Sör tokaji hordókból

Balassa István és Szilágyi László az a két tokaji borász, akik szabadidejüket évek óta nemcsak bor, hanem sör mellett üldögélve is töltik. Idén Németh Antal, a Monyó Sörfőzde főzőmestere szerteágazó hordóérlelési kísérleteiben épp odáig jutott, hogy egyiptomi ihletésű Anubis nevű bragottjához keresett aszús hordót. Így talált egymásra sörész és borász, hogy megvalósítsák az „első magyar interdiszciplináris hordóérlelési kooperációt”. Az Anubis önmagában is különleges: 9%-os malátás mézes sörhöz mazsolát, szőlőlevet, vaddohány-mézet és sáfrányt adagolnak. A kész sörök aztán a Gizella Pincészet és a Balassa Pincészet, azaz Laci szamorodnis és István késői szüretelésű borokhoz használt hordóiban 5 hónapig érlelődtek a kőbányai Főzdeparkban. A Balassa és a Gizella sör mellett a sörökből egy Twins nevű házasítás is készült.