Nyár 2014 – Kis tételek

Megkérdeztünk tíz borboltost , hogy ők mit isznak nyáron. A témát is, a listát is ők állították össze, így az teljesen szubjektív lett. Egyéni toplisták , de közös élményekből táplálkoznak: heti kóstolóinkból, szakmai kirándulásokból, gyakran vásárlói vissza jelzésekből. Szubjektívek, de reméljük, megfelelően szakmaiak is.

Kelemen András

Kelemen András, Rózsakert

A borisszák számára kétségtelenül a legizgalmasabb a kis tételek világa. Mennyiségben jelentéktelen, de minőségében és egyediségében kiemelkedő borok ezek, köztük az úgynevezett kézműves borászatokkal, kistermelői tételekkel, vagy éppen nagyobb pincék limitált sorozataival. Az ínyencek szívesen vadásznak rájuk, a borásznak pedig ez a legjobb terep a kísérletezésre és a különleges, ritka szőlőfajták bemutatására. A termőhelyek, a fajták és az évjáratok egyedi arcát ezek a kis minták tökéletesen leképezik. Közülük választottam néhányat:

 

- Bakó Ambrus Teraszok Olaszrizling 2013: Mikrotétel. Természetesség és spontaneitás. Rizlingfanoknak kötelező.

- Káli Kövek Szentantalfa Rajnai Rizling 2012: Nagyon őszinte bor, klasszikus rajnais jegyekkel és sok-sok ásványossággal. A legjobb vitorlázáshoz!

- Balassa István Thurzó Furmint 2012: Itt minden a dűlőről szól. Igazi egyéniség. Olyan kis tétel, hogy egy embernek nem jutna belőle elegendő palack az év minden napjára.

- Györgykovács Imre Tramini 2011: Azoknak, akik a karakteres somlóit és az elegáns traminit keresik. Spontán erjesztett kis tétel egy igazi kistermelőtől.

- Villa Tolnay Rajnai Rizling 2007: Valójában 3000 palack készült, de mára csak 500 darab maradt. Már uralják az érlelési jegyek mégis csodálatos. Érett rizlingek kedvelőinek.

- N.A.G. Hanna 2008: Az édes borok világában is találunk kis tételeket. 100% sárgamuskotály, 100% Mátra. Vigyázat,  nagyon behízelgő és alig van. Mindjárt követi a 2011-es!