Nyár 2014 – Spontán borok

Megkérdeztünk tíz borboltost , hogy ők mit isznak nyáron. A témát is, a listát is ők állították össze, így az teljesen szubjektív lett. Egyéni toplisták , de közös élményekből táplálkoznak: heti kóstolóinkból, szakmai kirándulásokból, gyakran vásárlói vissza jelzésekből. Szubjektívek, de reméljük, megfelelően szakmaiak is.

Ripka Gergely

Ripka Gergely, Árkád

A spontán erjesztett borokat azért szeretjük, mert van bennük valami ősi természetesség, valami hagyományos. Régen nyilván nem volt fajélesztő és hűthető acéltartály, mégis örömmel boroztak az emberek. A magukat kézműveseknek valló borászok (mi kistermelői borászatnak nevezzük őket, mert jobbat nem

tudunk) nyelvi eszköztárának szinte klisészerű szériatartozéka lett a vadélesztő és a spontán erjedés, mégis fontos megjegyezni: az erjedést segítő fajélesztős
beoltás korántsem ördögtől való vegyészkedés. Miért beszélünk róla mégis oly sokszor? Mert természetesen jelenik meg a termőhely, borász, fajta és évjárat párbeszéde. Valami egyedi születik meg, sokszor lassabban, néha maradék cukorral, néha nélküle. Vajon lehet-e ennél természetesebb egy bor, minthogy azzal az élesztővel erjed, amely ott van körülötte, a termőhely részeként?

 

- Bott Frigyes Zöldveltelini 2013: Kedvenc muzslai borászunknál minden bora a hagyományokra, a tisztaságra épül. Kiváló veltelini, az évjárat előfutára új címkével, a megszokott profizmussal.
- Kikelet Kassai Hárslevelű 2012: Az idei év Borászok Borászának hárslevelűi mindig kecsesek, vidámak, élénkek, természetesek. Ilyen a Kassai is évek óta.

- Tokaj Nobilis Susogó Furmint 2012: Bárdos Saci furmintjának ez a második évjárata. Nem volt fahordóban és jól példázza, hogy a furmint  épp az a fajta, ahol a spontán erjedés teret enged a termőhelyi sajátosságoknak.

- Moric Blaufränkisch Reserve 2009: Júniusban jártunk náluk, izgalmas a sztori: természetesség, a fajta, a borász egyénisége és a termőhely eredeti és újszerű megnyilvánulása minden Moric kékfrankos.

- Weninger Merlot 2011: A hazai biodinamikus színtér talán legmeggyőzőbb nagykövete 2011-ben több emlékezetes borral is megörvendeztetett minket. A merlot a kedvencem azóta is.

- Pascal Jolivet Pouilly Fumé 2013: Nekem Pouilly Fumé ma is a legelegánsabb sauvignonok otthona, ahol fajélesztő, bodza, csalán és egyéb klisék nélkül is megvillant magáról és a termőhelyről mindent a fajta.

- St. Andrea Hangács Bikavér Superior 2011: A Hangács új évjárata most kezdi igazán megtalálni önmagát a palackban. Lőrincz Gyurinál kóstolva

az ebéd főétele mellé felejthetetlen élmény volt a májusi látogatáskor.

- Thibault Liger-Belair Hautes-Côtes de Nuits „Clos du Prieuré ” 2011: Burgundi-választékunk talán legpatinásabb képviselője a birtok. Burgundia is bizonyíték rá, hogy a világ legkomolyabb borainak nincs szüksége beavatkozásokra, az magától kell, hogy megszülessen.