Somló - Újítás, hagyomány és érlelhető borok - Kreinbacher

A Kreinbacher Birtoké a legnagyobb és leglátványosabb beruházás egész Somlón. Az épületek egy lávafolyamot mintázva egységes képet adnak, mégis más-más funkciókkal bírnak. a borok és pezsgők külön helyszíneken születnek. Még Várszegi György, a pincészet borásza is úgy fogalmaz: teljesen át kell állítani az ember agyát. pezsgő vagy bor – választani kell, és az épület ebben is segít!

Az itteni technológia az egyik, ha nem a legmodernebb az országban. Például egy egészen különleges Coquard prést használnak pezsgőkészítésre.

Nemcsak új birtokközpont épült, a hegy régi, szinte járhatatlan útjait is felújították, támfalakat emeltek, tavasztól pedig több vendégszoba és bisztró is nyílik. A megannyi hétvégi szőlőskertből a Kreinbacher mára 42 hektáros birtokra nőtt, több mint 200 különböző helyrajzi számon.

2007-ben kezdték meg az átállást minősített ökológiai szőlőművelésre, amely 2011-re be is fejeződött.

A gyomirtót mellőzik, a szőlősorok közötti aljnövényzet kiválóan kondicionálja a szőlőt, megtartja a csapadékot és nagyban segíti a biodiverzitást. A borok 90%-a egészfürtös préselésen megy keresztül és túlnyomó többségénél az erjedés spontán, saját élesztőtörzzsel megy végbe.

A modern épületben dolgozók számára a hagyomány tisztelete és az innovatív gondolkodás kéz a kézben jár. Az egyik ilyen pont, ahol ez tetten érhető, a hordóhasználat mint a tradicionális borkészítés egyik alapeleme. Sokat kísérleteznek külföldi és magyar hordókkal. Szőlőfajtához választják a hordót. A francia Seguin Moreau például csak syrah-hoz és bizonyos fehérborokhoz társul, az akácfahordó citrusos karakterét az illatos fajták kapják, mint például a hárslevelű. A rozén kívül a csavarzáras tételek is részben hordóban erjednek és érlelődnek, a prémium sorozat minden tagja kizárólag fában, hosszan érlelve készül – a nagy, somlói borokhoz hűen.

A kísérletező kedv nagy, de az igazi hangsúlyt mégiscsak Somló adottságainak megismerése kapja.

A tengeri üledék és bazalt, a helyi fajták, az ásványos komplexitás és ennek egyik eredője, az érlelhetőség. A Kreinbacher Birtok ebben hisz, az érlelhető somlói borban. Legutóbbi kóstolónkon mi is megtapasztaltuk, milyen jó formában van egy-egy régi évjáratú, így azokból is szemezgetve mutatunk most párat.