Pongracz Brut Rosé - Magyar grófról elnevezett rozé pezsgő Dél-Afrikából

Az arisztokrata származású Pongrácz Dezső egész kalandos élete Rejtő regénybe kívánkozik, bár a csúcsa kétségtelenül az, hogy  - hálából a dél-afrikai borászatra gyakorolt hatásáért – pezsgőházat neveztek el róla

A gróf 1923-ban született, 1944-ben szerzett mezőgazdasági diplomát Budapesten, majd a besorozását követően szovjet hadifogságba esett. Közel egy évtizedet töltött szibériai munkatáborokban, ezeket túlélve visszakerült Magyarországra, de 1956-ban végleg elhagyta az országot. Namíbiába költözött, ahol mezőgazdasággal kezdett foglalkozni, majd 1958-ban áttelepült Dél-Afrikába. Szellemességével és friss, provokatív ötleteivel nagy karriert futott be, agronómusként, kutatóként, tankönyvek szerzőjeként és ágazati vezetőként döntő befolyást gyakorolt a dél-afrikai borászat fejlődésére. Kikapcsolódásként Beethoven szimfóniáit hallgatta vagy rajongva szeretett tacskóival töltötte szabadidejét, mígnem egy autóbalesetben – mindössze 61 évesen – életét vesztette.

Egy másik Dél-Afrikában élő magyar borszakember, Dr. Julius László kezdeményezésére a pince hagyományos eljárással készült dél-afrikai pezsgőit 1990 óta Méthode Cap Classique Pongrácznak nevezik. A számtalan díjjal elismert Pongrácz pezsgők chardonnay és pinot noir szőlőből készülnek. Pongrácz Dezső egyik szívügye ugyanis e két fajta dél-afrikai elterjesztése volt. A Pongrácz Brut Rosé Method Cap Classique (non vintage) egy elegáns, két évig érlelt, halvány lazacszínű rozé pezsgő a tengeri szelek által hűtött ültetvényről, válogatott fürtökből.