Klasszikus Borvidékek Válogatás

Összeállítottunk egy – szerintünk elképesztő, klasszikus – válogatást. Olyan borokkal, amelyek kóstolásához idő kell, és nem árt hozzájuk egy kis háttértudás sem. Ezért összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, hogy a kóstoló mellé kicsit el tudjatok mélyedni ebben is.

 

Clemens Busch – a változás iránytűje

Clemens Busch a biodinamikus szőlőtermesztés moseli úttörője. A család emberemlékezet óta földműveléssel foglalkozott, Clemens nagyapja volt az első, aki már a szőlőre és a borra koncentrált. A második világháború után nulláról kellett újraindítani a családi gazdaságot, az akkor 17 éves Clemens 1974-ben csatlakozott apjához, akkor összesen 2 hektár szőlőjük volt 16 parcellában. Ez a bor Marienburgból, Mosel egyik legkiemelkedőbb területéről származik, ahol egyedülálló módon három különböző palatípus találkozik: szürke, kék és piros (a Busch borok kapszuláinak színe is erre utal). A dűlők itt inkább szakadékok, szőlőmunkások toborzásakor a tériszony kizáró ok. Bár 1971-ben a könnyebb áttekinthetőségre és a jobb exportesélyekre hivatkozva eltörölték a dűlőneveket, Clemens Busch ezt soha nem tudta megemészteni, és személyes küldetésének tekinti, hogy fenntartsa az eredeti dűlők történelmi nevét és hírét. Aki a konyhaablakából kinézve a szőlőjére lát, abban bizonyára még erősebb a motiváció, hogy vegyszerek nélkül dolgozzon. Clemens az első lépést 1976-ban tette meg, amikor felhagyott a gyomirtók alkalmazásával, majd a 80-as években átállt a növényi alapú gombaölő szerek használatára. Mára pedig az organikusról biodinamikus gazdálkodásra váltott. A spontán erjesztés családi hagyomány, ahogyan az is, hogy a borok túlnyomó többsége 10 hektoliteres ászokhordókban érik (a legfiatalabb is több, mint 50 éves). Clemens Busch több évtizede kísérletezik a hozzáadott kén nélküli borkészítéssel, de saját bevallása szerint még nem találta meg hozzá a kulcsot, és inkább az óvatos csökkentés, mint a teljes elhagyás híve.

 

A bor: CLEMENS BUSCH Riesling vom grauen Schiefer 2017

Igazi ikon a borvidékről. A szinte függőleges dűlők apró, pár soros teraszait 2005 óta biodinamikusan művelik, a meredek területekről szedett szőlő pedig csak kompon át tud bekerülni a folyó túlpartján lévő pincébe. Tradicionális, 20-30 éves nagyhordókban erjedt spontán, majd érett hosszan. Teljesen eltér a moseli stílustól. Szélesebb, érettebb szerkezet. Köves, csontos karakter, visszafogott barackvirágos jeggyel, több ázott köves feszültséggel az illatban. A korty sűrű, tele erővel, szikrázó savakkal, hosszan tartó zárással.

 

 

Chateau de Puligny-Montrachet – kettős élet

Burgundia talán az egyik legnehezebben értelmezhető borvidék: bár alapvetően csak két fajtával dolgoznak, pinot noir és chardonnay, de a termelők, a települések és a dűlők nevéből előálló mátrix kibogozásához enciklopédikus tudásra van szükség. A Chateau szót láttán Bourdeax jutna eszünkbe, a Chateau de Puligny-Montrachet szőlőit azonban Burgundia kiváló premier cru (1er cru) területein találjuk. 300 éves birtok, amelynek modernkori hírnevét Hubert de Montille alapozta meg. Az a sikeres ügyvéd és közszereplő, aki emellett korszerűsítette a szőlőművelést és a pincét, és ő alakította ki a borok egyedi stílusát. Világhírre a Mondovino című film révén tett szert, mint a helyi kispincék védelmezője és szóvivője a globalizmussal szemben. Fia Etienne de Montille 2002 óta a Chateau ügyvezetője, ő a vörösborok, míg húga, Alix a fehérborok készítésért felelős. Területeiket 1995 óta organikusan, 2005 óta biodinamikusan művelik. Etienne irányítása alatt a borok sokat változtak, szelídebbé és színesebbé váltak. Amiben nincs változás, az az egészfürtös préselés előnyben részesítése, a szűrés és derítés mellőzése, a visszafogott hordóhasználat és a chaptalozás kerülése.

