Nyár 2014 – Bor, Balaton, Levendula

Megkérdeztünk tíz borboltost , hogy ők mit isznak nyáron. A témát is, a listát is ők állították össze, így az teljesen szubjektív lett. Egyéni toplisták , de közös élményekből táplálkoznak: heti kóstolóinkból, szakmai kirándulásokból, gyakran vásárlói vissza jelzésekből. Szubjektívek, de reméljük, megfelelően szakmaiak is.

Gyana Dani

Gyana Dani, Balatonfüred

A nyárnak három igazán fontos kelléke van: egy fürdőnadrág, a Balaton és a jó balatoni bor. Ma már nem csak a sült keszeget, a vízibiciklizést, a strandolást és a felhőtlen szórakozást jelenti a tó, hanem egyik legizgalmasabb borvidékünket is. Frissítő rozék, akár fröccsben, reggeltől estig. Könnyed, illatos vagy tartalmas fehérek a világmegváltó gondolatokhoz. Néhány jól komponált vörös, az örök fiatalság jegyében. Jöjjön pár füredi kedvenc, a tavon innen és túlról:

 

- Béla és Bandi Balaton 2013: Az eddigi legjobb Balaton, üdítő, friss illattal, hosszú, zamatos korttyal. Kihagyhatatlan!

- Káli Kövek Sauvignon Blanc 2013: 2013 a sauvignon blanc éve – Köveskálon is. Elképesztően feszes, zamatos, igazi nyári bor.

- Légli Chardonnay 2012: Jól mutat a balatonkék szín az új Légli palackokon. Persze, kell hozzá a jó tartalom is! Ottó 2012-es chardonnayja 9 hónapot töltött hordóban. Nagyon gazdag, finoman telt, hosszú, krémes, vajas. Ékköve a déli partnak.

- Konyári Loliense Fehér 2013: Az új Loliense szokatlanul friss, nagyon könnyű zamatú, üdítő lett. Idén is sauvignon, olaszrizling és chardonnay szerelemgyereke. Az évjáratnak köszönhetően kevésbé telt, kevésbé krémes; igazi nyári szupersztár.

- Bakó Ambrus Kéknyelű 2013: Az egyik legkülönlegesebb, kizárólag Badacsonyban termesztett fajtánk. Ambrus elképesztő  szakértelmének lenyomata. Rétegzett, ásványos, élénk. A fajta kedvelőinek, a kistermelők szerelmeseinek „kötelező olvasmány”.

- Figula 3 2012: Odavoltunk tőle a kóstolón: friss gyümölcsillat, kis cabernet fűszeresség, paprika. Szép fa, ízében is arányos, nem túl vastag, nagyon izgalmas, szép savú, különleges tétel. Két cabernet és merlot.