Sauska Cuvée 7 viszi a prímet

A kivételesen szép 2011-es évjárat két Cuvée 7-esének karakterét két tényező határozza meg: az egymástól markánsan különböző terület és a szőlőfajták aránya, amelyek adott dűlőben a legszebb bort adják. A két bordeaux-i házasítás ebben az évjáratban összetételében is elválik egymástól: Siklóson jobb parti mintára a gyümölcsösebb merlot, Villányban a Gironde bal partjára jellemző, maszkulinabb cabernet sauvignon adják az alapot. 

 

Cuvée 7 2011 Siklós

Üde, élénk, pirospozsgás. Illatában finom hordóaromák, cseresznye, ribizli és csipkebogyó. Merlot, áradó gyümölcsökkel és a cabernet franc gazdag fűszerességgel. Ha a bordeaux-i példát vesszük alapul, ez inkább a jobb parti vonal, lágyabb, selymesebb karakterrel.

 

Cuvée 7 2011 Villány

Élénk bíborvörös, illatában rengeteg fűszer: feketebors és kardamom, finom hordóval. Markáns cabernet sauvignon, finoman fűszeres franc, mellettük egy kis gyümölcsbomba merlot. Bordeaux bal parti minta, feszesebb, férfiasabb szerkezet. Komoly testű, maszkulin bor, évről-évre komplexebb lesz.

Siklós Villány
A szüret időpontja: 2011. szeptember 20-29. A szüret időpontja: 2011. szeptember 22-október 13.
Terület: Siklós, Makár-dűlő, Zuhánya-dűlő, Csukma-dűlő. Terület: Villány, Ördögárok-dűlő, Kopár-dűlő, Konkoly-dűlő.
Talaj: tömör mészkő, márga és dolomit, felső
rétegében löszös agyaggal, homokfoltokkal, magas
kalcium tartalommal.
Talaj: mészkő, márga és dolomit, felső rétegben
lösz és barna erdőtalaj.
  
Kézi fürtválogatás, majd gépi- és kézi bogyóválogatás.
A hibátlan szemeket finoman megroppantva, három napig hidegen áznak.
Fajélesztővel és spontán flórával erjedt.
A cefrén 28-30 napig ázott, közben körfejtéses finom extrakcióval.
A préselést követően a teljes almasavbontás hordóban történt.
Az alapborok 64% használt és 36% új francia hordóban értek 18 hónapon át. Az alapborok 75% használt és 25% új francia hordóban értek 18 hónapon át.
merlot 73 %, cabernet franc 27%. cabernet sauvignon 72%, cabernet franc 21%, merlot 7%.