Légli Ottó - 20 év

20 éve került a Bortársaság kínálatába az első Légli Ottó által készített bor, mégpedig a ’94-es Pinot Blanc. Ennek örömére borozgattunk Ottóval és Bogival a borászat két most megjelenő tételét kóstolgatva.

A kézenfekvő és banális kérdés: Milyen volt ez a 20 év?

Dolgos, sűrű és leginkább gyors. Nagyon sok minden történt, rengeteg dolog változott. Akkor 5 ha szőlőnk volt, most 33, akkor 36 éves voltam, most 56. Tanultunk, tapasztaltunk, építkeztünk, bölcsebbek lettünk. Az állandóságot (apámon kívül) a bor iránti elkötelezettség jelentette.

 

Mielőtt fátyolos tekintettel végleg a múltba feledkeznénk, mindenki tudja, hogy nagy rizling fan vagy. Mégis komoly szerepet szánsz a burgundiai fajtáknak.

Igen, a chardonnay a kezdetektől foglalkoztatott, mert egy intelligens fajtának tartom, és nálunk, szép érettség mellett is komoly gyümölcssavakat produkál. Csakhogy a család szakmai demokráciájára hozzak egy példát, amikor 1999-2000-ben telepítettük a Landordot, apám 2 hétig nem állt szóba velem, mert szerinte ilyen meredek és errodált területen nem biztonságos gazdálkodni.

 

A Landordot említetted, de ez a bor a 2013-as „birtok” Chardonnay.

Igen, mert 2013-ban a János-hegy termése mellé kb. 20%-ban házasítottunk a Landord dűlőből. Eszményi évjárat, meleg, de nem hősokkal terhelt nyár, elegendő és jó időben kapott csapadék. Egészséges, érett gyümölcs nagyon szép savtartalommal. Szokás szerint 500 literes, használt hordókban erjedt, majd finomseprőn érlelődött 3 hónapot, összesen 9 hónapig volt fában.

 

És a Pinot Noir?

Lehet, hogy viccelődésnek hangzik (amúgy sosem szoktam), de a Champagne miatt telepítettem. Mindig is szerettem, szerettük a buborékokat és egyszer, ha az aktuális évjáratban minden csillag a megfelelő helyen sugárzik, mindenképp szeretnénk pezsgőt készíteni pinot-ból is. 2012 viszont egy őrült forró, aszályos év volt, így vörösbor lett belőle. Nyitott, fakádban erjedt ki, brutálisan gyümölcsös volt 0 tanninnal, emiatt új, 500 literes hordókba került. Másfél év érlelés után töltöttük le. Ahogy egy-két tanult vörösboros kollegának szoktam mondani, olyan bor, amitől éjjel nem kell felkeni.

 

Ha már így kezdtük, legyünk következetesek - Mit tervezel a következő 20 évre?

Olyan messzire ne szaladjunk, maradjunk csak 5 éves távlatokban. Még egyértelműbb, még tisztább borok kerüljenek ki a pincéből. Ja, és legalább egy pezsgőt burgundi fajtákból Bogi örömére.