Nemrég Portóban jártunk. Vibráló város, folyóval és óceánnal, ahol minden az élet szeretetéről szól. Ragyogó kék ég, tűző nap, könnyű szellő, minden adott volt, hogy kiüljünk Vila Nova de Gaia-ban a Graham's bár teraszára és igyunk egy frissítőt. Egy porto tónico-t, mi mást? A túloldalon Portó piros háztetői, alattunk a Douro folyó, ami épp itt éri el az Atlanti-óceánt. A porto tónico a kevésbé ismert fehér portóiból született, igazi nyári ital. A szőlő egy kicsit feljebb, a Douro völgyében terem, a borokat pedig a Portóval szemközti Gaiában érlelik. Filipe, a Graham's szakértője mesélt nekünk róla egy kicsit. Ez a végtelenül egyszerű ital nem túl rég jött létre, amikor a gin-tonik divatra kerestek portugál választ, egy picit könnyedebbre hangszerelve. A XXI. században kihívás volt megtalálni és újradefiniálni a portói helyét, de mára népszerűvé váltak a portói alapú koktélok, long drinkek. A porto tónico nagyjából tényleg annyi, amennyit a neve elárul: portói és tonik.
Milyen arányban keverjük? Filipe úgy szereti, ha 1:2 a tonik javára, de nincsenek kőbe vésett szabályok, kísérletezni kell. Nekünk az 1:1 jött be igazán.
Milyen legyen a bor? Fehér portói, lehetőleg extra dry.
Milyen legyen a tonik? Neutrális, minél fanyarabb és szárazabb.
Mit tegyünk meg bele? Sok jeget. Néhány karika citromot vagy limettát, és mehet bele pár csepp a levéből is. Tehetünk még bele borsmenta-levelet, de lehet próbálkozni fahéj-darabokkal és bazsalikommal is.
Milyen pohárból igyuk? A Graham's teraszán fehérboros pohárból kaptuk, de nyugodtan elkészíthetjük gin-tonikos, vagy long drinkes pohárban is.