talán a sors akarta így?! A Kassai-dűlő egy részét szintén elverte a jég, de sokkal kisebb arányban. Az évjáratra jellemzően mind a furmint, mind a hárs hűvösebb ízvilágot mutat, tehát idő kell nekik, hogy szépen ki tudjanak bontakozni. Ezáltal értékesebb és elegánsabb jellemzőket is felfedezhetünk majd bennük. A Váti pedig tartalmilag gazdag, magas savakkal: nagy bornak ígérkezik.” – Berecz Stéphanie

Borász: Berecz Stéphanie

Szőlész: Berecz Zsolt

Dűlők: Lónyai, Kassai, Váti, Lestár, Farkas

Pince alapítása: 2002

Terület: 5 ha

Éves termelés: 11 000 palack

 

Épül-szépül a Kikelet pince. Kibővült a régi vincellérház, a felső szintet felújították, és a panorámaablakos, új teraszról egyenesen rálátni a Tarcal feletti dűlőkre. A régi kőfejtőből kialakított, használaton kívüli szabadtéri színházon keresztül sétáltunk ki a Farkas-dűlő tetejére, ahol csodálatos kilátás fogadott minket. Stéphanie nagy madárrajongó. A környéken olyan ritkaságok élnek, mint az uhu, a fekete gólya, vagy a gyurgyalag.

A munkafolyamatok le vannak osztva egymás közt: ő a borász, párja, Zsolt a szőlész. A borok kíméletes préselés és mustülepítés után lassan, spontán erjednek fahordóban. Az érlelés sokszor használt hordókban, finomseprőn történik. A ‘13-as borokban nem bontottak almasavat.

 

Tokaj 2012 évjáratkörkép >>

Tokaj 2011 évjáratkörkép >>