Moulin de Gassac 3 bor Franciaország hátsó kertjéből

Még két bor Languedocból

Habár folyamatosan keresünk új, izgalmas borokat, fel nem térképezett borvidékeket és eredeti fazonokat, akik mellesleg jó bort is készítenek, Franciaországban eddig ritkán léptünk túl a Beaujolais-Burgundia-Bordeaux-Provence tengelyen. Most három kolléganőnk, Anna, Juli és Andi a beszerezésről egy kevésbé ismert francia borrégióból, a dél-franciaországi Languedocból mutatott nekünk egy borászatot, ahonnan a februári “best buy” vörösünk is érkezett.
A Moulin de Gassac könnyed és izgalmas, franciásan mediterrán vörösborral mutatkozott be a Hérault folyó sziklás, bozótos partjáról, és a fogadtatása annyira pozitív volt, hogy a Rouge új, 2016-os évjárata, két másik borral együtt érkezett meg a pincészettől.

Languedocról jelentjük

Ha Languedoc-Roussillonról egy útikönyvben olvasnánk, valószínűleg az apróbetűs részben, titkos ajánlatként bukkannánk rá, úgy harmadik olvasatra. Pedig régióként és borvidékként is nehéz lenne az “eldugott”, vagy “aprócska” szavakkal illetni: sokáig a világ, és jelenleg is Franciaország legnagyobb borvidéke a maga közel 300.000 hektárjával. Bortermelés szempontjából nagyobb, mint Chile, Ausztrália vagy Dél-Afrika.
Hogy miért emlegették mégis sokszor Franciaország hátsóudvaraként?
Az ok abban keresendő, hogy a régió az 1970-es években a mennyiségi bortermelés központja volt. Languedoc csak 2008-ban kapta meg az önálló AOC státuszt (Appellation d’Origine Controllé, azaz eredetvédett, nálunk OEM-nek mondanánk), és a minőségi bortermelés, a terroirt kifejező borászkodás is alig másfél évtizede kezdődött meg. Ami viszont a jelenidőt illeti, a borvidék az újdonságokat kereső borfogyasztók és sommelier-k vadászterepe lett, ami folyamatosan új, elérhető árú, izgalmas borokat kínál. A termőterületek és a szőlőfajták változatosak - a világfajták mellett sok őshonos fajtával találkozni házasításokban és fajtaborokban egyaránt -, a mediterrán klíma pedig tovább színesíti a képet.

 
Régió, alrégió

Languedoc egyik legfontosabb alrégiója Pays de Hérault, amely a Hérault folyóról kapta a nevét. A terület nem csak szőlőfajtákban, de talajtípusokban is rendkívül változatos: agyagpala a dombtetőn, mészkő a szőlőtermő fennsíkokon, kavicsos hordalék a teraszokon. A mediterrán klímát az ültetvények kitettségétől függően itt a két híres szél, a Mistral és Tramontane finomítja. A Pays de Hérault területén évente 900.000 hl bor készül.

 

Ilyen a bor, ha languedoc-i

A helyi házasítások alapja kékszőlőben a syrah, a grenache és a mourvedre, míg fehérben a roussane, a grenache blanc és marsanne. Mellettük a helyi hagyományos fajtákat is gondozzák, sokak szerint a carignan lehet a következő népszerű szőlő, amelynek egy ideje az újratelepítését is támogatják. Cinsault-val a házasításokban találkozhatunk, de feltűnnek olyan ismeretlen fajták is, mint a riberyrenc, a terret, a bourboulenc vagy a piquepoul blanc.
Végeredményben az itt készülő borok mentesek mindenféle nehézkességtől: minden a gyümölcsösségről, a jól ihatóságról, és a kiváló ár-érték arányról szól.

  

A Moulin de Gassac sztori

Ha Telmo Rodriguezt Spanyolországban a tőkék megmentőjeként emlegetik, a franciák nyugodtan aggathatnak hasonló jelzőket Aimé Guibertre. Ő volt ugyanis, aki feleségével, Veronique-al 1970-ben megvásárolta a Daumas Mas birtokot a Gassac-völgyben, és felépítette a valaha volt leghíresebb languedoci birtokot, a Daumas Gassacot, amit a helyi Grand Cru-ként emlegetnek. Úttörőnek számítottak: ők a minőséget és a terroirt helyezték előtérbe már akkor is, mikor ez még nem volt divat.
A Moulin de Gassac 1993-ban született, ugyanebben a szellemiségben. A birtokon az eredeti ősbozótos növényzetet (garrigue) megőrizték, az 1000 hektáros területen mindössze 50-60 hektáron vannak szőlőültetvények. Az illatos, mediterrán bozótnak a hatása a borok illatán és ízén is visszaköszön, a borkészítés során minimalizálják a hordóhasználatot, inkább a régió sokszínű terroirjára és a fajták gyümölcsösségére helyezik a hangsúlyt. A borászatot jelenleg Aimé fia, Samuel vezeti 3 testvérével.