Rajnai Rizling 2012

A riesling mindenestől a németeké. A szőlőtermesztés északi határvidékén lett a fő fajta, ott, ahol a beérése egyáltalán nem triviális. Csak a folyók völgyében, a legmeredekebb, déli kitettségű dűlőkben elegendő a napsütés az éréshez, és a szüret így is késő őszbe nyúlik. A termőtalajt régen lemosta az eső, a gyökerek a sziklák repedéseiben kapaszkodnak meg, a szőlőművelés akrobatikus és veszélyes tevékenység. A Mosel-Saar-Ruwer környékén a borkészítés embernek és szőlőnek egyaránt küzdelem. De pont ez a kulcs a rizling nagyságához. A jó rajnai egyedülállóan eleven, gyümölcsös, ásványos bor. A villódzó savak remekül ellensúlyozzák a gyakran késői szüretből adódó maradék cukrot. Időnként petrolos, – ez sok riesling illatának meghatározó jegye, ugyanakkor illata meglepően virágos, gyümölcsös is tud lenni.

Rizlinget szinte a világ minden pontján termesztenek, de ennél a fajtánál minél kedvezőbbek a körülmények az érés szempontjából, annál visszafogottabb lesz a bor. Ahol az érettség könnyen jön, ott a komplexitás kialakulására is kisebb az esély, és hamar kicsorbul a savak éle. Németországon és Elzászon kívül a legszebb rieslingek Wachauban születnek, de már ezek is kezes bárányok a németekhez képest. Magyarországon a Szent György-hegy, Badacsony és a Balaton-felvidék tűnik a legjobb terepnek komoly rizlingek készítéséhez, bár a felvidéki Muzslán, Pannonhalmán is gyönyörű felvillanásait láthatjuk a fajtának. Jó példák erre ezek a 2012-es borok. Tavasszal pedig - ígérjük - részletesen körbejárjuk ezt a fajtát is.