 

A bor: CHATEAU DE PULIGNY-MONTRACHET Clos du Chateau Bourgogne Blanc 2016

Nem egy klasszikus Puligny-Montrachet, hanem egy Bourgogne Blanc (hiszen itt a borászat vette fel a falu nevét), viszont olyan Bourgogne Blanc, ami kizárólag a pince mellett közvetlenül elterülő, fallal körülvett öt hektáros területről származik. Szóval mégis kizárólag ebből a világhírű dűlőből. Ugyan, a pince belépő bora, mégis sokkal többet ad annál: közepesen intenzív, elegáns illatú, citrom, ananász, virágok, enyhe cédrus és vanília háttérben. Krémes a korty, a savak szép egyensúlyban az alkohollal, érett alma és körte, hosszú rétegzett zárás.

 

 

Prunotto – olasz dizájn

Az olasz nyelv dallama a legszárazabb útbaigazítást is verssé varázsolja: Barolo és Barbaresco között fekszik Alba, a piemonti Prunotto otthona. A talaj meszes, agyagos, homokköves, ami a Langhe-dombság topográfiai változatosságával társulva kiváló táptalaja a dűlőmitológiának. Az itt termelt borok legjobbjai intenzívek, testesek, markánsan savasak és tanninosak, szépségük és hírnevük a hosszú érlelhetőségen alapul. A pincét az 1900-as évek elején Alfredo Prunotto alapította, majd az Antinori család vásárolta meg, akik 1385 óta foglalkoznak borokkal. A Prunotto megújítását Piero Antinori legidősebb lányára, Albierára bízta. A birtoképítés talajtani vizsgálatokkal, klónok tanulmányozásával, szőlőültetvények aprólékos felvásárlásával és a pince hordóparkjának lecserélésével kezdődött. Ma 65 hektáron gazdálkodnak kiváló fekvésekben, hagyományos klónokkal, fenntartható módszerekkel. Barolóban, Barbarescóban és Roeróban nebbiolót termesztenek, Albában barberát, Monferratóban barberát és moscatót.

 

A bor: PRUNOTTO Barolo 2016

A régió ikonikus bora Barolo, maszkulin szerkezetével, virágos, bőrös jegyekkel, 100% nebbiolo fajtából, mészköves agyagos talajról, 18 hónapos érleléssel nagy, francia hordókban. Intenzív illat: rózsaszirom, piros gyümölcs, fűszeres jegyek és finom földesség. Kortyban egyensúlyos, meggy, cseresznye, bőr és gombajegyek, hosszú lecsengés.

 

 

Chateau de Fonbel

Bourdeaux. És ha Bordeaux, akkor a bal-part a cabernet-k földje, a jobb-part a merlot-é. A Chateau de Fonbel a Garonne-folyó jobb partján, Saint-Émilionban található, így szőlőik többsége merlot. Itt viszont a 20 százaléknyi cabernet sauvignont 7 százalék petit verdot és 3 százalék carmenere egészíti ki. Ezzel a szerény aránnyal is borvidéki rekorder a birtok a két utóbbi fajta tekintetében. Növekvő hírnevét azonban nem ennek köszönheti, hanem testvérbirtokainak, a Chateau Ausone és a Chateau Moulin St. Georges birtokoknak. A 16 hektár agyagos, kavicsos, homokos talajú terület terméséből évente 60.000 palack bor készül. A borokat hőmérséklet-szabályozott, rozsdamentes acéltartályokban erjesztik, majd 30 százalékban új francia hordókban átlagosan 10 hónapig érlelik. Legszebb arcukat további 4-16 éves palackban történő érlelés után mutatják.

 

A bor: CHATEAU DE FONBEL Chateau De Fonbel 2016 Saint Emilion

A Saint Emilion nagybora, 70% merlot, 16% cabernet sauvignon, 7% petit verdot és 7% carmenere házasítása. Illatban fekete erdei bogyós gyümölcsök, áfonya, dohány és földes jegyek sok rétegben, jó egyensúlyban. Sűrű szövésű, közepes testű, érett tanninérzettel, kerek ízzel. Már most jó inni, de további sok évnyi érlelési potenciállal rendelkezik.

 

 

Telmo Rodriguez - vissza a gyökerekhez

Telmo Rodríguez Rioja legősibb borászatának, a Remellurinak az örököse és birtokigazgatója. Mondhatnánk, hogy csak megszületnie volt nehéz. Ő azonban a szereppel való rövid barátkozás után hátat fordított a kényelmes életnek. Elhagyta Rioját és a családi birtokot, hogy gyökeresen más felfogás szerint dolgozzon. Saját szavaival „vándorborásznak” állt, aki keresztbe-kasul járja Spanyolországot, hogy kiváló adottságú, de elhanyagolt ültetvényeket találjon és elfeledett borászati hagyományokkal ismerkedjen. Riojába is hasonló szellemben érkezett vissza, hogy ott is megkeresse az eredeti értékeket, újra felfedezze a borvidéket, ahol ma két borászatot is vezet: az egyik a Bodega Lanzaga, amelyet saját elvei alapján alakított ki, és a Remelluri, amelyhez 2009-ben tért vissza. Riojában a 18. századi borkészítést tanulmányozta abban a régi pincében, ahol Hemingway pihente ki a San Fermin, azaz pamplona-i bikafuttatás őrült fiesztája okozta fáradalmakat.

 

A bor: TELMO RODRIGUEZ Lanzaga 2014

A Lanciego projekt gerince és lelke, 30 biodinamikusan művelt lanciegói parcella terméséből. Vegyes ültetvények, bakművelésű tőkék, spontán erjedés betonkádban, döntően nagyhordós érlelés, kis széria. Az illat rendkívül összetett, mély és komoly. Fűszeres, virágos, balzsamecetes, fekete csokoládés, dohányos jegyek, szilvás, szedres gyümölcsös oldallal. A korty rezzenéstelenül suhan, nincs benne semmi erőlködés, nem testes, nem nehéz, nem üt és nem tapad. A megszokott rioják alkoholédessége helyett itt fűszeres frissességet kapunk. Felnőtt bor a palackérettség eszményi szakaszában.

 

 

Szepsy Pincészet – apák és fiúk

A Szepsy család már a 16. században Tokaj-Hegyalján élt, Szepsy István és fia pedig máig a borvidék meghatározó alakja, értékteremtője. István a Kertészeti Egyetem elvégzése után 1976-ban lett a mádi termelőszövetkezet főkertésze és ebben a három évtizedben rakta le saját birtokának alapjait, amely a kilencvenes évek óta biztosítja a megélhetést biztosítja a család számára. A rendszerváltás után még évekig abból éltek, hogy a helyi kocsmáknak adtak el folyóbort, ám a jobb időkben bízva Szepsy István félretett a legszebb boraiból, és később ezek alapozták meg a birtok nemzetközi hírnevét.

Újabb három évtized alatt a birtok területe 53 hektárra nőtt, 6 településen, 22 dűlőben művelnek szőlőt. Néhány a legelismertebb nevek közül: Mádon a Betsek, a Birsalmás, a Nyúlászó, a Szent Tamás és az Úrágya, Tállyán a Bányász. Magasan fekvő, köves területek, átlagban 40 éves tőkék, rendkívül alacsony hozam. A szőlőben nem alkalmaznak műtrágyát, rovar-, és gyomirtószereket. Az erjedést saját élesztő viszi végig, a kénhasználat minimális. Csak három fajtára koncentrálnak: 70% furmint, 25% hárslevelű és 5% muskotály, két utóbbi a szamorodniba kerül, az aszú és a száraz borok alapanyaga csakis a furmint.

 

A bor: SZEPSY Nyúlászó Furmint 2018

Mád, Nyúlászó-dűlő, sárga agyag és tufa talaj, 60 éves öregtőkék. Hordóban erjedt saját élesztővel. Másodtöltésű 300 literes Kádár hordóban érett, 7 hónapon át. Csontszáraz, rétegzett, hosszú bor rengeteg ásvánnyal. Grapefruit és őszibarack, mély és lédús korty.